Türkiye ekonomisine iliþkin hedef ve politikalarýn yer aldýðý Orta Vadeli Program (OVP) geçtiðimiz günlerde Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan açýklandý.
Orta Vadeli Program'da; vergi, kayýt dýþý ekonomiyle mücadele, sosyal güvenlik ve teþvik ve desteklerle ilgili olarak politika uygulamalarý ve tedbirlerin alýnmasý öngörülmüþtür.
Sosyal güvenlik konularýyla ilgili tedbirler orta vadeli programda þu þekildedir:
Prim borçlarýnýn takip ve tahsilat süreçlerinin etkinleþtirilmesi. Program ekinde, bu konuda yapýlacak idari düzenleme için öngörülen takvim 2024 3. çeyrek olarak yer almaktadýr.
Kayýt dýþý istihdam ve kayýt dýþý ücretle mücadelede veri analizine dayalý risk odaklý denetim faaliyetlerinin artýrýlarak prim tabanýnýn geniþletilmesi.
Ýstihdam teþviklerinden etkin olmayanlarýn sonlandýrýlmasý, kadýn, genç ve engellilere yönelik teþviklerin aðýrlýðýnýn artýrýlarak teþvik sisteminin sade ve etkin bir yapýya kavuþturulmasý. Program ekinde yer alan tablodan, bu konuda 2025 2. çeyrek sonuna kadar kanunla düzenleme yapýlmasýnýn öngörüldüðü anlaþýlmaktadýr.
Teþvik ve desteklerle ilgili tedbirler
Yatýrým teþvik sisteminin sadeleþtirilerek yeniden yapýlandýrýlmasý, yatýrýmlarýn katma deðer, ithalat baðýmlýlýðýný azaltma, teknolojik kapasite, rekabet, araþtýrma ve geliþtirme, yeþil ve dijital dönüþüm gibi unsurlar çerçevesinde deðerlendirilerek önceliklendirilmesi amaçlanmaktadýr.
Teþvik ve destek programlarý ile ilgili özet tedbirler ise þunlardýr:
Proje Bazlý Teþvik sisteminin nitelikli yatýrým konularýna odaklanmasý, nitelikli alanlardaki yatýrýmlarýn bütüncül bir þekilde desteklenmesi.
Ölçek veya teknoloji yetersizliði nedeniyle yurtiçi üretim kapasitesi oluþturulamayan ürünlerde teknoloji transferine dayalý ortaklýklarý da içeren yatýrýmlarýn özendirilmesi.
Yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesine ve yatýrým ortamýný etkileyen mevzuat deðiþikliklerinde öngörülebilirliði artýrmaya yönelik özel sektör ile kamu kurumlarý arasýndaki koordinasyon, iþ birliði ve diyalog mekanizmalarýnýn güçlendirilmesi, Yatýrým Ortamýnýn Ýyileþtirilmesi Koordinasyon Kurulu'nun (YOÝKK) yapýsýnýn daha etkin hale getirilmesi.
Yeni sera kurulumu ile sera yenileme yatýrýmlarýnýn desteklenmesi.
Turizm, taþýmacýlýk, finansal hizmetler ve danýþmanlýk, eðitim, saðlýk, dizi/film ve animasyon baþta olmak üzere kültür endüstrileri, yurtdýþý müteahhitlik ve teknik müþavirlik alanlarýnda verimlilik ve rekabet gücünü esas alan döviz kazandýrýcý hizmet ticaretinin desteklenmesi.
Yatýrýmcýlarýn faydalanmasý için uygun yatýrým yerlerini içeren yatýrým yeri envanteri oluþturulmasý. Bu faaliyet için 2025 1. çeyrek sonuna kadar idari düzenleme yapýlmasý öngörülmüþtür.
Baþta organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri olmak üzere planlý sanayi alanlarýnýn geniþletilmesi, stratejik ve büyük ölçekli yatýrýmlar için yer temininde ve kamulaþtýrma süreçlerinde yeni bir mekanizma geliþtirilmesi. Bu faaliyet için 2024 3. çeyrek sonuna kadar idari düzenleme yapýlmasý öngörülmüþtür.
Ar-Ge ve teknoloji teþvikleriyle ilgili tedbirler
Ar-Ge teþviklerinin, stratejik teknoloji alanlarýnda ülkede birikim oluþumuna katký saðlayacak þekilde güdümlü hale getirilmesi hedeflenmekte, Teknoloji Geliþtirme Bölgelerinin altyapýlarý ve kuluçka merkezlerinin desteklenerek yaygýnlaþtýrýlmasý, Ar-Ge, tasarým ve yenilik kapasitesinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadýr.
Stratejik öneme sahip alanlarda, özel sektör, üniversite ve kamu Ar-Ge merkezlerinin bir araya geldiði büyük ölçekli platform ve að destekleri ile teknoloji ve ürün geliþtirme süreçlerinin teþvik edilmesi, patentli teknolojilerin sanayiye aktarýlmasý desteklenecek ve ilaç ve týbbi cihaz sektöründe üretim, Ar-Ge ve ihracat altyapýsýnýn geliþtirilmesi hedeflenecektir.