Ortada suç yok ki

Uludere olaylarını inceleyen Meclis Araştırma Komisyonu “olayda kasıt” yok diye özetlenebilecek bir sonuca ulaştı.

Bu rapordan kimileri “suç var ama kasıtlı işlenmiş bir olay yok” şeklinde bir sonuç çıkarabilirler. Bu anlamda bir sonuç çıkaran, sanal olarak suç oluşturuyor demek. Olayın ana başlıklarını bir daha hatırlayalım.

1. Olay Türkiye sınırları dışında meydana geliyor.

2. O yol PKK tarafından militan ve silah getirmek için kullanılıyor.

3. Gelen konvoyda her zaman olduğu gibi PKK militanları ile kaçakçılar beraber bulunuyor.

4. Konvoyda bulunanları sivil-militan diye ayırt edebilme mümkün değil.

5. Masum vatandaşlar ise o saatte o yoldan niye geliyor. Yasal izni olmadan Irak’ta ne işleri var. O yörede PKK’nın izni olmadan bir insanın yol almasının mümkün olmadığı herkezce malum.

6. Mevzuatımıza göre de kaçakçılık bedeni ceza gerektiren bir suç değil mi.

Hal böyle olunca gece yarısından sonra Irak’ta konvoy oluşturularak Türkiye’ye hem silah ve hem de kaçak mal getirilecek, bunun riskinin büyük olduğunu bilmeyen mi var. Yöreden sorumlu komutan insansız hava araçları ile konvoyu tespit ettikten sonra silsile-i meratip ile emir oluşturuluyor ve konvoy vuruluyor. Bu tedbir alınmadığında, gelen konvoyda PKK’lılar Aktütün karakolunda olduğu gibi baskın yapıp Mehmetçiği ortadan kaldırmasına seyirci mi kalacaktı. Tartışmaların tamamen PKK’nın propagandasını ve reklamını yapmaktan ibaret olduğunu olayın başında da söyleyip yazdım. Şimdi de söylediklerimin doğru olduğunu görüyorum.

Biz toplum olarak bayılıyoruz, güçsüzden yana çıkmaya. Bu konvoyda sivil masum insanlar varmış. Adama sormazlar mı sivil masum insanların yurt dışından içeriye girişleri böyle mi oluyor.

Basının bir kısmı PKK yandaşı, ama diğerleri de olayın reklam boyutunda yardımcı olmaktadır.

Bu raporlardan anlaşılıyor ki, o olayda emri veren haklıdır, siyaseten kasıt yok şeklinde yumuşatılmış bir sonuçla sonlandırılmış. Bu olayın halka takdimi tam da PKK’nın istediği gibi olmuştu, hala o takdim izleri görülebilmekte. Olay yeteri kadar istismar edildi, uyuyanlar uyansın lütfen.