Ortadoðu ve devletlerarasý savaþ ortamý oluþturma gayreti...

Giderek gerilen iliþkiler, Amerika’ya Trump’ýn geliþi, ikide bir her þeyin altýnda Rus hackerlarý arama saçmalýðý, eski FBI Direktörü’nün yemin altýnda verdiði beyanlarý sorgulayan senatörlerin uyguladýðý üslup ve direktöre daha fazla tutunmak için yönlendirici sorular, hepsi tesadüf olabilir mi?

Katar’a yönelik saldýrýlar, Suudi Arabistan’ýn tutumu, Trump’ýn Suudi Arabistan, Ýsrail, Mýsýr’a ziyaretleri, gündem oluþturma gayreti mi?

Ýsrail’e ses çýkarmayan Arap ülkelerinin, Katar’a karþý saldýrgan tutumlarý, Katar’a basit bir ayar verme gayreti olabilir mi?

Deðil! Ýþin esasýnda Ortadoðu’daki Katar’a; Kerkük - Musul hattýndaki enerji havzasýný, kimin ve kimlerin kontrol etmesi gibi durmaktadýr. Ýsrail güvenliði ve gelecekte bu coðrafyada hiç sesi çýkmayan Ýsrail’in elini güçlendiren denklemi kurgulamak! Ýhvan’a ve Hamas’a yönelik saldýrýlarýn altýnda yatan þeyin bu olduðu gözükmüyor mu?

Ýsrail’i hiç konuþulmuyor, dikkat ediyorsanýz! Neden acaba? Ayýnýn bin oyununun bir armut üstüne olduðu aþikâr deðil mi?

Sünni - Þii savaþýný tetiklemek, buna zemin oluþturmak, kime ve neden gerekli? Peki, bu durumdan kim kaybeder, kim kazanýr, bunu düþündük mü?

Katar üzerinden savaþ çýkmayacaðý aþikâr. Burada, Katar üzerinden yapýlmasý istenenlere bakmak daha doðrudur. Katar önemli bir tutum sergilemektedir. Coðrafyadaki diðer Arap devletlerinden farklý siyasi hedefleri var. Ýhvan hareketini desteklediði kimseye sýr deðildir. Peki, neden Ýhvan’ýn en güçlü döneminde deðil de, zayýf düþtüðü dönemde böyle bir ayar verilme gayreti oldu Katar’a? Ýran’a bakýþ açýsý sýr deðil! Belki tam da Ýran saldýrýlarý öncesi, tek bir küçük ses bile “Sünni sesleri parçalamasýn” diye mi ayar peþindeler Katar’a?

Ýsrail! Dikkat etmemiz gereken þey, Ýsrail ve Anglosakson ittifakýn yapmak istedikleridir.

Ýran’daki saldýrýnýn içeriðini de, baþka perspektiften okumak gerekiyor zannýmca! Ýran tehlikenin farkýnda tabii ki! Bu son saldýrýlar; Ýran’daki toplumla yönetim arasýnda mesafe varsa, onu daha da kýsaltacak. Ýnsanlar “en kötü devlet, devletsizlikten daha iyidir” demeye baþladý bile. ABD’nin Irak iþgali ve getirdikleri, Suriye’deki kaotik kanlý ortam, coðrafya insanýnda devletini sahiplenme duygusunu daha da derinleþtirdi.

Trump; Ýran’daki saldýrýyý kýnama yerine, “terörü destekleyenler, sonunda terörün kurbaný olur” demiþ. Ayný mantýkla baksak, 11 Eylül saldýrýlarýný da öyle mi deðerlendirmemiz lazým acaba! ABD terörü desteklediði için mi 11 Eylül’de ikiz kuleler hedef alýndý yoksa?

Amerikan Baþkaný esasýnda kurulu düzene kafa tutarak aday oldu. Lakin þimdi bu düzenin parçasý olma gayretinde! Yani kurulu düzen, þimdi Trump’a ayar vermektedir.

Katar konusu muhtemeldir ki; sükûnetle çözülecek. Biraz Katar taviz verir, biraz Suudi Arabistan’ýn sert gözüken tutumu yumuþar. Sonunda Amerika’nýn esas çýkarlarý, bu coðrafyadaki kontrollü siyasi adýmlarýn olmasýdýr. Ve paranýn merkezi olan bu coðrafyanýn cebine getirdiði paralarý, ne olduðu belirsiz ortama itmeyeceði de aþikârdýr. Türkiye ilkelerinden taviz vermeden arabulucu tutumunu devam ettirerek, ileride olasý Sünni - Þii çatýþmasýna bile engel teþkil edecek konumunu hep muhafaza etmelidir. Zaten nihai hedefin Türkiye olduðunu da þimdiden görmemiz lazým. Ýran; þimdiki durumda yalnýzlýða terkedilemez. Ýran tüm yanlýþ mezhepçi politikalarýný gözden geçirmek zorunda kalacaktýr. Zaten ortamý bu kadar kaotik yapan þey, bölge ülkelerinin mezhepçi tutumlarý ve olaylara kendi çýkarlarý noktasýndan baktýklarý için deðil mi?

Trump; Suudi Arabistan’a büyük paralara silah sattý. Ýhvan’dan daha ziyade, Hamas’ý zayýflatma niyetine hizmet eden adýmlarý pekiþtirecekleri de aþikârdýr. Çýplak gözle bile, bunun Ýsrail’i rahatlatma operasyonu ve “bölgenin enerji rezervleri kimin kontrolünde olacak” sorusuna cevap arayýþý olduðu gözükmüyor mu?

Bu arada, Kuzey Irak’tan baðýmsýzlýk referandumu ve Kerkük - Musul hamlesi, neleri getirecek hiç düþündünüz mü? Ýþte tam da bu ortamda, olaylara parça parça deðil topyekûn stratejiler olarak bakmayý öðreneceðiz hep beraber.

Not:Oliver Stone’un Putin ile gerçekleþtirdiði “Putin Röportajlarý” isimli yeni belgeselinin ilk bölümü bugün akþam saatlerinde Amerikan televizyonu Show Time’da yayýnlanacak. Verdiði cevaplar çok önemli! Röportajdan birkaç cümle örnek verirsem; “kaderimizi tek olan Tanrý biliyor” ve “olasý Amerikan - Rusya savaþýnda kimse sað kalamayacak”!

Akýllý olmak, senaryosunu kendinin yazmadýðý senaryoya koþmamak ve mümkünse senaryo yazarlarýný ve merkezlerini deðiþtirmek þart olmuþtur...