Ortadoðu’da çarpýk fotoðraf

Ortadoðu’da ne oluyor? Amerika çarpýk rolde, Ýran ve Suudi Arabistan çarpýk rolde. Ýlginç, bu üç ülke, bir yandan birbiri ile çatýþma halinde, ama bir baþka yönden de Ortadoðu’daki çarpýklýðý hep birlikte besliyorlar. 

Irak’ta Maliki’nin arkasýnda hem Amerika var, hem Ýran. Bu, çarpýklýk deðilse ne? Birlikte Sünnileri boðdular ve sonunda “Sünni isyaný” çýktý. IÞÝD gibi operasyonel bir provokasyon örgütü de devreye girince, Irak, içinden çýkýlmaz hale geldi.  Soralým Amerika, Ýran ve Suudi Arabistan’a, Irak’ta geleceði görüyor musunuz? Bu mezhep çatýþmasý bataklýðý içinden kimin çýkarý galip gelir? Sünnileri yok farz etme politikasý içinde Amerika - Ýran - Suudi birlikteliði sürdürülebilir mi?

Mýsýr... Sisi darbesi, Ýhvan’a karþý bir Amerika - Suudi ortak yapýmý. John Kerry ABD adýna Sisi darbesini kutsadý, Suudi yönetimi de Ýhvan’ý “terörist” ilan ederek... Amerika adýna bir yönüyle, Suudiler adýna bir baþka yönüyle utanç verici bir iþbirliði bu. En son Sisi, Kahire’yi ziyaret eden Kral Abdullah’ý alnýndan öperek karþýlýðýný verdi aldýðý desteðin. Ne olacak Mýsýr bundan sonra? Yüzlerce idamý Ezher’e, müftüye, hakime onaylatarak Ýhvan yok mu edilecek? Arap Baharýnýn Mýsýr ayaðýnýn köküne kibrit suyu mu dökülmüþ olacak? Nasýl bir cinnettir bu Irak’ta Sünnilere karþý yürütülen savaþ, Mýsýr’da Ýhvan’a karþý yürütülecek ve her ikisinin arkasýnda Amerika gözükecek. Bu mudur Amerika’nýn Ortadoðu aklý?

Libya’da emekli general Halife Hefter, Türkler’e ve Katarlýlara, ülkeyi terk etmeleri yolunda 48 saat süre tanýyor. Bu da bir Suudi - Amerika operasyonu gibi gözüküyor. 

Bunlar, muhtemel ki, “Arap Baharý”nýn arkasýnda Türkiye’de iktidarda bulunan Ak Parti’nin olduðu, Ak Parti’nin ise son yýllarýnda Amerika ve Ýsrail’e mesafeli politikalar ürettiði, bu politikalarýn Ýhvan kanalýyla Arap dünyasýnda da yaygýnlaþmasý halinde, Amerikan - Ýsrail ve belki genelde Batý çýkarlarýnýn tehlikeye gireceði deðerlendirmesinin ürünü olan geliþmeler.

Bu deðerlendirmeler çerçevesinde Esed’den sonra Suriye’de Ýhvan iktidara gelir görüþü hakim oldu ve bunca katliama göz yumulan yýllar devreye girdi.

Bunun sonucu, Irak kanýyor, Mýsýr kanýyor, Suriye kanýyor ve Libya’da çýlgýn generallerin tehditleri gündem oluþturuyor.

Amerika’ya, Ýran’a, Suudi Arabistan’a soralým:

- Bu Ortadoðu fotoðrafýndan memnun musunuz?

Türkiye Mýsýr’da halkýn iradesinin hakim olduðu bir sistem yapýlanmasýnýn Mýsýr halký için iyi olacaðýný temenni etmekten, bu noktada her türlü yardýma hazýr olduðunu söylemekten baþka ne istiyordu?

Türkiye Irak’ta, mezhep çatýþmalarýnýn yaþanmadýðý, her türlü kavmi mezhebi varlýðýn adil biçimde temsil edildiði bir yapý kurulmasýndan baþka ne istiyordu?

Türkiye Suriye’de, hatta Esed’in eliyle, demokratik bir yapýnýn hayata geçmesi dýþýnda ne istiyordu?

Türkiye Arap Baharýna kardeþ toplumlarýn huzura ermesi, dolayýsýyla Ortadoðu’da sancýlarýn bitmesi dýþýnda farklý bir anlam mý vermekteydi?

Türkiye baþýndan beri emperyal bir hesap içinde olmadýðýný ifade etmekte hassas davranmadý mý? Batýlý odaklardan üflenen ve bizde bazý odaklarýn Ak Parti üzerinde kuþku oluþmasý amacýyla pazara sürdüðü  “Yeni Osmanlý olma” iddialarýný, bu noktada Arap entelektüellerindeki hassasiyeti bildiði için her zaman reddetmedi mi? 

Ama, Amerika ve genelde Batý, Ýhvan’ýn sömürge statüsünü sorgulayan bir “Siyasi Ýslam” çizgisinde olduðu, Ak Parti kadrolarýnýn son zamanlarda bu istikamette bir “eksen kaymasý” yaþadýðý kanaatiyle, Suudiler de Arap Baharý çerçevesindeki “halk hareketleri” kendi ülkelerine gelir düþüncesiyle ve Ýran, kendi emperyal hesabý sebebiyle ayný çizgide buluþtular ve sonuç itibariyle, bu coðrafyada, çarpýk bir manzara oluþmasýnýn zeminini hazýrladýlar.

Bu manzaranýn ana karakterinin “Sünni varlýðý” tehdit ettiði açýktýr. Bu noktada kendi oyununu oynamaya soyunan Suudiler’in misyonu, en çarpýk misyondur. Amerika ve Batý’nýn politikalarý, öyle planlanmamýþ olsa dahi, Ýran’la özdeþ hale gelmiþ gözüküyor.

Böyle bir Ortadoðu sürdürülebilir mi? 

Batý, 1992’de Cezayir’de yaptýðý yanlýþý tekrarlýyor ve bölgenin bataða sürüklenmesinin ana aktörü haline geliyor.

Bu bataðýn ürettiði nesnedir IÞÝD.