Türkiye yakýn târihinin en endîþe verici dönemlerinden birini yaþýyor.
Henüz pek umursadýðýmýz yok ama yakýn bir gelecekde bir Ýsrâil-Ýran savaþý mukadder gibi ve bizim bu hengâmenin dýþýnda kalmamýz muhâl!
Ýran yoðun bir atom programý izliyor ve bunun ucu atom bombasý yapýmýna varacak. Tahran her ne kadar aksini iddia etse de burasý sarih.
Ben þahsen Baþbakan Erdoðan’ýn birkaç gün önce kendisine Ýranlý en üst düzey yöneticiler tarafýndan verilen aksi yöndeki garantiye inanacak kadar saf gönüllü bir siyâsetçi olduðunu sanmýyorum.
Belki bu “takýyye” uzmanlarýnýn foyalarý nasýl olsa yakýnda kendi aðýzlarýndan ortaya çýkar hesâbýyla “aldatýlmýþ âþýk” rolünü oynayabilmek üzere bu zokayý yutar gibi yapdý. Çünki iþler sarpa sarýnca gerçi Ýsrâil’in yanýnda yer almayacaðý kesindi ama Ýran’ý da “sahtekâr” pozunda teþhîr ederek elini güçlendirmek istiyordu.
“Elleri temiz bölgesel büyük güç Türkiye” imajý!
Hâlen durum þöyle:
Ýsrâil, Ýran’ýn nükleer tesisleri tamâmen yeraltýna, yâni bombardýmanlara karþý emniyet altýna alýnmadan, sür’atle yürüyen bu çalýþmalar bitmeden önce bunlarý vurup yoketmek istiyor.
Eðer bunu bir hava taarruzuyla yaparsa takrîben 33. Paralel üzerinden 1350 km.’lik mesâfedeki hedeflere (Hemâdîn Kenti batýsý) ulaþmasý gerek ki bunu Ürdün ve Irak üzerinden yapabilir. Bu iki ülkenin gücü Ýsrâil’i engellemeye yetmez.
Bu rotadan gidip, hedefler üzerinde birkaç dakýyka kalýp, sonra Ýran uçaklarýyla hiçbir dalaþa giriþmeksizin geri dönmeyi baþarsalar dahî Ýsrâil filolarýnýn havada en az iki, hattâ muhtemelen üç kere yakýt ikmâli yapmalarý þart. Filolarý diyorum, zîrâ bu taarruzun da en az üç dört dalga hâlinde gerçekleþtirilmesi lâzým ki istenilen sonuç alýnabilsin!
Ýkinci çâre Basra Körfezi’ne denizatlýlarla sokulup oradan, sâhib olduklarý atom baþlýklý füzelerle taarruz etmek.
Ýsrâil bunun için uzunca süredir denizaltý filosunu güçlendirmeye uðraþýyor ve çok da baþarýlý!
Almanya’dan “Dolphin” (Yunus) Sýnýfý altýncý denizaltýsýný birkaç gün önce teslîm aldý. Bunun için 150 milyon Avro kadar bir para ödüyor. Geriye kalan 330 milyon avroluk masrafý Alman Devleti karþýlayacak. Daha önceki beþ denizaltý ise tamâmiyle hediye idi.
Yakýnda bir yenisi daha geliyor.
Bu daha da geliþtirilmiþ son denizaltýlarýn iki farklý tipde torpido namlýsý var: 533 mm.’lik namlýlarla konvansiyonel mermiler, 650’þer mm.’lik olanlarsa ise nükleer mermiler atýlabiliyor. Bunlarýn menzilleri 1500 kilometre!
Ýsrâil donanmasý 5 Nisan’a, yâni geçen Perþembe gününe kadar bizim güney kýyýlarýmýza yaklaþýk 5 km. mesâfedeki Yunan Meis Adasý açýklarýnda manevra yapdý.
Hind Okyanusu’na açýlmadan önce biraz antrenman oldu muhtemelen.
Gönül çok isterdi ki sizlere bizim þanlý donanmamýzýn nükleer mermi fýrlatabilen ültramodern denizatlýlarýndan ve atom bombasý kapasitemizden de bahsedebilseydim bu yazýda.
Ama cunta kurup darbe planlamak gibi keyifli iþlerden bunlara pek vakit kalmýyor tabiatýyla!
Bu gidiþle kadýrgalarýna forsa dahî bulamayacaklar, haberleri yok...