Ortalık toz duman

ESKİDEN fısıltı gazetesi vardı. Yalan, düzmece bir haber yaratılır ve bu kulaktan kulağa yayılırdı. Hatırlıyorum, 1959 yılında, dönemin iktidarı için “gösteri yapan öğrencilerden doksan kişisini kıyma makinelerinden geçirerek ortadan kaldırdı” haberleri çok yaygındı. İhtilal sonrası bu tür yalan haberler araştırıldı durdu. Haberin aslı astarı yoktu ama ihtilal planları yapanların ekmeğine bal sürüyordu.        

Bu tür haberleri kim uyduruyordu bilinmez ama 1960 ihtilaline hazırlık sadedinden iyi uydurulmuş  haberlerdi. Basın, hükümet karşıtı bir tutum izlediğinden, vatandaş doğruyu öğrenemiyor, fısıltı ile edindiği bilgileri dağarcığında saklıyordu.

Bugün kulaktan kulağa fısıltı gazetesi çalışmıyor ama ondan milyon kere daha hızlı çalışan, adına “sosyal medya” denilen bir haberleşme ortamı var. Günümüzde youtube ,twitter vs mesajlaşma siteleri ile beraber, elektronik postalar var. Bu ortam kullanılarak istenen yanlış algıyı, yalnız ülke genelinde değil, tüm dünyaya yayabilirsiniz.

Bugünlerde sosyal medya aracılığı ile yayılmış “dört yüz gazeteci bir intikam operasyonu ile tutuklanacak” haberi bu türden. Haberi ciddiye alan bir İngiliz gazete bile bu haberi vermiş. Haberi uyduran ya sayı saymasını bilmiyor veyahut dayak yememiş cinsten biri. Bu tür tutuklama olsa olsa kabile devletinde veyahut diktatörlükte olur. Bir darbe arefesinde haberciye dönük değil, darbe elemanlarına karşı yapılacak bir hareketi mevcut iktidar için düşünebilmek insafsızlık olur.

İktidar karşıtı olmak en tabii hak. Siz bu ülkeyi yönetemiyorsunuz, “oradan kalkın biz yöneteceğiz” demek de bir hak ama “oradan kalkın” cümlesini pekiştirmek için aslı astarı olamayacak haberlere yönelmek fevkalade yanlış. Haberi uyduran bir an sayıyı düşünmeli. Mesela on gazeteci tutuklanacak haberini yaysa çok daha fazla kişi beklentiye girer ve haberi doğru kabul edebilirdi.

Muhalefet ciddi çalışmayı gerektiren bir olgudur. Yanlışların neler olduğunu, doğru yapılanları da ilave ederek söylemek gerektirir. Hal böyle ama bendeniz siyasetimizde henüz böyle bir muhalefeti görmedim.

Elektronik çağda gelişen bu haberleşme imkanlarını doğru kullanmaz iseniz ortalık toz duman olur. İnsanlar neye inanacaklarına şaşırır ve bir kaos ortamına sürüklenilir.