Oruç tutarken öðün düzeni metabolizmayý çalýþtýrýr

Ramazanda beslenme düzeninin deðiþmesi ve öðün sayýsýnýn azalmasýyla birlikte bazal metabolizma hýzýnda azalma görülür. Bu durumu engellemek için sahur ve iftarda besinleri eþit ve dengeli bir biçimde tüketmek gerekir.

Oruç bedeni dinlendirir. Vücudun toksinlerden arýnmasý ve yenilenmesi için iyi bir fýrsattýr. Bu fýrsatý deðerlendirmek için sizlere Ramazan ayý boyunca altýn öneriler sunacaðým. Artýk hepimiz çok iyi biliyoruz ki; beslenme düzeninin deðiþmesi ve öðün sayýsýnýn azalmasýyla birlikte bazal metabolizma hýzýnda azalma görülür. Bununla beraber genellikle kilo artýþý korkulu bir durum alabilir. Arabistan’da 173 aile üzerinde yapýlan araþtýrmada Ramazan boyunca þekerli beslenen ve fiziksel aktivite yapmayan ailelerin 2/3’ünde 2-3 kilo artýþý gözlenirken Fas’ta 32 saðlýklý erkek üzerinde yapýlan araþtýrmalarda ise Ramazan baþlangýcýna oranla iyi huylu kolesterolde %14 artýþ, kötü huylu kolesterolde ise %11 azalma kaydedilmiþtir. Bu araþtýrmalar Ramazan boyunca dengeli bir þekilde protein, karbonhidrat ve yað alýmýnýn kan yaðlarý üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir.

Sahur, oruç tutanlar için mutlaka atlanmamasý gereken bir öðündür. Genelde sahurda oruç tutan bireyler günü tok geçireceðine inanarak hamur iþi tüketirler. Fakat bunlarý yiyip tekrar uykuya dalmak çok tehlikedir. Sahurdan sonra uyuyacaksanýz, sulu gýdalar tüketmek daha iyi bir seçim olacaktýr.

Mutlaka çorba ile baþlayýn

Benim sizlere tavsiyem sahurda, iftarda da olduðu gibi çorba tüketmeniz olacaktýr. Çorba tokluk hissinin oluþmasýna katkýda bulunurken, sývý ihtiyacýnýn karþýlanmasýna da yardýmcý olacaktýr. Ýster kendiniz isterseniz paket çorba kullanabilirsiniz. Protein içeriði fazla yiyecekler ise midenin boþalma süresini uzatarak acýkmayý geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Yumurta, yoðurt, süt ve peynir gibi gýdalar sahur için ideal seçimler arasýndadýr. Bunun yaný sýra peynirli gözleme veya tost tercih edebilirsiniz. Ekmek seçiminizi yulaflý, çavdarlý, tam taneli tercih etmelisiniz. Sonuç olarak, iftar, ara ve sahur öðünlerinini özenle seçer, porsiyon kontrolüne dikkat eder, bol su içimini atlamazsak, Ramazan’da vücudu yormaz ve kilo almayýz.