Yarýn mübarek Ramazan ayý baþlýyor. En uzun gün dönümüne rastlamasý nedeniyle bu yýl da Müslümanlarý zorlu bir sýnama dönemi bekliyor. Oruç tutanlara bu kutsal görevlerini yerine getirirken bazý rahatlatýcý önerileri hatýrlatmakta yarar görüyorum.
Ramazan ayýnda uzun açlýk süresi ve aþýrý sýcaðýn yol açabileceði halsizliðin hafifletilmesi ve vücut direncinin desteklenmesi bakýmýndan bugünden baþlayarak Ramazan ayý boyunca her gün sahurda 300-400 miligram Kore Ginsengi özütü taþýyan kapsüllerin kullanýlmasýný öneririm. Kore Ginsenginin kan þekerini, tansiyonu ve sinir sistemini düzenleyici etkisi bilinmekte. Dolayýsýyla kan þekerinin düþmesi veya yükselmesini engelleyerek normal durumunu korumasýný saðlayabilir. Ayný þekilde kan basýncýný dengeleyerek tansiyonun yükselmesi ya da düþmesi önlenebilir. Diðer taraftan, sinir sistemi üzerindeki dengeleyici etkisi ile de gerginliði azaltýrken vücuda dinçlik kazandýrabilmekte. Ancak burada özellikle kalitesine güvenilen bir marka ve mutlaka Kore Ginsengi (Panax ginseng) köklerinden elde edilen özüt olmasý gerekir. Piyasada bulunan maalesef düþük kalitede ürünler de Kore Ginsengi gibi pazarlanmakta. Dolayýsýyla, yanlýþ ürün kullanýlmasý neticesi beklenen yararýn saðlanmasý mümkün olamayacak.
Çaylar þekersiz içilmeli
Ramazan ayýnda ne þekilde beslenilmesi konusunda uzmanlarýn çeþitli önerileri bulunuyor. Sahurda ve iftarda yiyeceklerin aþýrý miktarlarda ve hýzla tüketilmesi çoðu zaman mide ve baðýrsaklarda sorun yaratabilmektedir. Bu bakýmdan bazý rahatlatýcý çay karýþýmlarý kullanýlarak þikâyetlerin hafifletilmesi saðlanabilir. Sabah sahurda niyet tutmadan önce bir poþet “Alman papatyasý” ve bir poþet “rezene” meyvesi ilave edilerek hazýrlanan çay karýþýmýnýn þekersiz olarak içilmesi, gün içerisinde mide ve baðýrsak þikâyetlerinin hafifletilmesinde, kramplarýn önlenmesinde yardýmcý olabilir. Akþam iftar yemeðinden sonra ise bu defa “týbbi nane” ve “gerçek melisa” poþetleri ile hazýrlanan çayýn ayný þekilde þekersiz içilmesini öneririm. Týbbi nane, bizim evde yemeklere ilave ettiðimiz naneden farklý bir türdür. Mide asidi ve safra salgýsýný artýrarak sindirimi kolaylaþtýrýr. Týbbi naneyi sahurda önermeme nedenim ise mide asidini artýrarak sindirimi hýzlandýracaðýndan gün içerisinde acýkmaya yol açabilmesidir. Ancak reflü hastalarýnda nane çayý içilmesi önerilmez. Bu kiþilerde yine Alman papatyasý ve rezene çayý karýþýmý tercih edilmeli.
Demlik içerisine ilave edeceðiniz gerçek melisa poþeti ise gün boyu açlýðýn verdiði gerginlik hissini gidermesi ve sindirime yardýmcý olmasýný saðlar. Bu suretle tüm gün boyunca kasýlmýþ olan midenizin rahatlamasýný saðlayarak iftarda yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardýmcý olacak, mide ve baðýrsaklarda rahatsýzlýk verecek gaz oluþumuna, gerginlik ve ekþimelere engel olacaktýr.
“Direncinizi arttýrmak için her sahurda Kore Ginsengi için.Yalnýz piyasada bulunan düþük kalitedeki ürünlere dikkat edin. ”
Tarçýnla tatlandýrýn
Gerek sahur vgerekse iftarda tüketeceðiniz çaylarýn içerisine aromasýný kuvvetlendirmek için tarçýn kabuðu ve karanfil eklenebilir. Tarçýn kabuðu ilavesi yemek sonrasý kan þekerinin aþýrý yükselmesinin önlenmesi bakýmýndan da yararlý olacaktýr. Tabii tüm bitki çaylarýnýn þeker ilave edilmeden, gerçek bal ile tatlandýrýlmasýný öneririm. Sahte bal glikoz þurubu ile ya da önüne þekerli su konulan arýlar tarafýndan ürettirildiðinden mide asidini artýrarak hýzla acýkmaya ve kan þekerinde hýzlý yükselmeye ve vücutta yaðlanmaya yol açacaktýr. Hâlbuki gerçek balýn kan þekerini aþýrý yükseltmediði tespit edilmiþtir.
Bahsettiðim bu yararlarýn görülebilmesi için öncelikle bitki çayý hazýrlanmasýnda kullanýlacak bitkilerin de mutlaka doðru bitkiler olduðundan emin olmak gerekir.
Ayrýca tarým ilacý, çevresel toksinler gibi riskler taþýmadýðýna güvenmemiz gerekir. Aksi takdirde, tarým ilacý ya da toksinlerin yol açabileceði aðrý, bulantý ve kramplar oruç süresince sizi her zamankinden çok daha fazla olumsuz etkileyebilecektir. Bu nedenle mutlaka kalitesine güvenilir markalý bitkisel ürünlerin kullanýlmasýný öneririm.