Ramazanda uzun süren açlýk nedeniyle yaþanan bitkinlik, konsantrasyon bozukluðuna en iyi çözüm yumurta. Özellikle sahurda yenen bir yumurta hem tokluk süresini artýrýyor hem de saðlýðý koruyor.
Anne sütünden sonra, bilinen en kaliteli protein kaynaðý olan yumurta düþük miktarda kalori içermesi ve iyi bir tok tutucu olmasýyla eþsiz bir besindir. 20 kilolu birey üzerinde yapýlan çalýþmalarda, bireylere ilk hafta kahvaltýda tahýl gevreði verilmiþ, ardýndan öðle yemeði açýk büfe þeklinde sunulmuþtur. Sonraki hafta ise bireylere kahvaltýda yumurta verilmiþ, ayný þekilde öðle yemeði açýk büfe olarak sunulmuþ, sonra sonuçlar karþýlaþtýrýlmýþtýr. Kahvaltýda yumurta yendiðinde, 20 bireyin öðlene kadar iþtahlarýný daha rahat kontrol ettikleri ve öðle yemeðinde daha az yemek yedikleri görülmüþtür. Tavsiyem bu deðerli besini 11 ayda olduðu gibi Ramazanda da mutlaka tüketmeniz olacaktýr. Özellikle sahurda yenecek yumurta, gün içinde yaþacak açlýðý en aza indirgeyecek, daha rahat oruç tutmayý saðlayacaktýr.
Sahurda tok tutan tarifler
- Haþlanmýþ yumurta,tam buðday ekmeði, domates ve salatalýk.
- Menemen, kurubaklagil veya tahýllardan hazýrlanmýþ çorba.
- Yumurta, süt ve peynirden yapacaðýnýz bir omlet sahur için iyi bir alternatif.
- Yumurta çýlbýr þeklinde (sirkeli kaynayan suya kýrdýðýnýz yumurtayý piþirerek yapýlýr) yanýna cacýk ve bulgur pilavý.