Oruçta acıkmamanın sırrı: Yumurta

Ramazanda uzun süren açlık nedeniyle yaşanan bitkinlik, konsantrasyon bozukluğuna en iyi çözüm yumurta. Özellikle sahurda yenen bir yumurta hem tokluk süresini artırıyor hem de sağlığı koruyor.

Anne sütünden sonra, bilinen en kaliteli protein kaynağı olan yumurta  düşük miktarda kalori içermesi ve iyi bir tok tutucu olmasıyla eşsiz bir besindir. 20 kilolu birey üzerinde yapılan çalışmalarda, bireylere ilk hafta kahvaltıda tahıl gevreği verilmiş, ardından öğle yemeği açık büfe şeklinde sunulmuştur. Sonraki hafta ise bireylere kahvaltıda yumurta verilmiş, aynı şekilde öğle yemeği açık büfe olarak sunulmuş, sonra sonuçlar karşılaştırılmıştır. Kahvaltıda yumurta yendiğinde, 20 bireyin öğlene kadar iştahlarını daha rahat kontrol ettikleri ve öğle yemeğinde daha az yemek yedikleri görülmüştür. Tavsiyem bu değerli besini  11 ayda olduğu gibi Ramazanda da mutlaka tüketmeniz olacaktır. Özellikle sahurda yenecek yumurta, gün içinde yaşacak açlığı en aza indirgeyecek, daha rahat oruç tutmayı sağlayacaktır.

Sahurda tok tutan tarifler 

- Haşlanmış yumurta,tam buğday ekmeği, domates ve salatalık.

- Menemen, kurubaklagil veya tahıllardan hazırlanmış çorba.

- Yumurta, süt ve peynirden yapacağınız bir omlet sahur için iyi bir alternatif.

- Yumurta çılbır şeklinde (sirkeli kaynayan suya kırdığınız yumurtayı pişirerek yapılır) yanına cacık ve bulgur pilavı.