Oscar yorgunu Los Angeles’a Türk sineması vitamini

Los Angeles Türk Filmleri Festivali bugün “Kelebeğin Rüyası”nın gösterimiyle başlıyor. Hollywood Bulvarı üzerinde, Amerikan Sinemateki’ne de evsahipliği yapan tarihi Graumans Egyptian Theatre’daki açılışta “Kelebeğin Rüyası”nın Kuzey Amerika prömiyeri yapılacak. Prömiyerin ardından, Akademi üyesi yapımcı ve festival danışmanı Barbara Boyle ile filmin yönetmeni Yılmaz Erdoğan, oyuncuları Belçim Bilgin ve Ahmet Mümtaz Taylan, izleyicilerin de sorularıyla katılabileceği bir söyleşi gerçekleştirecek. Filmin bestecisi, hayatını LA ve İstanbul arasında geçiren Rahman Altın da galaya katılacak.

 

ABD’de yaşayan genç ve girişken, çekirdekten sinemacı bir ekip tarafından TC Dışişleri, Kültür ve Turizm bakanlıklarının desteğiyle ikinci kez düzenlenen Los Angeles Türk Filmleri Festivali’ne çok sayıda gönüllü de katkıda bulunuyor. Festivalin Başkanı Cenk Ertürk, Genel Koordinatörü Mehmet Güngören, Proje Yöneticileri Selman Pınarlı, Necmettin Sancak, Osman Furkan Abbasoğlu ve ekibin geriye kalanı geçen yıl hakikaten kaydadeğer bir iş çıkardılar, bu yıl da devamını getireceklerinden kuşkum yok. Onursal Başkan Derviş Zaim’i de unutmamalı!

 

***

LATFF kapsamında Türkiye sinemasının yeni ve uluslararası alanda başarılı örnekleri gösterime sunuluyor ve bir kısa film yarışması düzenleniyor. Los Angeleslı sinemaseverler bu yıl Zeki Demirkubuz’un “Yeraltı”, Emin Alper’in “Tepenin Ardı” ve Ali Aydın’ın “Küf” adlı filmlerini izleyebilecek. Demirkubuz’un “Yeraltı”sı Türkiye’de pek çok ulusal ödülün yanı sıra Osian’s Cinefan, St. Petersburg, Dubai film festivallerinden ödüller aldı. Emin Alper’in prömiyerini 2012 Berlin Film Festivali’nde Caligari ve ilk film dalında mansiyon kazanarak yaptığı ilk filmi “Tepenin Ardı” 25 civarında ödül topladı. Ali Aydın’ın ilk filmi “Küf” ise 2012 Venedik Film Festivali’nde en iyi ilk filme verilen Geleceğin Aslanı ödülünü kazandıktan sonra uluslararası alandaki başarılı yolculuğuna devam ediyor.

Kısa Film Yarışması, Türkiye’nin yetenekli kısa filmcilerinin dünyanın en büyük film endüstrisinin “gözüne çarpması” için son derece önemli bir fırsat yaratılıyor. ABD’nin önde gelen film eleştirmenlerinden, yıllarca New York Times’ta yazan, televizyon programları yapan, üç yıldır da Los Angeles County Museum of Arts - LACMA’nın film küratörlüğünü üstlenen Elvis Mitchell geçen yıl Kısa Film Yarışması’nın jürisinde yer aldı. Bu yıl da ön elemeyi bizzat yaptı. LATFF’ye başvuran 164 kısa filmi Mitchell değerlendirdi ve dokuz tanesini finale bıraktı:

Bir Dilim Hayat - Aysel Pınar Necef, Bir Kurabiye Masalı - İlkyaz Kocatepe, Buhar - Abdurrahman Öner, Here’s Johnny - Tekin Girgin, Kadife Çoraplar - Baturay Tavkul, Mesut -Hakan Hücum, Sonra - Nazlı Durlu, Tepki - Emrah Örnek, Upside Down - Tuğçe Özdemir.

Bu filmler arasından ödül kazanacakları seçecek jüri ise hakikaten çok kıymetli isimlerden oluşuyor. Başkanlığı Türkiye’den Altın Ayı ödüllü yönetmenimiz Semih Kaplanoğlu üstleniyor. Birçok uluslararası yapımda da rol alan oyuncu Belçim Bilgin Türkiye’den diğer üye. Amerikan Film Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin Yabancı Dilde Filmler Komisyonu Başkanı Ron Yerxa’nın bu görevi kabul etmiş olması festival yönetiminin başlı başına bir başarısı. Batı Amerika Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı ve Akademi üyesi, “Vahşi Zarafet / Savage Grace”in senaristi Howard A. Rodman’dan son olarak “August”ı izlemiştik. Seksenli yıllarda hem Cannes’da Altın Kamera (Northern Lights) hem Sundance Jüri Büyük Ödülü (Heat and Sunlight) kazanan ilk yönetmen olan, Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden Rob Nilsson da jüride.

 

LATFF ödül sezonu yorgunu Los Angeles’a Türkiye sinemasından vitamin takviyesine başlıyor. İzlenimlerimi aktarmaya devam edeceğim.