Geçenlerde ÖSYM Baþkaný Prof. Dr. Ali Demir ile birlikte yardýmcýlarý Prof. Dr. Ercan Öztemel ve Prof. Dr. Ömer Pekþen’i ziyaret ettim. Gündemlerindeki konu ve yeniliklerle ilgili konuþtuk. Ardýndan, aþaðýda aktaracaðým yenilikle ilgili Ercan Bey ile ayrýca görüþtüm. Önce bazý hatýrlatmalar.
Algoritmadan Seçim Malzemesi
Bilindiði üzere, 2010 KPSS’de kopya tespit edilmesi üzerine Prof. Dr. Ünal Yarýmaðan istifa etti. Ardýndan gelen mevcut ÖSYM yönetimi, yaklaþýk üç buçuk yýldýr görevde. Geldiklerinden sonra çok sayýda yýpratma kampanyasýnýn hedefi oldular.
Bugüne kadar ÖSYM’nin hata yaptýðý hatta “yandaþ”larýna kayýrmacýlýk yaptýðýna iliþkin bir sürü iddia ortaya atýldý. Örneðin, 2011 Haziran genel seçimi öncesi, Ana Muhalefet Partisi Genel Baþkanýnýn sonradan asýlsýz olduðu anlaþýlan iddialarýný, birçok okuyucu hatýrlayacaktýr. Aslýnda herhangi bir adaya kayýrmacýlýk yapýldýðýný gösteren somut bir delil yok. Örneðin, 2011 YGS’nin savcýlýk incelemelerinde de herhangi bir suç unsuruna rastlanmadý.
Ali Demir, herhangi bir adayýn kayýrýldýðýna iliþkin bir durumun söz konusu olamayacaðýný, olmasý durumunda gerekeni yapacaðýný defalarca ifade etti. Hatýrlayacaksýnýz, ÖSYM Mayýs 2012’de 1.546 avukatýn yarýþtýðý adli yargý hâkim ve savcý adaylýðý sýnavýný, kopya çekildiðine iliþkin hiçbir somut kanýt olmadýðý halde, yaptýðý istatistiksel analizlerde tespit ettiði anormalliklere dayalý olarak iptal etti.
Yani, ÖSYM sadece 1.546 adayý ilgilendiren bir sýnavdaki anormalliklerin üstünü örtmedi. Ama bu iptal, bazý avukatlar tarafýndan mahkemeye taþýndý. Mahkeme, ÖSYM’nin istatistiksel analizlerini, sýnavý iptal etme gerekçesi olarak kabul etmeyerek tartýþýlan bir karara imza attý.
Ali Demir ve ekibi, sürekli eleþtirilse de ÖSYM’yi yeniden inþa ediyor ve güvenlik tedbirlerini artýrmak için doðru bildiklerini yapmaktan sakýnmýyor.
Klasik Formatla Sýnav
Malum, Türkiye’de çoktan seçmeli testleri eleþtirmek moda. Fakat testlerin üstünlüðü, yüzbinlerce adayýn sýnav sonuçlarýnýn hýzlýca ve nesnel bir þekilde deðerlendirilmesine olanak sunmasý. Açýk uçlu formatýn üstünlüðü ise, þans faktörünü azaltmasý ve daha zengin veri sunmasý. Sanýldýðýnýn aksine, açýk uçlu formatta da bazý sýnýrlýlýklarla birlikte nesnelliði saðlamak mümkün. Bundan dolayý, TOEFL gibi dil sýnavlarýnda açýk uçlu format kullanýlýyor.
ÖSYM, bazý küçük çaplý sýnavlarda (örneðin az sayýda adayýn girdiði yabancý dil sýnavlarý) açýk uçlu sorular kullanýyor. Fakat büyük çaplý sýnavlarda açýk uçlu sorular sormanýn pratik zorluklarý var. Birinci zorluk, deðerlendiriciler arasýnda birlikteliði saðlamak ve böylece sonuçlarý nesnel kýlmak. Ýkincisi, deðerlendirmeleri kýsa zaman içerisinde açýklamak.
ÖSYM zorluklarý aþmak adýna öngördüðü sistemi denemek üzere, bu hafta sonu bir pilot çalýþma yapacak. Ankara’da 20 farklý lise türünden yaklaþýk 2.600 lise son sýnýf öðrencisi, yarýsý test yarýsý açýk uçlu hazýrlanan bir deneme sýnavýna girecek. Pilotun amacý, adaylara not vermek deðil, ÖSYM’nin açýk uçlu sýnav uygulamasýný öðrenmesi. Yani, ÖSYM, bu defa kendini sýnava sokuyor!
Her bir soru, iki öðretmen/uzman tarafýndan notlandýrýlacak. Bu kiþiler, adayýn adýný ve birbirlerinin notlarýný görmeyecek. Ýki kiþi arasýnda belli bir puan farký olursa, soru üçüncü bir süpervizöre gönderilecek. Öngörülen sistem, bir çok ülkede yaygýn olarak kullanýlýyor. Örneðin, geçen Nisan ayýnda Türkçe Olimpiyatlarý vesilesiyle ziyaret ettiðim Avusturalya’da benzer bir sistem kullanýlýyor.
Þayet pilot uygulama baþarýlý olursa, 2-3 bin adayýn girdiði ÖSYM sýnavlarýnda 2014 yýlýndan itibaren açýk uçlu sorular da sorulacak.
ÖSYM’nin sisteminde ilginç yenilikler var. Örneðin, çoktan seçmeli sorular, doðrudan soru kitapçýðýndaki yere iþaretlenecek ve optik okuyucular orayý okuyacak. Böylece adaylarýn cevaplarýný kitapçýktan cevap kâðýdýna taþýma telaþý ve “kaydýrma” derdi olmayacak.
Tebrikler.