Oy ver, siyasal aktör ol!

Demokrasi halen halkýn yönetime katýlmasýný saðlayan en etkili sistem. Seçim sistemi, bireylerin bir toplulukla aidiyet duyarak siyasal sisteme katýlýmýný saðlýyor. Yani oylarýmýzla ülkenin siyasal yönetimine etki etme gücümüz var. Özellikle son on yýlda seçimlerin ve dolayýsýyla oylarýmýzýn siyaset belirleme gücü belirgin þekilde arttý. Artýk ülkemizde kim oylarý alýrsa alsýn, belirli bir zümre memleketi yönetmiyor. Aksine seçim kazananýn gerçekten iktidar olma þansý var. Bu sebeple de seçim üzerinden iktidar olma mücadelesi kýzýþtý. Dikkat edin, yakýn zamana kadar sandýk eleþtirisi yapanlar, bu söylemlerini, HDP’nin barajý geçme olasýlýðýndan dolayý býraktýlar.

Demokratik seçimle halkýn sosyolojisi galip geldi

Türkiye’nin 90 yýllýk yönetim sistemi önce tek parti sistemine sonrasýnda ise “vesayetçi parlamentarizm” üzerinden yürüyordu. Son bir kaç yýlda vesayet odaklarý gerileyince, demokrasinin imkanlarý ile hükümet olanlar, gerçekten de iktidar olmaya baþladý. Halkýn sosyolojisi ve bu topraklarýn bin yýllýk deðerleri siyasal alanýn belirleyicisi olmaya baþladý. Erdoðan liderliði ile halkýn sosyolojisi ve gelenekleri / deðerleri buluþunca yeni bir iktidar biçimi açýða çýktý. Bu memleketin iktidarýný mühendislik yöntemleri ile sürdürülenler, demokratik seçimin imkanlarýyla geriletilebildi.

Lider Erdoðan’ýn halkýn sosyolojisi ile buluþmasý

Erdoðan’ýn liderliði ve Ak Parti Hareketi, demokrasinin imkanlarý sayesinde, halkýn sosyolojisini dikkate alarak tekrarlayýcý þekilde seçim kazanmayý baþardý. Aslýnda halkýn sosyolojisi dinamik bir deðiþim içinde olsa bile, bugünkü halden çok uzak deðildi. Erdoðan bu sosyolojik halin ana damarýna bütünlükçü bir þekilde seslenebilmeyi baþardý. Muhafazakar/dindar deðerlerle uyumlu ana damarý, bütüncül bir siyasal bir hat olarak inþa etmeyi baþardý. Hem inþa etti hem de bu bütünlüðün parçalanmadan devamýný saðladý. Örneðin ayný seçmen kitlesine hitap edecek birden fazla partinin çýkmasýna imkan tanýmadý. Güçlü liderliði sayesinde bölünme engellendi.

Kazananýn gerçekten de iktidar olma þansý var

7 Haziran seçimleri demokrasinin kurallarýnýn bu ülkede artýk iþlemesinden dolayý varoluþsal hale geldi. Yani memlekete gerçekten de demokrasi geldi. Çünkü seçimi kazanacak olanýn kim olacaðý çok þeyi deðiþtirecek. Seçim sonuçlarý sadece ekonominin nasýl yönetileceðini, enflasyonu, iþsizliði etkilemeyecek, ayný zaman da bu memleketin kimliðinin, baðýmsýzlýðýnýn, uluslararasý siyasetinin de deðiþimine sebep olacak. Çünkü seçim kazananýn gerçekte de iktidar olma hakký ve þansý var.

Seçmen güçlü bir siyasal aktör haline geldi

Bu sahici demokratik seçim ortamýnda, oy vermek sahici bir siyasal etkiye sahip olmak demek. Bu seçimde oy vermek etki gücü açýsýndan ayrýcalýk. Amerikan seçimlerinde, Alman seçimlerinde de oy vermek anlamlý. Fakat bizim 7 Haziran seçimlerimiz kadar anlamlý deðil. Çünkü bir Amerikalý veya Almanýn oyu az þeyin deðiþimini etkileme gücü var. Halbuki bu seçimde küçük bir seçmen grubunun dahi oldukça büyük etki gücü var. Seçmenin bu kadar kýymetli olduðu, seçmenin güçlü bir aktör olma þansý yakaladýðý az sayýda seçim olmuþtur.

Halk iradesine saygý duymak

Demokratik sistemin temel kurallarýndan biri seçim sonuçlarýna saygýlý olmaktýr. 7 Haziran seçimleri bu ilke açýsýndan kritik. Ak Parti için önemli sýnavlardan biri, istediði oyu alamadýðý takdirde, seçmen iradesine saygýlý olup olamayacaðýdýr. Kaybettiði seçimlerden dolayý halka bidon kafalý diyenler yer deðiþtirmemelidir. Muhalefetin ise bu açýdan karnesi bir ölçüde zaten zayýftý. Bu seçimde oy sayýmýnda sahtelik yapýlacaðýna yönelik sistemetik algý yaratma stratejisi güttüler. Bu açýkça demokrasi dýþý bir davranýþtý. Eðer bu tutumlarýný seçim sonrasý da devam ettirirlerse ölümcül þiddetin sorumlusu haline gelirler. Demokratik seçimler halen sahici iktidar mücadelesinin en adaletli ve barýþçýl þekli.