Öykü üzerine uzun yýllardýr çalýþan, düþünen, eserler kaleme alan Necip Tosun, ‘Ne okuyalým’ diye soranlara kýlavuz niteliðinde bir eser hazýrladý. ‘Türkçenin En Ýyi 100 Öykü Kitabý’ yakýnda çýkýyor.
Çok güzel öyküler okudu, çok da güzellerini yazdý... Biriktirdi, deðerlendirdi ve kitaplar kaleme aldý. ‘Öykümüzün Sýnýr Taþlarý’ný, ‘Modern Öykü Kuramý’ný kitaplýðýmýza kazandýrdý örneðin... Bir baþka kitabýnda ‘Öykümüzün Kýrk Kapýsý’ndan geçirdi okuru. ‘Günümüz Öyküsü’ yine onun kaleminden çýktý. Þimdi bir ilke imza attý usta kalem Necip Tosun; ‘Türkçe’nin En Ýyi 100 Öykü Kitabý’ný hazýrladý. Öðrenciler, edebiyatseverler karþýlarýnda bir yazar-çizer görünce hep sorar ya: ‘Ne Okuyalým’ diye. Ýþte bu soruya en doyurucu cevap olacak Türkçenin En Ýyi 100 Öykü Kitabý...
ÖYKÜ MÝRASIMIZI TARADI
Peki nasýl oluþtu bu 100 öykülük seçki? Necip Tosun cevaplýyor: Öykü ile ilgili kitaplarý hazýrlarken, öykü dünyamýzýn neredeyse tümünü taramýþ, okumuþtum. Bu toplu okuma sürecinde bir yandan öykücülerin en iyi kitaplarýný seçmiþ, bir yandan da bu çalýþmalarda yer almamakla birlikte bazý kitaplarýn çok iyi olduðunu tespit etmiþtim. Böyle bir seçki hazýrlama fikri bu okumalarým sýrasýnda oluþtu. Hem türünde hem de o yazarýn toplam ürünleri içinde en önde duran, yazarlarýn en iyi öykü kitabý olarak gördüðüm kitaplar ile öykü tarihimizde önemi olduðunu düþündüðüm 100 kitaplýk bir seçki hazýrlanabilirdi. Amacým hem öykü tarihimizde iz býrakmýþ önemli kitaplarý hem de beðendiðim kitaplarý bir araya getirerek yararlý bir kaynak ve öznel beðeni kalýplarýný aþmýþ bir kýlavuz kitap oluþturmaktý.
ÝDEOLOJÝK SAPLANTI YOK
Edebiyatýmýzdaki temel eksikliklerden biri kuþkusuz mevcut birikimin deðerlendirilememesi, edebiyat tarihçiliðinin yeterince geliþmemiþ olmasýdýr. Ülkemizde gerek þiir, gerek roman gerekse öykü tarihi açýsýndan oldukça yetersiz çalýþmalar var. Belki de bu konudaki en büyük eksiklik kýlavuz, yol gösterici kitaplarýn eksikliðidir. Her yaþta, her konumda okur için önerilebilecek þiir, öykü, roman kitaplarý seçkilerinden yoksunuz. Necip Tosun bu çalýþmasýnda hem türünde hem de o yazarýn toplam ürünleri içinde en önde duran, yazarlarýn en iyi öykü kitabý olarak gördüðü kitaplar ile öykü tarihimizde önemi olduðunu düþündüðü 100 kitaplýk bir seçki hazýrlamýþ oldu. Kitap hazýrlanýrken dar görüþlü, tek açýlý, ideolojik ve duygusal yaklaþýmlardan uzak durduðunu söyleyen Tosun, kalýplaþmýþ beðenilere teslim olmamaya özen gösterdiðini dile getiriyor. Bu çalýþma sayesinde binlerce öykü kitabý arasýndan farklý dünya görüþü ve farklý öykü anlayýþlarýndan örneklerle öykü sanatýnýn inceliklerini öðrenmek isteyenler için bir yol haritasý olacak elimizde. Emin Nihat’ýn Müsameretname’si ile baþlayýp, Faruk Duman’ýn Seslerde Baþka Sesler ile biten çalýþma, 100 kitapla öykücülüðümüz hakkýnda bilgi edinmek isteyenlere iyi bir klavuz... Kitap yakýnda Dedalus Yayýnlarý’ndan çýkacak.