Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Oynaya oynaya öğrenin çocuklar

oğru ya da yanlış bilemiyorum Kerem ve Elvan, evin her bölümünü oyun alanı olarak kullanıyor. Bu konuda kesin bir sınırlamaya gitmedim hiç. Ancak üzerinde hassasiyetle durduğum konu, getirdikleri oyuncakları yine yerine götürmeleri. Tabii işlerine yarayan her zaman bir oyuncak olmuyor. Kimi zaman yaptıkları evin duvarları için yastık kullanıyorlar, üstünü örtmek için de pike. En favori oyunları ise çadır kurmak. Böyle olunca, masa da giriyor işin içine.

PROBLEMLERİ RAHAT ÇÖZERLER

Bizimle birlikte oynamak istediklerinde üzerimize düşen rolleri büyük bir ciddiyetle yapıyoruz. Elvan mesela benim çok başarılı bir kanatlı at olduğumu düşünüyor ama fil konusunda pek iyi değilim. Hortum sesini iyi çıkaramıyormuşum. Kerem ile daha çok araba yarışı oynuyoruz. Çocuklarla oyun oynamayı, annemden öğrendim. Oğlum küçükken benimle değil de anneannesiyle oynamayı tercih ediyordu. Sonra yavaş yavaş ben de bir çocukla nasıl oynanır öğrendim işte. Önemli olan onların koyduğu kuralların dışına çıkmamak.

Geçenlerde dedeleriyle meşhur çadır ve komşuculuk oyunu oynuyorlardı. Babam, “Bak bu çadırı şöyle yaparsak daha iyi olur. Şu koltuğu da şuraya çekelim, oyuncakları buraya alalım” deyince, bizimkiler hooop vazgeçti oyundan.
Oyun oynamanın çocuk için eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra, çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklediğini söyleyen psikolog Zeren Kadıoğlu “Bir çocuğun oyunu, sembolik olarak kendi dünyasını yansıtır. Çocuklar oyun oynadıkça problem çözme becerileri gelişir” diyor. Yani, oyun öğretiyor. Kadıoğlu, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

-Çocuklara hazır oyuncaklar yerine yaratıcılıklarını harekete geçirebilecek, bloklar, legolar, yapboz gibi oyunlar sunulmalı.
-Çamur, boya tebeşir ve oyun hamurları, değişik boyut ve renkteki küplerle, su, kum ve boyalar, yaratıcı oyun etkinliği oluşturuyor.
-Bazı çocuklar yeni aldıkları oyuncaklarını kendileri keşfetmek isteyebilir. Çözemeyeceğini düşündüğünüz durumlarda ya da çocuğunuz yardım istediğinde ona bilgi verin.
-Resim yapmak da çocukların hayal güçlerinin zenginleşmesine yardımcı. Ancak o resim yaparken ebeveyn olarak ona sınırlamalar koymamanız, sürekli nasıl yapması gerektiğini söylememeniz yaratıcılıklarının gelişmesi için çok önemli.