Halime Sürek KAHVECÝ
Halime Sürek KAHVECÝ
Tüm Yazýlarý

Oyun, çocuklar için oyalanma aracý deðil temel ihtiyaç

Havalar ýsýndý, oh mis gibi! Çiçeðe duran aðaçlardan gelen güzel kokular, parklar, bahçeler çocuklarý oyuna çaðýrýyor ve oyun alanlarý mutlu, þen kahkahalarla çýnlýyor... Kulaða hoþ geliyor. Ama sadece kulaða ne yazýk ki... Çünkü ülkemizde çocuklarýn yüzde 61’i her gün sadece bir saati, hatta bir saatten de az süreyi parkta oyun oynayarak geçirebiliyor. Oysa, cezaevlerinde kalan mahkumlarýn bile günlük açýk havaya çýkma süresi iki saat. ABD’deki mahkumlara çocuklarýn sadece günde bir saatini açýk havada geçirebildiði söylendiðinde yüzlerinde oluþan ifade görmeye deðer. Tüm bu rakamlar ve ürkütücü sayýlabilecek tablo, geçen hafta katýldýðým bir toplantýda ortaya çýktý. OMO, 10 yýlý aþkýn süredir devam ettirdiði Kirlenmek Güzeldir çalýþmalarý kapsamýnda gerçekleþtirdiði 10 ülkede 12 bin ebeveynle görüþmüþ. Bu araþtýrmanýn sonuçlarý da Çocuk ve Ergen Psikiyatrý Prof. Dr. Yanký Yazgan’ýn yorumlarýyla Unilever Türkiye Ev ve Kiþisel Bakým Kategorilerinden Sorumlu Baþkan Yardýmcýsý Kamuran Uçar ve Unilever Ev ve Çamaþýr Bakým Kategorisi’nden Sorumlu Pazarlama Direktörü Alper Eroðlu tarafýndan bir grup gazeteciye açýklandý.

Uçar geleceðin belirsizliðinden bahsedip anne babalarýn neler yapabileceðini Prof. Dr. Yazgan’a sordu ve Yazgan’ýn “Geleceðin belirsizliði her zaman endiþelendiriyordu. Çünkü anne babalýðýn temel karakteristiðini çocuklarla ilgili evham, kaygý ve endiþe oluþturur. Bu olmasýn diyen bu iþe girmeyecek” sözleri bizi gülümsetti. Yazgan, þöyle devam etti:

“Ne yapacaðýmýzý bilemediðimiz bir süreç içindeyiz. Farklý durumlara ayak uydurabilme, katýlabilme, yeni duruma göre pozisyon deðiþtirebilme gibi birtakým yetilere ihtiyaç var. Oyun da bunun için gereken empati, sosyal iletiþim, öfke yönetimi, zaman yönetimi, kendini anlama gibi becerileri doðal olarak yapmayý öðreten bir araç.” Kamuran Uçar da dünyada çocuklarýn yüzde 56’sýnýn, Türkiye’de ise yüzde 61’inin her gün bir saatten az dýþarýda oynayabildiðini, ülkemizde her yedi çocuktan birinin bir günde hiç oynamadýðýný anlattý.

Baþarý için oyun gerekiyor

OMO’nun araþtýrmasý gösteriyor ki çocuklar dýþarýda futbol oynamak yerine bilgisayar oyunlarýný tercih ediyor. Kirlenmek Güzeldir Global Çocuk Geliþim Danýþma Kurulu Baþkaný Sir Ken Robinson’ýn deðerlendirmesi ise þöyle:

“Endiþe verici bir oyun dengesizliðiyle karþý karþýyayýz. Ekranlar eðitim ve eðlence için harika kaynaklar olabilir. Oynamak, çocuklarýn öðrenmelerine, tecrübe etmelerine, odaklanmalarýna, konsantrasyonlarýna, kendilerine daha dönük olmalarýna ve sosyal güvenlerini geliþtirmelerine yardýmcý olur. Oyun ayný zamanda çocuklarýn paylaþým, kurallara uyma, sýra bekleme, diðerlerinin seçimlerine saygý duyma, kaybetmeyi kabullenme, sabretme, hoþgörülü olma, açýk fikirli olma ve empati kurma gibi önemli sosyal deðerleri kazanmalarýna yardým eder. Onlarý þimdiden geliþtirmek ve gelecekte baþarýlý, çok yönlü ve mutlu birer eriþkin olmalarýna yardýmcý olmak için çocuklarýmýzýn hayatýnda aktif oyuna yer vermeliyiz.”