Statta 80 bine yakýn seyirci vardý, merdiven ve çýkýþlar da kurallara aykýrý olmasýna raðmen doluydu. Dev maçýn bitimine iki dakika kala yüzlerce holigan sahaya girdi, polise güvenlik görevlilerine saldýrdý, stat kapýlarý kýrýldý. Olan biteni olduðu yerden protesto eden gerçek Beþiktaþ taraftarý ise bu çirkin oyuna gelmedi. Olaylarýn 100-150 kiþilik bir grup tarafýndan organize edildiði, kendine hâkim olamayan bazý taraftarlarýnda toplum psikolojisiyle onlara uyduðu verilen ifadelerden anlaþýlýyor. Bunun soruþturmasýný spor savcýlarý yapacak, bakalým altýndan daha neler çýkacak.
Asýl mesele, genel olarak statlarýmýzda huzur ve güven içinde maç seyredebiliyor muyuz? Futbolun keyfini çýkarabiliyor muyuz? Bir spor yazarý olarak futbolu eðlenceli bulmamýza raðmen çok az maça çoluk çocuk, ailemi götürdüm. Stada giriþten, oturduðunuz yerdeki huzursuz hareketliliðe, maç çýkýþýna kadar kendimizi hiçbir zaman güvende hissetmedik. Zaten yakýn bir zamanda yapýlan bir araþtýrmada da büyük çoðunluk statlarý güvensiz buluyor, stada giden yakýný için de endiþe duyuyor, þiddete maruz kalýyor ya da tanýk oluyor. Sözlü þiddet ve kirlilikten de þikâyet oraný oldukça yüksek. Buna raðmen statlardaki doluluk oranýmýz iyi, en azýndan dört büyükler için.
6222 sayýlý kanun ilk çýktýðýnda aðýr yaptýrýmlarý öngörüyordu. Sonra yumuþatýldý, hapis öngören cezalar idari para cezalarýna ve seyirden men cezalarýna çevrildi. Beþiktaþ-G.Saray derbisinin bitmesini sahaya girerek engelleyen, terör estiren kiþiler tutuklamayý gerektirecek koþullar oluþmadýðý gerekçesiyle serbest býrakýldý. Çünkü yasa yumuþatýlmýþtý. 2011’den bu yana olaylarda azalma olmuyorsa yasadaki cezalarýn aðýrlaþtýrýlmasý gerekli. Yasa normal seyirci maðdur olmasýn diye yumuþatýlmýþtý, ancak görülüyor ki olaylarý yapanlar hep ayný gruplar veya planlý gerçekleþen eylemler. Bu güne kadar yapýlan þiddet eylemlerinden kimse topluma örnek olan cezalar almadýðý için caydýrýcý etkisi de kalmadý. Yasaya makul hapis cezalarý, ya da kamu hizmeti cezalarý konabilir. Haksýzlýðýn giderileceði yapýlar gözden geçirilmeli, iþlevleri incelenmelidir. Þiddete baþvuranlarýn eylemleri sonucunun ne olacaðý konusunda da bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Kulüplerin bilet organizasyonlarý, güvenlik önlemleri de ihmale gelmiyor. Bireysel ve toplu öfke etki tepkiye girmeden yöneticilerin de açýklamalarýna dikkat etmesi gerekiyor.
Bizi dünyaya rezil eden tablo sonrasý ‘maçlara rakip taraftarlar gelmemesi iyi oluyor’ düþüncesine kesinlikle katýlmýyorum. Yasalar konusunda bilinçlendirilmiþ rakip taraftar her zaman maça ayrý bir renk getirir, birikmiþ gerginliði de alýr, gerginliðini de üzerinden atar. Benim hala umudum var. Bu olaylar bizi ve yöneticileri kendine getirdi. Kararlý düzenlemelerle bu kez bu olaylarýn önünü alacaðýmýza inanýyorum.