Özal'ýn hala aydýnlanamayan zamansýz vefatý sonucu boþalan CB koltuðuna, 826 rakýmlý Çankaya tepesine oturma sýrasý Süleymen Demirel'deydi. Kaç kez þapkasýný kapýp giden Demirel bu kez devletin en yüksek katýna baðdaþ kuruyordu. Demirel, Özal'ýn ölüm haberini Aydýn'da bir açýk hava toplantýsýnda konuþurken almýþtý:
"Aydýn Meydaný'nda konuþurken biri kulaðýma fýsýldadý: 'Sayýn Özal ölmüþ!' Tabi bütün gök kubbe baþýma çöktü. Konuþmayý toparlayýp kestim. Doðru vilayet konaðýna gittim. Valiyle oturduk Ankara'yý aradýk..."
Özal'ýn Baþdanýþmaný Kaya Toperi, vefattan sonra komutanlarýn geldiðini ve "Sayýn Cumhurbaþkaný bundan sonra bize aittir" dediðini anlatmýþtý daha sonra. Asker hemen cenaze hazýrlýklarýný baþlattý.
Özal'ýn ölümünü Þam'da bir taksi içinde, radyodan öðrenen beþ kiþi dehþetle irkilip birbirine baktý. Onlarý Þam'a yollayan Özal'dý çünkü. Ve bu geziyi, devlet katýnda bilen de tek kiþi oydu. PKK Mart ayýnda 15 Nisan'a kadar sürecek tek taraflý ateþkes ilan emiþti. Özal bu sürenin uzatýlmasýný istiyordu. DEP'li mv'lerden oluþan bir heyeti Öcalan'a göndermiþti gizlice.
Muþ Mv Sýrrý Sakýk, "Þam'a gittik..O tarihte bir ateþkes vardý, süresi dolmak üzereydi. Özal bize ' gidin bu süreyi uzatýn!' dedi. 'Yeni bir tasarýyla bu sorunu çözeceðiz.' Bizler Özal'ýn iyi niyetine inanýyorduk." DEP Diyarbakýr mv Hatip Dicle'de heyetteydi. "Þam'a indiðimiðzde bizi Türk Büyükelçiliðinin ikinci adamý , siyasi müsteþar karþýladý! Yani biz aslýnda resmi bir heyettik."
Özal vefat edince dönüp geldi DEP'liler... Yalnýz, Hatip Dicle ilginç bir þey söylüyordu bu ziyaretle ilgili: "Öcalan'la görüþtük. Bize 'Gidin ailesine, benden taraf baþsaðlýðý dileyin.Biz Özal'a çok deðer verdik. Onun bu son çýkýþlarýný çok önemsiyorduk. Onun isteði üzerine de ateþkes ilan ettik. Bazý güçler Özal'ýn bu çýkýþýndan, Kürt sorununun çözümünden memnun olmadý ve büyük ihtimalle onlar Özal'ý öldürdü!" (Son Darbe, M.A. Birand Sayfa 20-22)
Özal'ý ölümüyle birlikte iki sorun Türkiye'nin gündemine yerleþti: Terör Türkiye'yi bölecek mi, laiklik elden gidiyor mu? Bu sorularýn yanýtý 1993-2002 Türkiye'sine damgasýný vuracak ve tarih bir kez daha kaleme alýnacaktý. Özal döneminde süt liman olan asker-sivil gerilimi yeniden týrmanmaya baþlayacak, ülke 28 Þubat'a doðru dört nala gidiyordu.
Süleyman Demirel CB adayý olduðunu açýklar açýklamaz ANAP Hüsamettin Cindoruk'la görüþtü, 94 adet oylarýnýn onun olduðunu söyledi. Refah Partisi de Cindoruk'u destekleyeceðini açýklamýþtý. Cindoruk hemen TBMM'ye dilekçe vererek aday olmadýðýný bildirdi. Demirel ancak üçüncü turda 244 oyla CB katýna çýkýyordu. Tarih 16 Mayýs 1993'dü ve doksanlý yýllarýn bitimine daha çok vardý!
Demirel Çankaya'ya çýktý ama yeni BB'ýn kim ollacaðý belli deðildi, yani DYP'nin baþýna kim geçecekti? Parti Hüsamettin Cindoruk'u istiyordu. SHP'de Cindoruk'a sýcak bakýyordu. Ancak yakýnlarýnýn daha sonra anlatacaðý gibi, Demirel ANAP'tan ayrýlýp gelen Bedrettin Dalan'ýn DYP'nin baþýna geçmesini istiyordu. Ancak tabandan Dalan adýna öyle vüyük bi tepki geldi ki, Demirel ona "sen Ýsmet Sezgin'i destekle" demek zorunda kaldý. Bu arada Tansu Çiller devreye girmiþti. Cindoruk'u aradý aday olup olmayacaðýný sorduý. O da deðilim deyince Çiller adaylýðýný açýkladý...
DYP'liler pek heycanlandý bu habere. Ancak heycanýn kaynaðý Çiller'in bilgi birikimi, kültürü, devlet yönetimindeki becerisi deðildi. Batýnýn hoþuna gidecekti bu sarýþýn ve alýmlý kadýn; bu da DYP'liler için yeterli bir gerekçeydi, Batýya hoþ görünmek için istiyordu Çiller'i Demirel'in partisi!
(Yarýn: MadýmakÝSKÝ RezilliðiVe 5 Nisan Kararlarý)
(Ana Kaynak: M.Ali Birand Son Darbe, Ek kaynaklar: Siyah Sancak Ali Kuzu, Cumhuriyet Apartmaný., Ahmet Kekeç vb.,)