Bayram ve özel günlerde ne yenir? Usta þef ve yemek yazarlarýyla sizin için ideal bir menü hazýrladýk.
Bu jüride yer alan yemek yazarlarý alanýnda saygý duyduðum kiþilerden oluþmuþtur. Yazar olarak çok gezer, iyi yemek yerler, kötüsünü, doðrusunu tecrübe ile sabit bilirler. Þefler zaten mutfaðýnýn ustasý, yaptýklarý ile parmak yedirtirler. Blogerlarla tanýþýklýðýmýz sosyal medyadan, hiç birini ne gördüm ne sohbetim oldu ama o küçük ekrandan koca bloger dünyasý içinde onlarýn yaptýklarý bana dokundu.
Hepsine sordum; þeker bayramýnda nesiller boyu devam etmeli, olmadan olmaz dediðiniz yemekler tatlýlar hangileri diye. Elbette doðup büyüdükleri yerlerin geleneklerini ön görerek cevap verdiler. Ancak birbirinden baðýmsýz ve bölgeye has olsa da yapýlan yemekler, içlerinden genel bir tablo çýkarmak mümkün olabildi. Doðudan batýya, kuzeyden güneye ortak bir dili var Anadolu topraklarýnda yemek ritüellerin. Verdikleri cevaplarla bayramýn kare asý iþte bu yemeklerden oluþuyor.
BU GELENEÐÝ HÝÇ ÝHMAL ETMÝYORUM
Benim cevabýmý merak eden olursa... Bizim evde Ramazan bayramý güllaçsýz olmazdý. Cevizini de annem bir gün önceden suya yatýrýrdý. Babaannem mutlaka yoðurtlu Arnavut böreði, kuzu etli büryan pilavý yanýna da buz gibi hoþaf hazýrlardý. Koca sinilerde yapýlýrdý. Yedi cihana yeterdi, hatta tepsiler o kadar büyüktü ki piþirmeyi ekmek fýrýnýnda yaptýrýrdý. Bu geleneði annem daha sonra daha uygun boyutlu tepsilerde devam ettirdi. Þimdi ben de ailem için hiç ihmal etmiyorum bu geleneði. Aslýnda sizlerin cevabýný da duyabileydim pek iyi olurdu. Mutlaka ailenizin de devam ettirilesi yemeklerden oluþan bir listesi vardýr. Kýsaca bayramda kollarý sývayýn sizin “Olmazsa olmazýnýzý” ne yapýp edip mutlaka yaparak, gelecek nesillere aktarýn. Siz yaparken ufaklýklar da sizi izlesin, büyüdüðünde de aynýsýný çocuklarýna denesin. Týpký sizin de annenizden öðrendiklerinizi bu gün yapacaðýnýz gibi. Hepinize iyi bayramlar, afiyetle!
Artmazsa Yetmez kitabýndan enfes bir su böreði tarifi
MALZEMELER (12 kiþilik)
- Zorluk derecesi: zor - Piþirme þekli: Fýrýnda, 180 °C
- 8 su bardaðý elenmiþ Söke Geleneksel Un - 8 adet yumurta - 2 yemek kaþýðý sývýyað - yarým çay bardaðý su - 300 gr eritilmiþ tereyaðý - beyaz peynir, maydanoz, tuz - bir miktar niþasta ile karýþtýrýlmýþ Söke un
- Un, yumurta, tuz ve su ile hamuru yoðurun. Gerekirse biraz daha unu, hamuru tutturmak için azar azar hamura yoðururken serpin.
- Hamuru disk þekline getirip, avuç içinizle rulo þeklinde uzatýn ve on bir eþit parçaya bölün. Bu parçalardan en altta taban olarak kullanýlacak olaný diðerlerine göre daha büyük olmalý.
- Her birini biraz yoðurup yuvarlayýn. Üzerini kapatýp 20 dk dinlendirin.
-Bu yufkalardan en üstte ve en altta kullanýlacak olan 2 tanesi, haþlanmadan kullanýlacaktýr, ayýrýn.
- En altta kullanacaðýnýz en büyük hamuru tezgâha un ve niþasta serperek, fýrýn tepsisinden büyük olacak þekilde açýp, 40 cm’lik bir tepsiye yayýn.
- Diðer hamur toplarýný tepsi çapýnda yaklaþýk 1 mm kalýnlýðýnda açýn.
- Büyük ve derin bir tencerede kaynayan suya atýp, tek tek dirice haþlayýn. Kevgire dikkatlice alýp buzlu, soðuk suya býrakýn ve süzün. Mutfak tezgâhýna temiz bir bez yayýp, yufkalarý bu bezin üzerine düzgünce çýkarýn ve fazla suyunu alýn.
- Her bir yufkayý tepsiye aralarýna tereyaðý sürerek kat kat koyun. Altýncý kata harç malzemesini düzgünce yayýn: Beyaz peyniri elinizle parçalayýn, maydanozu kýyýp serpiþtirin.
- Üzerine biraz tereyaðý gezdirin ve kalan yufkalarý da aralarýna tereyaðý gezdirerek tepsiye yayýn.
- Kalan haþlanmamýþ bir adet yufkayý en üste düzgünce yerleþtirin. Kalan tereyaðýný fýrça yardýmý ile üzerine sürün.
- Isýtýlmýþ fýrýnda 45-50 dk piþirin.
USTALARIN BAYRAM YEMEÐÝ TERCÝHÝ
Mehmet Yaþin TV programcýsý, Gazeteci/Yazar
- Tepsi böreði, etli yaprak sarma ve biber dolmasý,
- Etli türlü, pilav. tatlý istersen: sütlaç veya revani.
GÖKMEN SÖZEN Food in Life Dergisi Genel Yayýn Yönetmeni
- Su böreði, ev baklavasý (beyaz-cevizli), sarma dolma, et güveç
- Kavurma, þekerpare, kemal paþa, tel kadayýf.
MÜGE AKGÜN Gazeteci/Yazar
- Cevizli oturtma, Mantý (Gelibolu usulü: içi süt tarhanasý ve tavuk ciðerli, fýrýnda piþirilip tavuk suyu gezdirilir, tavuk eti üzeri manda yoðurdu ile yenir)
AYDIN DEMÝR ÞEF
- El açmasý cevizli baklava, yaprak sarma, keþ peþnirli cevizli kesme eriþte, et kavurma. Halýþka, pilav. Kahvaltýda patatesli köy ekmeði, cevizli çörek.
Mehmet YALÇINKAYA ÞEF
- Ýyi bir bayram kahvaltýsý, yaprak sarma, su böreði ve tahinli pekmezli kurabiye
RAFET ÝNCE ÞEF
- Kayýsý aþý ve lokum bisküvi
EMEL BALIKÇI SÝHÝRLÝ PARMAKLAR BLOGUNUN YAZARI
- Su böreði, yaprak sarmasý,
- Mevsime göre dolmalar,
- Oklavadan çekme (kývrým tatlýsý) ve baklava.
Sare Terzioðlu Tuz Ekmek blogunun yazarý
- Etli yaprak sarma, Düðün çorbasý, et sulu pirinç çorbasý,
- Salçalý et, Mevsime göre pilav,
- Komposto, hoþaf ve Bayram kömbesi. Kadayýf, Hameyli,
Kevser Aydoðdu/Mutfak Deneyleri blogunun yazarý
-Büryan (Kapama), zeytinyaðlý yaprak sarma, Damat paçasý, Ön çorbasý, Kýymalý düz börek, Nohut mayalý ekmek, Baklava, Sütlaç