Özel günler kare ası! ‘Ustalar’ın tercihi

Bayram ve özel günlerde ne yenir? Usta şef ve yemek yazarlarıyla sizin için ideal bir menü hazırladık.

Bu jüride yer alan yemek yazarları alanında saygı duyduğum kişilerden oluşmuştur. Yazar olarak çok gezer, iyi yemek yerler, kötüsünü, doğrusunu tecrübe ile sabit bilirler. Şefler zaten mutfağının ustası, yaptıkları ile parmak yedirtirler. Blogerlarla tanışıklığımız sosyal medyadan, hiç birini ne gördüm ne sohbetim oldu ama o küçük ekrandan koca bloger dünyası içinde onların yaptıkları bana dokundu.

Hepsine sordum; şeker bayramında nesiller boyu devam etmeli, olmadan olmaz dediğiniz yemekler tatlılar hangileri diye. Elbette doğup büyüdükleri yerlerin geleneklerini ön görerek cevap verdiler. Ancak birbirinden bağımsız ve bölgeye has olsa da yapılan yemekler, içlerinden genel bir tablo çıkarmak mümkün olabildi. Doğudan batıya, kuzeyden güneye ortak bir dili var Anadolu topraklarında yemek ritüellerin. Verdikleri cevaplarla bayramın kare ası işte bu yemeklerden oluşuyor.

BU GELENEĞİ HİÇ İHMAL ETMİYORUM

Benim cevabımı merak eden olursa... Bizim evde Ramazan bayramı güllaçsız olmazdı. Cevizini de annem bir gün önceden suya yatırırdı. Babaannem mutlaka yoğurtlu Arnavut böreği, kuzu etli büryan pilavı yanına da buz gibi hoşaf hazırlardı. Koca sinilerde yapılırdı. Yedi cihana yeterdi, hatta tepsiler o kadar büyüktü ki pişirmeyi ekmek fırınında yaptırırdı. Bu geleneği annem daha sonra daha uygun boyutlu tepsilerde devam ettirdi. Şimdi ben de ailem için hiç ihmal etmiyorum bu geleneği. Aslında sizlerin cevabını da duyabileydim pek iyi olurdu. Mutlaka ailenizin de devam ettirilesi yemeklerden oluşan bir listesi vardır. Kısaca bayramda kolları sıvayın sizin “Olmazsa olmazınızı” ne yapıp edip mutlaka yaparak, gelecek nesillere aktarın. Siz yaparken ufaklıklar da sizi izlesin, büyüdüğünde de aynısını çocuklarına denesin. Tıpkı sizin de annenizden öğrendiklerinizi bu gün yapacağınız gibi. Hepinize iyi bayramlar, afiyetle!

Artmazsa Yetmez  kitabından enfes bir su böreği tarifi

MALZEMELER (12 kişilik)

-  Zorluk derecesi: zor -  Pişirme şekli: Fırında, 180 °C

-  8 su bardağı elenmiş Söke Geleneksel Un -  8 adet yumurta  -  2 yemek kaşığı sıvıyağ  -  yarım çay bardağı su -  300 gr eritilmiş tereyağı  -  beyaz peynir, maydanoz, tuz -  bir miktar nişasta ile karıştırılmış Söke un

-  Un, yumurta, tuz ve su ile hamuru yoğurun. Gerekirse biraz daha unu, hamuru tutturmak için azar azar hamura yoğururken serpin.

-  Hamuru disk şekline getirip, avuç içinizle rulo şeklinde uzatın ve on bir eşit parçaya bölün. Bu parçalardan en altta taban olarak kullanılacak olanı diğerlerine göre daha büyük olmalı.

-  Her birini biraz yoğurup yuvarlayın. Üzerini kapatıp 20 dk dinlendirin.

-Bu yufkalardan en üstte ve en altta kullanılacak olan 2 tanesi, haşlanmadan kullanılacaktır, ayırın.

- En altta kullanacağınız en büyük hamuru tezgâha un ve nişasta serperek, fırın tepsisinden büyük olacak şekilde açıp, 40 cm’lik bir tepsiye yayın.

- Diğer hamur toplarını tepsi çapında yaklaşık 1 mm kalınlığında açın.

- Büyük ve derin bir tencerede kaynayan suya atıp, tek tek dirice haşlayın. Kevgire dikkatlice alıp buzlu, soğuk suya bırakın ve süzün. Mutfak tezgâhına temiz bir bez yayıp, yufkaları bu bezin üzerine düzgünce çıkarın ve fazla suyunu alın.

- Her bir yufkayı tepsiye aralarına tereyağı sürerek kat kat koyun. Altıncı kata harç malzemesini düzgünce yayın: Beyaz peyniri elinizle parçalayın, maydanozu kıyıp serpiştirin.

- Üzerine biraz tereyağı gezdirin ve kalan yufkaları da aralarına tereyağı gezdirerek tepsiye yayın.

- Kalan haşlanmamış bir adet yufkayı en üste düzgünce yerleştirin. Kalan tereyağını fırça yardımı ile üzerine sürün.

- Isıtılmış fırında 45-50 dk pişirin.

USTALARIN BAYRAM YEMEĞİ TERCİHİ

Mehmet Yaşin TV programcısı, Gazeteci/Yazar

- Tepsi böreği, etli yaprak sarma ve biber dolması,

- Etli türlü, pilav. tatlı istersen: sütlaç veya revani.

GÖKMEN SÖZEN Food in Life Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

- Su böreği, ev baklavası (beyaz-cevizli), sarma dolma, et güveç

- Kavurma, şekerpare, kemal paşa, tel kadayıf.

MÜGE AKGÜN  Gazeteci/Yazar

- Cevizli oturtma, Mantı (Gelibolu usulü: içi süt tarhanası ve tavuk ciğerli, fırında pişirilip tavuk suyu gezdirilir, tavuk eti üzeri manda yoğurdu ile yenir)

AYDIN DEMİR  ŞEF

- El açması cevizli baklava, yaprak sarma, keş peşnirli cevizli kesme erişte, et kavurma. Halışka, pilav. Kahvaltıda patatesli köy ekmeği, cevizli çörek.

Mehmet YALÇINKAYA ŞEF

- İyi bir bayram kahvaltısı, yaprak sarma, su böreği ve tahinli pekmezli kurabiye

RAFET İNCE ŞEF

-  Kayısı aşı ve lokum bisküvi

EMEL BALIKÇI  SİHİRLİ PARMAKLAR BLOGUNUN YAZARI

- Su böreği, yaprak sarması,

- Mevsime göre dolmalar,

- Oklavadan çekme (kıvrım tatlısı) ve baklava.

Sare Terzioğlu Tuz Ekmek blogunun yazarı

-  Etli yaprak sarma, Düğün çorbası, et sulu pirinç çorbası,

- Salçalı et, Mevsime göre pilav,

- Komposto, hoşaf ve Bayram kömbesi. Kadayıf, Hameyli,

Kevser Aydoğdu/Mutfak Deneyleri blogunun yazarı

-Büryan (Kapama), zeytinyağlı yaprak sarma, Damat paçası, Ön çorbası, Kıymalı düz börek, Nohut mayalı ekmek, Baklava, Sütlaç