Fuhuþ yapan erkekler ilk seferinde 1500 euro, tekrarý halinde de bunun iki katý para cezasý ödeyecekler” Okuduðunuz týrnak içindeki cümle, Fransa’da, 27 Kasým’da Parlamento’da tartýþmaya açýlacak yeni yasa tasarýsýnýn en fazla konuþulan maddesi. Ýktidardaki Sosyalist Parti’nin hazýrladýðý tasarý hem fuhuþ þebekelerine darbe indirmeyi planlýyor hem de bu sektörden kurtulmak isteyen kadýnlara yardýmcý olunmasý öngörüyor. Sektörü yaþatan müþterilere sadece para deðil baþka cezalar da var.
Ýçkili araba kullananlara yapýldýðý gibi fuhuþ yapan erkek de farkýndalýk kursuna gönderilecek. Ýþte bu tasarý çok ciddi bir tartýþmayý da beraberinde getirdi. Tartýþmanýn adý özel hayat tartýþmasý ve devletin bu alana ne kadar girebileceði...
***
Yazar Frederic Beigbeder’in baþýný çektiði bir grup, “bu maddenin devletin özel alana müdahalesi olduðunu ve bu tarz normlar koyulamaz” açýklamasý yaptý. Sosyalist Parti bu açýklamaya sert tepki gösterdi, erkek egemenliði ve kadýnlarýn itaatini sürdürmeyi amaçlayan geri kafalý zihniyetin sonucuna baðladý.
Feministler durur mu, onlar da tartýþmaya katýldýlar ve bu bakýþ açýsýnýn konumlarýný muhafaza etmek ve kadýnlarýn vücudunu parayla kullanmak isteyen baskýn erkeklerin iþi olduðunu söylediler. En tartýþmalý tepki fuhuþ sektörünün kurbanlarýndan geldi. Onlar; müþterilere ceza vermenin sektörü daha da yer altýna iteceðini ve daha çok sömürüye maruz kalabileceklerinden endiþe ettiklerini açýkladýlar. Ýnternetin günümüzdeki kullaným þeklinin böyle bir yasa maddesini boþa çýkaracaðýný iddia edenler de oldu...
***
Fransa’daki bu tartýþmanýn Türkiye’de yaþanan tartýþmalarla tek bir ortak noktasý var o da özel hayat maddesi. Devlet özel hayata müdahale edebilir mi, edebilirse bunun sýnýrý nedir, ne olmalýdýr?Tartýþmanýn doðru bir zemine oturmasý için aslýnda özel hayatýn ne olduðunu doðru tanýmlamak lazým.
Bugün özel hayat nedir diye 100 ayrý kiþiye sorsanýz 100 ayrý cevap alýrsýnýz. Ortak bir tanýmlama bulunmadýkça bu tarz tartýþmalar tüm dünyada sürecektir.
***
Bir süredir Türkiye’de yaþanan tartýþmalar somut verilerden çok soyut niyet okumalarla þekilleniyor. Ýþin içine niyet okuyuculuðu, siyasi fayda ya da rakibe zarar verme hesabý girdiði zaman saðlýklý bir sonucu da ulaþmak mümkün olmuyor.
Bir süre sonra da tartýþtýðýmýz konuyu býrakýp kendimizi baþka þeyleri konuþurken buluyoruz. Hal böyle olunca da aslýnda hepimize yazýk oluyor...