Özel öðretim kurumlarýnda hangi mesleklerde Ýþbaþý Eðitim Programý uygulanabilecek?

ÝÞKUR tarafýndan uygulanan önemli projelerden birisi de Ýþbaþý Eðitim Programý'dýr.

Mesleki deneyimi olmayan kiþilere mesleki deneyim ve iþ tecrübesi kazandýrarak bu kiþilerin istihdam edilebilirliklerini artýrmak amacýyla iþbaþý eðitim programý düzenlenmektedir. Ayrýca, Ýþbaþý Eðitim Programý ile birlikte iþverenler iþe alacaklarý kiþileri, kendi iþyerlerinde yetiþtirmektedirler.

Ýþbaþý Eðitim Program'larýna katýlma þartlarýný saðlayan tüm vatandaþlarýmýz, 81 ilde bulunan Çalýþma ve Ýþ Kurumu Ýl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine istedikleri zaman programa katýlmak için baþvuruda bulunabilmektedirler.

Ýþbaþý Eðitim Program süresi biliþim ve imalat sektörlerindeki iþyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diðer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadýr.

Siber güvenlik, bulut biliþim, oyun geliþtirme uzmaný ve kodlama gibi çaðýmýzýn ve geleceðin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan iþbaþý eðitim programlarýna katýlan 18-29 yaþ arasý gençler için Ýþbaþý Eðitim Program'larýnýn süresi en fazla 6 ay uygulanmaktadýr.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öðrenme modüllerinin veya üniversite eðitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydýyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aþmamak kaydýyla haftalýk 45 saati geçmeyecek þekilde planlanabilmektedir.

Tüm ortaöðretim, yükseköðretim ve açýk öðretim öðrencileri de programa katýlabilmektedir. Ayrýca, iþsizlik ödeneði alanlar da program katýlýmcýsý olabilmektedir.

En az 2 çalýþaný olan iþverenlerin yararlanabildiði program kapsamýnda iþverenler, sigortalý sayýlarýnýn %30'una kadar katýlýmcý talep edebilmektedir.

Ýþbaþý Eðitim Programý kapsamýnda iþverenlerin en az %50 istihdam yükümlülüðü bulunmaktadýr. Bu kapsamda iþverenlerin, programa katýlanlarýn en az %50'sini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katý kadar süreyle istihdam etmesi gerekmektedir.

Ýþbaþý Eðitim Programý'na katýlan vatandaþlara, programa fiilen katýldýklarý gün üzerinden;

Ýþ arayan statüsündeki vatandaþlara günlük 163,59 TL, öðrencilere 122,69 TL, iþsizlik ödeneði alanlara günlük 81,80 TL,

Geleceðin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katýlýmcýlara günlük 179,95 TL cep harçlýðý ödenmektedir.

Genel saðlýk sigortasý ile iþ kazasý ve meslek hastalýðý sigortasý primi Kurumumuz tarafýndan program süresince karþýlanmaktadýr.

Programa katýlan kiþilere ÝÞKUR'un yaptýðý ödemeler dýþýnda programýn düzenlendiði iþveren tarafýndan yapýlan ve aylýk brüt asgari ücretin yarýsýný geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereðince vergi matrahýndan indirilmesi imkâný da bulunmaktadýr.

Milli Eðitim Bakanlýðý Özel Öðretim Kurumlarý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik 19.02.2022 tarihli ve 31755 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanmýþ bulunmaktadýr.

Resmî Gazete'nin anýlan sayýsýnda yayýmlanarak yürürlüðe giren Özel Öðretim Kurumlarý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik ile ÝÞKUR Ýþbaþý Eðitim Program'larýnýn uygulanmasýna dair özel öðretim kurumlarýný ilgilendiren önemli bir düzenleme yapýlmýþ bulunmaktadýr. Bu kapsamda Özel Eðitim Kurumlarý Yönetmeliði'nin 43 üncü maddesinde yapýlan deðiþiklikle ÝÞKUR tarafýndan iþbaþý eðitim programý ve benzeri programlar kapsamýnda kurumlarda "EÐÝTÝM PERSONELÝ" görevlendirilmesinin mümkün olmadýðý hüküm altýna alýndý.

Öte yandan, özel öðretim kurumlarýnda çalýþan öðretim personeli dýþýndaki diðer personellerin (yönetici, muhasebeci, müstahdem, güvenlikçi, temizlikçi, þoför, eðitim danýþmaný vb. adlar altýnda çalýþtýrýlacak kiþilerin) ÝÞKUR ÝEP, MYK gibi aktif iþgücü hizmetleri dâhilindeki kurslar kapsamýnda alýnabilecektir. Bu þekilde ÝÞKUR programlarý kapsamýnda istihdam edilecek personel ile ÝÞKUR programlarýnda belirtilen süre kadar sözleþme yapýlabilecektir.