2018 yýlý Kurban Bayramý 21-22-23-24 Aðustos 2018 tarihlerine rastlamaktadýr. 20 Aðustos 2018 Pazartesi günü (arife günü) saat 13.00 itibariyle bayram tatili baþlamaktadýr. Geçtiðimiz günlerde hükümetin aldýðý kararla Arife günü olan pazartesi de tatile dâhil edilerek, Kurban Bayramý tatilinin 9 güne çýkarýldýðý açýklandý.
Açýklamanýn ardýndan özel sektör iþyerinin bu kapsama girip girmeyeceði konusu merak uyandýrdý. Bu düzenleme devlet memurlarýna iliþkin olup, özel sektör iþyerlerini kapsamamaktadýr. Kamu kurumlarýndaki nöbetçi personel ile acil iþ ve iþlemler yürütülmekte, kamu çalýþanlarýnýn önemli bir kýsmý bu kapsamda idari izinli sayýlmaktadýr.
Bu çerçevede kamu kurumlarý için 20 Aðustos günü idari izinli sayýlma hususu özel sektörü kapsamamaktadýr.
Özellikle belirtmek gerekir ki, söz konusu idari izinli sayýlmaya iliþkin uygulama kamu kurum ve kuruluþlarýnda çalýþanlar personeli ilgilendirmektedir. Dileyen özel sektör iþyerleri bu günlerde personelini yýllýk izne çýkarabilmeleri mümkün olduðu gibi, telafi çalýþmasý da yapýlabilecektir. Telafi çalýþmasý yapýlmasýný mümkün kýlan durumlardan ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iþyerinin tatil edilmesidir.
Ýsteyen özel sektör iþyerleri de, arife günü çalýþma yapmayarak (daha sonra telafi çalýþmasý yapmak þartýyla) dokuz günlük tatil yapabilecek. Telafi çalýþmasý yapmak isteyen iþyerleri için merak edilenler aþaðýdaki þekilde açýklanmýþtýr.
2018 yýlý Kurban Bayramý 21-22-23-24 Aðustos 2018 tarihlerine rastlamaktadýr. 20 Aðustos 2018 Pazartesi günü (arife günü) saat 13.00 itibariyle bayram tatili baþlamaktadýr.
Bayram günlerinin hafta içine rastlamasý nedeniyle 9 günlük bir tatil olacaðý düþünülüyor. Ancak 20 Aðustos 2018 Pazartesi gününün öðleden öncesi, özel sektör için resmî tatil kapsamýnda olmuyor.
Bazý iþyerleri arife günü çalýþma yapmayarak çalýþanlarýnýn kesintisiz dinlenmesi için telafi çalýþmayý tercih ediyor. Ýþ mevzuatýna göre bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iþyerinin tatil edilerek telafi çalýþmasý yaptýrýlmasý mümkün. Ancak telafi çalýþmasýnýn þartlarý var.
Genel olarak telafi çalýþmasý, iþçinin ücretini aldýðý ancak çeþitli sebeplerden dolayý çalýþmadýðý bir süreyi sonradan çalýþarak yerine getirmesidir.
4857 Sayýlý Ýþ Kanunu’nun 64. maddesine göre, zorunlu nedenlerle iþin durmasý, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iþyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iþyerinde normal çalýþma sürelerinin önemli ölçüde altýnda çalýþýlmasý veya tamamen tatil edilmesi ya da iþçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde telafi çalýþmasý yaptýrýlabilir.
20 Aðustos arife günü için telafi çalýþmasý iki türlü yaptýrýlabilir; bunlardan birincisi ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iþyerinin tatil edilmesi veya iþçinin talebi ile kendisine izin verilmesidir. Birincisi ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iþyerinin tatil edilmesi iþçilerin genel talebiyle olabileceði gibi iþverenin tek taraflý beyanýyla olabilir. Yani, telafi çalýþmasý taraflarýn anlaþmasýna veya iþçinin onayýna baðlý deðildir. Ýþyerinde bu sebeple telafi çalýþmasý yapýlacaðý hususunda iþçileri bilgilendirmek zorunludur.
Ýþyerinin genelinde tatil ilan edilmiyorsa, bazý üretim birimlerinin çalýþmasýna devam ediliyorsa, bu durumda þahsi olarak çalýþanlar talep ederek izin isteyebilirler. Burada izin verme yetkisi iþverene ait olup izin vermenin koþulu telafi çalýþmasý yaptýrýlmasý olmalýdýr.
Öncelikle telafi çalýþmasý yaptýracak iþveren; bu çalýþmanýn kanunda sayýlan nedenlerden hangisine dayandýðýný açýk olarak belirtmek, hangi tarihte çalýþmaya baþlanacaðýný, ilgili iþçilere bildirmek zorundadýr. Telafi çalýþmasý, kaynaðýný oluþturan zorunlu nedenin ortadan kalkmasý ve iþyerinin normal çalýþma dönemine baþlamasýný takip eden 2 ay içerisinde yaptýrýlýr.
Telafi çalýþmasý, günlük en çok çalýþma süresi olan 11 saati aþmamak koþulu ile günde 3 saatten fazla olamaz. Telafi çalýþmasý, tatil günlerinde yaptýrýlamaz.
Telafi çalýþmasý usullerin uymamanýn 2018 yýlýndaki idari para cezasý miktarý her iþçi için 337 Türk Lirasý’dýr.