Özel yayýn kararý

Önemli bir olayýn ardýndan özel yayýna geçmek haber kanallarý için düþünerek alýnmasý gereken bir karar. Ermenek’te yaþanan maden kazasýnýn ardýndan yapýlan yayýnlara bakýnca bu konuyu bir kez daha konuþmak þart oldu. 

Þart oldu zira ekran önünde yeni bir baðlantý, yeni bir bilgi gelsin diye kývranan, maden mühendislerine planýný görmedikleri bir ocak hakkýnda yorum yaptýrmaya çalýþan, olay yerine ulaþmaya çalýþan Vali’den detaylý bilgiler isteyen, Ankara baðlantýlarýyla da biraz zaman kazanmaya çalýþan ekran yüzleri gördük. Daha vahimi henüz neden olduðuna dair bir fikrimiz olmayan bir vaka da “Bu kaza önlenebilirdi” yorumlarýna da þahit olduk.

*** 

Özel yayýn kararý almadan önce yöneticilerin yapmalarý gereken bazý hesaplar var. Birincisi, canlý yayýn aracým, 3G kameram ve muhabirim nerede, ne kadar süre sonra kendi ekibimle yayýna geçebilirim? Ýkincisi, yerel medyadan yayýn götürebilmek için destek alma þansým var mý? Üçüncüsü, Soma kazasýnýn ardýndan telefon rehberimizde maden kazalarýyla ilgili yayýna baðlanabilecek isimlerin telefonlarý var ama acaba o isimler yayýna baðlanýr ve hiç bilmedikleri bir ocak ve nadir görülen bu kazayla ilgili yorum yaparlar mý?

Bu sorulara cevap bulmadan tamam üst üste 3 baðlantý yapabiliyoruz diye özel yayýna geçince iþ þirazesinden çýkýyor, ekran önündeki isim de sýkýntýlý anlar yaþýyor.

***

NTV’de Ahmet Arpat, muhabirlikten de gelmenin avantajýyla doðaçlama v toparlama kýsmýný götürebildiðince götürdü ama ister istemez tekrara düþtü. CNN-Turk’te Emin Çapa’nýn yayýný bir süre sonra maden iþinden çýktý iþ güvenliði ve iþçi saðlýðý yayýnýna döndü. Yürüyen bir haber esnasýnda izleyici bilgi ister ve bu bilginin de bir sistematiði vardýr.

Kaç kiþi madende, kurtulma þanslarý nedir, kurtarma çalýþmalarý nasýl yürüyor, hangi birimler harekete geçti, kaza nasýl oldu, maden denetlenmiþ mi, hakkýnda yasal iþlem var mý gibi sorularýn cevaplarýný bulmak ister seyirci, genel tartýþmalar sonraki zamanýn iþidir.

Bu sorulara cevap vermek için illa kesintisiz yayýna geçmeye gerek yok aslýnda. Yeni geliþme ve doðru baðlantýlar oldukça yayýna girmek daha doðru olur.

Kazanýn olduðu gün Kýdemli Editör unvanýyla NTV’de iþe baþlayan Hüseyin Sükan çok uzun yýllar BBC Türkçe Servisi’ni yönetti. Tecrübesi son derece fazla olan bir isimdir ve böyle durumlar için nasýl bir prosedür uygulanmasý gerektiðini de iyi bilir.

***

Ortaya çýkan bir eksikliði de yazayým, televizyonlarda enerji muhabiri yok, gazetelerde de tek tük var. Oysa yaþadýðýmýz coðrafya bize gösteriyor ki, savaþlar, ittifaklar hep enerji kaynaklarý için yapýlýyor. Kendi adýma böyle zamanlarda en geniþ muhabir ve canlý yayýn aðýna sahip olan TRT’ye dönmeyi tercih edenlerdenim ben.

Ekranda çýrpýnan ya da bilgi yokluðundan konuyu baþka boyutlara götüren meslektaþlarý izlerken üzülmek yerine bu çok daha saðlýklý geliyor bana...