Özgecan’ı kullanmak...

Başlık çirkin biliyorum ama adamların yaptıkları çirkinliği ancak bu başlık anlatabilirdi. Özgecan vakasını birileri fena halde temize çekme aracı olarak kullanmaya başladı.

Bugüne kadar ekranda, özel hayatında kadına saygının s’sini göstermemiş adamlar şimdi kınaması, sövmesi çok kolay olan faillere laf çakarak kendilerini başka bir noktada konumlamaya başladılar. Yemezler, en azından çoğunluk yemiyor bu tavrı...

***

Röportajlarında evlenmek için bakire kız aradığını söyleyen şarkıcılar gördük mü, gördük.

Kendisinin bir başka kadınla evlenebileceğini ama boşandığı eşinin asla bir başka adamla evlenemeyeceğini, törenin geçerli olacağını söyleyen şarkıcılar gördük mü, onları da gördük...

Kariyerinde başarılı olan kadınları cinselliklerini kullanarak iş yapmakla suçlayanları gördük mü, maalesef onları da gördük.

Kadın döven, kadın kurşunlayan, yaşadığı ilişkiyi “bornozu bizim banyoda asılıydı” diye gazetecilere anlatanları gördük mü, evet onları da gördük...

Şimdi hepsi Özgecan’ın katillerine laf ediyorlar. Samimi olsalar da etseler keşke ama iş biraz ismini temize çekmeye döndü, kullanmayın Özgecan’ı..

***

Medya bu işte iyi sınav veriyor mu? Kısmen diyeceğim zira dönüp yasalara dönüp arşive bakan yok. Bakın 1995’te öğretmen Serpil Yeşilyurt ve annesine tecavüz edip, öldüren tiner bağımlıları şu an serbest.

Yasalarımız çok değişti, dünyada en sert yasalar Türkiye’de. Sorunun yasada olmadığını anlatma konusunda halen gerideyiz.

Bir sürü şiddet ve tecavüz mağduru kadın haklarının neler olduğunu bilmiyor daha vahimi yargıda verilen kararlar yasaların alt sınırlarında dolaşıyor ve daha vahimi gerekçeli kararlar çoğu zaman hakim erkek bakışıyla yazılıyor.

Sonuç mu Özgecan vakasını kullananlara fırsat vermeyecek yayınlar yapmak, başlıklar atmak gerekiyor...