Pablo’yu sevmek Escobar’dan nefret etmek

Son 5 yılda onlarca Pablo Escobar filmi seyrettik. Bu sefer ünlü uyuşturucu baronun hayatını Javier Bardem’in yorumuyla izleyeceğiz. Pablo Escobar’ı sevmek filmi Virginia Vallejo’nun romanından uyarlama...

Pablo Escobar’ın hayatı sadece bir uyuşturucu baronunun hikayesi olsaydı filmi yapılır ama bu kadar çok üretim olmazdı. Neredeyse son beş yılda 10’un üzerinde filmi ve dizisi çekildi Escobar’ın. 90’larda 30 milyar dolarlık servetiyle hem Kolombiya’nın siyasi geçmişinde hem de ABD’ye açtığı isyan bayrağıyla çok önemli etkileri oldu Escobar’ın. Öncelikle Kolombiya’daki bütün kartelleri tek çatı altında topladı. Daha sonra bu organizasyonla ABD’ye gönderilen kokainin yüzde 90’ı onun elinden çıktı. Bu konuda çeşitli dedikodular ortaya atıldı. O dönem ABD başkanı Reagan’ın uyuşturucuya karşı açtığı savaş yüzünden Escobar’ın peşine düşüldüğü veya Escobar’a kadar uyuşturucu kaçakçılığından ABD derin devletinin aldığı bir pay olduğu ama Escobar’ın bu düzeni bozduğu bu yüzden de safdışı bırakıldığı konuşuldu. Sonuçta Escobar ABD’yi kokainle dolduran bir uyuşturucu kaçakçısıydı ve zalimdi. ABD’de bütün gücünü kullanıp bu uyuşturucu baronunu alt etti. Fakat bu mücadelenin karanlık yüzü insanları ilgilendirdi ve ABD’nin kendi ihtiyaçları söz konusu olduğunda nasıl bir başka ülkenin iç işlerine müdahale ettiği ve her anlamda onun egemenliğini yok saydığı görüldü. Seyrettiğimiz bütün filmlerde o dönemin Kolombiya başbakanının tamamıyla ABD kontrolü altında olduğu hatta ülkenin yargıçlarını yok sayarak uyuşturucu baronlarının ABD’de yargılanmasının önünü açmak istediği anlatılır. Bu olağanüstü önlemlerin alınmaya çalışılmasının bir sebebi de Escobar’ın karizmatik kişiliği ile kendi ülkesinin insanını tanımasında yatar. Çünkü Escobar müthiş servetinin üstüne yatmaz. Fakir halkın yaşayacağı mahalleler inşa eder, ABD gibi bir zenginden alıp kendi fakir halkına boca eder paraları. Modern Robin Hood’tur aynı zamanda. Bu yüzden de siyasete girmiş, seçimlere katılmış ve milletvekili olur. Halkın oylarıyla seçilen bu uyuşturucu baronu meclise girince ABD’nin etkisi altındaki hükümet kanunsuz bir şekilde Escobar’ın önünü keser ve seçilmiş milletvekilini kapı dışarı eder. Bunun üzerine Escobar ülkesinin yönetimine savaş açar. 

Ardından bombalamalar gelir ve sivil insanların ölümü Escobar’ın halk kahramanı imajını yerle bir eder. Bu hafta vizyona giren Pablo Escobar’ı Sevmek filmi o dönem Kolombiya’daki ünlü bir televizyon habercisi olan ve Escobar ile aşk yaşayan Virginia Vallejo’nun romanından uyarlama. Filmde Escobar’ı canlandıran Javier Bardem aynı zamanda filmin yapımcısı. Yıllardır bir çok kez Escobar rolü teklif edilen Bardem “Hiç birini kabul etmedim çünkü gerçekliklerine inanmadım. Ta ki Vallejo’nun kitabını okuyana kadar” diyor. 

Filmde hem romanın yazarı hem de Escobar’ın sevgilisi olan Vallejo’yu Penelope Cruz canlandırıyor, Escobar’ı yakalayan CIA ajanını ise Peter Sarsgaard. Penelope Cruz gerçekten iyi bir performans gösteriyor ama hayrettir her filmiyle bizi kendine hayran bırakan Javier Bardem bu filmde başarısız. Fazla karikatürize ve makyaja dayanmış. Filmin tek sorunu Bardem’in performansı değil. Filmin dili de neredeyse ABD bakış açısına odaklanmış. Bu filme göre Escobar diğer uyuşturucu baronlarından farkı olmayan bir adam. Bardem’in böyle bir dil tutturması beni şaşırttı. Herhalde Hollywood’la ters düşmemek için böyle bir film kotardı. Escobar’ın hayatını anlatan daha iyi filmler seyretmek istiyorsanız. Bir Netflix dizisi olan Narcos’u size öneririm.

FİLMİN KÜNYESİ 

Filmin orijinal adı: Loving Pablo

Yönetmen: Fernando Leon de Aranoa

Senarist: Fernando Leon de Aranoa

Oynayanlar: Javier Bardem, Penelope Cruz, Fredy Yate, Peter Sarsgaard, Julieth Restrepo

Yapım: 2017, İspanya, Bulgaristan, 123 Dak.

VİZYONDAKİLER

Korkuluk

Gizli bir kıyı gölünün bulunduğu bölgeye doğru doğa yürüyüşe çıkan bir grup gencin yörede uğursuz olarak bilinen bir mısır tarlasından geçmekten başka çareleri yoktur. Ancak çevredeki insanlarla pek ilişki kurmayan tarla sahibi bölgesinden izinsiz geçenleri korkuluğa dönüştürüp çürümeye bırakmaktadır. Söylentilere göre bu mısır tarlasına bir kez giren bir daha çıkamaz.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Scarecrows

Yönetmen: Stu Stone

Senarist: Adam Rodness

Oynayanlar: Mike Taylor, Hanna Gordon, Umed Amin, Maaor Ziv

Yapım: 2017, Kanada, 80 Dak.

Sibirya

Lucas, Amerikalı bir elmas tüccarıdır. Ender bulunan mavi elmasları satmak için St. Petersburg’a giden Lucas, ortağı elmaslarla birlikte ortadan kaybolunca soluğu Sibirya’da alır. Lucas’ın elmaslarını ve ortağını bulmak için vakti azalırken elmas dünyasının kirli oyunlarından kaçışın olmadığını anlayacaktır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Siberia

Yönetmen: Matthew Ross

Senarist: Scott B. Smith

Oynayanlar: Keanu Reeves, Ana Ularu, Pasha D. Lychnikoff, Dmitry Chepovetsky

Yapım: 2018, ABD

Kısmet, Sevgilim: İlk Şarkı

1994 senesi. Paris’te üniversiteye giden ve senaryo yazma hayalleri olan Amin, yaz tatili için ülkesine döner. Geleceği konusunda kafası karışık olan genç, yeni bir aşka yelken açma konusunda hevesli değildir. Ama kasabaya gelen Celine ve Charlotte ile tanışmaları, bu durumu değiştirecektir. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Mektoub, My Love: Canto Uno

Yönetmen: Ramin Bahrani

Senarist: Abdellatif Kechiche

Oynayanlar: Dennis Quaid, Zac Efron, Alan Bates, Kim Dickens

Yapım: 2017, Fransa, İtalya, 175 Dak.

Kod Adı: Sosisli

Theo ve Luke birbirinden farklı yapıda iki polis memurudur. Biri işleri kaba kuvvetle diğeri ise akılla çözmeye çalışır. Büyükelçinin kızının kaçırılır ve kızı kurtarmak için birlikte çalışmak zorunda olan Theo ve Luke çok zorlu bir maceraya atılır. Kızın kaçırılması basit bir fidye isteme olayından çok daha fazlasıdır.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Hot Dog

Yönetmen: Törsten Kunstler

Senarist: Tripper Clancy

Oynayanlar: Til Schweiger, Matthias Schweighöfer, Lisa Tomaschewsky, Anne Schafer

Yapım: 2018, Almanya, 100 Dak.

Fenomen

Hayatındaki en yakın arkadaşı, evinde beslediği bir muhabbet kuşu olan İzzet, kendisini toplumdan ve dış dünyadan izole ederek evinde yaşamaktadır. Tıp Fakültesinden mezun olsa da elektroniğe ve yazılıma yönelmiştir, bHer ne kadar bir yabancılaşma sürecine girse de onun da sosyalleşmeye ihtiyacı vardır 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ebubekir Uyğur, Ercüment Kolay

Senarist: Ebubekir Uyğur, Ercüment Kolay

Oynayanlar: Vedi İzzi, Bora Cengiz, Hümeyra Şare, Sarı

Yapım: 2018, Türkiye, 96 Dak.

Eski Köye Yeni Adet

1990’ların sonunda bir köye bir sağlık ekibi gelir ve en az üç çocuğu olan tüm kadınlara doğum kontrolü için spiral takar. Sağlık ekibinin köyden ayrılmasıyla köyün erkekleri toplanıp, kadınlara takılan cihazın ne olduğuna dair fikir yürütürken birbirinden komik yanlış anlamalar yaşanır. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ferit Karahan, Gülistan Acet

Senarist: Ferit Karahan, Gülistan Acet

Oynayanlar: Bülent Emrah Parlak, Burcu Gönder Parlak, Nail Kırmızıgül

Yapım: 2018, Türkiye.