Pakdemirli: Demirel’in sözüne güven olmaz!

Önceki akþam yakýn siyasi tarihimize damgasýný vurmuþ, rahmetli Turgut Özal’ýn en yakýn çalýþma arkadaþý, Profesör Doktor Ekrem Pakdemirli’nin “Özal’ýn Ardýndan: Kayýp Yýllar” baþlýklý bir söyleþisine davetliydim. Pakdemirli’nin anlattýklarý bir yana imzalayýp lütfettiði kitabýnda eski baþbakan ve cumhurbaþkaný Süleyman Demirel’le ilgili öyle cümleler var ki hem düne hem de bugüne ýþýk tutan, insana pes dedirtiyor en azýndan! “Demirel’e güven olmaz” dedikten sonra, Süleyman Bey’in rahmetli Turgut Özal’la son konuþmasýna anlatýyor Pakdemirli: “Özal’ýn vefat ettiðini duyar duymaz Çankaya’nýn yolunu tuttum. Herkes þaþkýndý. ‘Ne oldu?’ diye soramýyordum; tansiyonu vardý, tontondu. Orta Asya gezisinde yorgun düþtüðünü, kader-i ilahiye teslim olduðunu düþünüyordum. Çankaya’da Yusuf Özal’la konuþtum, bana Turgut Bey’in geziden döndükten sonra Demirel’i aradýðýný, ona ‘ekonomiyle ilgilenen teknik elemanlarýný bana gönder, ekonomide bazý iþler iyi gitmiyor onlarý gözden geçirelim’ dediðini bunun üzerine Demirel’in rahmetliye ‘sen ekonomiyi býrak, arkadaþlar seni vatana ihanetten Yüce Divan’a gönderecekler, sen Yüce Divan’ý düþün’ deyince Turgut Bey’in nasýl mosmor kesildiðini söyledi ve ekledi:‘Felç olmasýndan çok korktum. Çünkü aðabeyimi o güne kadar böylesine mosmor hiç görememiþtim’.

“Özal’ýn ölümünde ihmali olanlar arasýnda siyasetçiler de vardýr. Ben Demirel’in etkili olduðunu düþünüyorum. Ýnsanlar kendilerini güvende hissetmeseler bir Cumhurbaþkaný’na öyle kolay kolay suikast düzenleyemezler. Sonra Köþk’te çalýþan iki kiþiden biri Kanada’ya, diðeri de Ýsveç’e kaçtý. Süleyman Demirel’in bu insanlara ‘durun bakalým nereye gidiyorsunuz’ demesi gerekirdi. Çünkü ölen Cumhurbaþkanýydý!”

“Özal’ý daha önce de öldürmek istemiþlerdi. Özal yeni bir uçak almýþtý. Ben alýnmasýna karþý çýkmýþtým çünkü bu iki motorlu bir uçaktý ve önemli kiþileri taþýyan bir uçaðýn en az üç motorlu olmasý gerekiyordu. Turgut Bey uçaktayken elektrik sistemi aniden sýfýrlandý. Uçak, kullanan Pakistanlý baþ pilotun mahareti sayesine sað salim inebildi. Sonradan bir farenin kablolarý kemirmesinin bu ‘kazaya’ neden olduðu söylendi. Bense bunun bir suikast giriþimi olduðunu düþünüyorum. Çünkü baþbakanýn kullandýðý bir uçakta bu tür olaylara karþý gerekli önlemlerin alýnmýþ olmasý gerekirdi. Ýlk giriþimde baþarýlý olamadýlar, bundan sonra baþka senaryolarý devreye soktular.

“Demirel’in cumhurbaþkanlýðýnýn uzatýlmasýna karþý çýktým. Kanal kanal dolaþarak Türkiye’ye ne kadar zarar verdiðini anlattým. Yaptýðým konuþmalarda Demirel’in‘aile fotoðrafýný’  gösteriyordum. Bu fotoðrafta kayýnbiraderi, yeðenleri, Kamuran Çörtük ve Cavit Çaðlar vardý. Demirel bürokrasiye mesaj veriyordu, Bunlar benim evlatlarým, onlara dokunmayýn!’ diyordu. Bu kiþiler bankalarýn 11 milyon dolarýný iç etmiþlerdi. Ben bu nedenden dolayý olsa da Süleyman Bey’in cumhurbaþkanlýðýnýn uzatýlmamasýný istiyordum. Bu arada Mesut Yýlmaz’a da ‘seni merkez saðýn lideri yapacaðým’ sözünü veriyordu. Ben Mesut Bey’e ‘Süleyman Bey’e inanma, bu adam seni ayakta uyutur!’ dedim.Sana Süleyman Bey’e inanmaman için iki olay anlatacaðým’ diye de ekledim.”

“Manisa Celal Bayar Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ümit Arýnç 1997 darbesinden sonra, muhafazakar olduðu gerekçesiyle görevden alýndý. Yeni rektör seçimlerine girmeden Demirel’le görüþtü. Demirel seçimleri kazanýrsa onu rektörlüðe atayacaðýný söyledi. Seçimde Arýnç 69 oy rakibi 27 oy aldý ama Demirel rakibini rektörlüðe atadý.”

Ekrem Bey, Halk Bankasý Genel Müdürü Mümtaz Pehlivanlý’nýn seçimden sonra istifa etmek için geldiðini, Demirel’in onu iki yanaðýnda öperek istifa mektubunu yýrttýðýný ama ayný saatlerde Pehlivanlý’nýn görevden alýnmasý için yazýlan yazýyý imzaladýðýný da anlatýyor:  “Demirel’in birinci kaygýsý iktidarý korumaktý. Eðer o iktidardaysa hükümet var, deðilse hükümet yok! ‘Ben  yoksam baþbakan da yok, demokrasi de yok’ derdi!”

Ýþte Türkiye’nin kaderini 35 yýl elinde tutan kiþiyle ilgili Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli’nin deðerlendirmesi; kabul etseniz de etmeseniz de yakýn geçmiþimize ýþýk tutmasý açýsýndan çok önemli olduðu kesin.

(Meraklýsýna Not: Özal’ýn Mirasý—Anýlarýyla Ekrem Pakdemirli.)