Sürdürülebilir tarýmýn en iyi örneði hazýr çorbalar. Gün ýþýðýnda yetiþmiþ, mevsiminde toplanmýþ sebzelerle hazýrlanan paket çorbalar saðlýklý beslenmenin parçasý.
Saðlýklý ve dengeli beslenmek için bilinçli tüketici olmak gerekiyor. Bunun için yapmanýz gereken besleyici deðeri yüksek ürünler tüketirken, bu ürünlerin nasýl yetiþtirildiði ile ilgili bilgi sahibi olmak. Son yýllarda sürdürülebilir tarým, kaliteli besin yetiþtirmenin birincil üretim aþamasýnda odaklanýlan en önemli konulardan oldu. Sürdürebilir tarým; tüm tarýmsal ürünlerin tohumundan, gübresine, ekiminden yetiþtirilmesine kadar olan sürecin kontrol edildiði, çevrenin ve doðal tarým kaynaklarýnýn korunmasýný geliþtirecek sistem ve uygulamalarý içerir. Bu baðlamda taze sebze ve meyvelerinizi aldýðýnýz yerlere besinin mutlaka yetiþme yeri, yetiþme koþullarý nedir sorusunu sormanýzý öneririm.
- Her aþamasý kontrol altýnda
BESÝN endüstrisinde sebzelerin girdiði ürünlere de dikkat etmek gerekiyor. Özellikle bazý paket çorba üreticileri, ürünlerini gün ýþýðýnda yetiþmiþ, mevsiminde toplanmýþ sebzeleri sürdürülebilir tarým ile üretmeye baþlayarak önemli geliþmeye imza attýlar. Bazý paket çorbalar tohumundan gübrelenmesine kadar süreci kontrol edilmiþ sebzelerin mevsiminde toplanmasý ve yýllardýr da geleneksel bir koruma yöntemi olan kurutma yönetimi ile hazýrlanmasý sayesinde yýlýn her mevsiminde rahatlýkla sebze tüketmemizi saðlýyor.
- Geleneksel yöntemle hazýrlanýyor
Peki neden paket çorbalar uzun ömürlü? Kurutma yöntemi aynen tarhana çorbasýnda da uygulandýðý gibi geleneksel bir iþlemdir. Tarhana dýþýnda kurutulmuþ biber ve dolmalýk patlýcanlar da uzun raf ömrü olan sebzelere en güzel örnektir. Sizlere mevsim sebzelerinin hangileri olduðunu da söyleyebilirim. Aralýk - Þubat aylarýnda; kereviz, ýspanak, lahana, karnabahar, pýrasa, kýrmýzý turp, roka ve pazý mevsime uygun sebzelerdir. Ayva, portakal, mandalina, greyfurt, muz ve armudu kýþýn besin deðeri yüksek, bol vitaminli meyveler olarak tüketebilirsiniz.