Paketlenme sýrasý Pensilvanya’da

MÝT’in yurtdýþý operasyonlarýnýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn “Pensilvanya’daki sen de geleceksin” açýklamasýný yapmasý ve bunu iki kez vurgulamasý Ankara’da kulisleri hareketlendirdi. Kimilerine göre FETÖ elebaþý Gülen de týpký diðerleri gibi Türkiye’ye getirilecek. Hatta bunun için tarih telaffuz edenler bile var. Erdoðan’ýn açýklamasýnýn ardýndan ben de bu sorunun peþine takýldým ve bazý yanýtlara ulaþtým. Ancak bu yanýtlara geçmeden önce bölgedeki genel jeo-politik deðiþimin fotoðrafýný çekmek gerekiyor. Çünkü Gülen’in iadesi özellikle ABD-Türkiye iliþkilerinin seyriyle yakýndan ilgili.

Diplomatik kaynaklara göre kopma noktasýna gelen ikili iliþkilerde ibre pozitif yöne döndü. Beyaz Saray ve Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn Türkiye’ye bakýþýnda önemli bir deðiþiklik yaþanýyor. Bu kapalý toplantýlardaki görüþmelere ve izlenen politikalara yansýyor. 

Örneðin daha önce S-400’den vazgeçmesi için Ankara’ya baský kurmaya çalýþan ABD bu konuda yeni bir teklifle gelmeye hazýrlanýyor. Amaçlarý S-400’leri de müzakere kapsamýna almak. Bunun karþýlýðýnda Türkiye’ye kabul edebileceði bir Patriot önerisi sunmak

Trump’ýn Fransa Cumhurbaþkaný Macron ile görüþmesinde “Suriye’de Türkiye ile iþbirliðini artýralým” mesajý vermesi, Suriye’yi füzelerle vurmadan önce de Cumhurbaþkaný Erdoðan’ý arayarak bilgilendirmesi diðer örnekler olarak sýralanabilir. 

ABD’deki bu deðiþim üç nedene baðlanýyor: 

- Ankara Suriye’de kendisine karþý izlenen hasmane politikalara raðmen çýkarlarýndan ve ilkelerinden vazgeçmedi. Zeytin Dalý operasyonuyla sahada varlýðýný güçlendirdi. Bu ABD’lileri masaya oturmaya ve Türkiye ile eþit bir iliþki kurmaya zorladý. 

- Astana süreci ABD’lileri “Suriye’de oyunun dýþýnda kaldýk” endiþesine itti. Ankara’daki Türk-Rus-Ýran üçlü zirvesi “Biz bu karede neden yer almadýk” tartýþmasý yarattý. Suriye’de oyun dýþý kaldýðýný düþünen ABD, Ýngiltere, Fransa gibi aktörler Esad rejiminin kimyasal saldýrýsýný fýrsat bilerek askeri operasyonla yeniden oyuna dahil olmaya çalýþtý. Bunu yaparken Ankara ile iliþkileri geliþtirmeyi de stratejik bir zorunluluk olarak gördüler. 

- Ýdlib’de Þii milislerin kontrol noktasý kurmak isteyen Türk askerine saldýrý giriþimi.. Ruslarýn buna karþý çýkmasý.. TSK’nýn Halep’ten Afrin’e gelmeye çalýþan Ýran destekli milisleri vurmasý ve Moskova’nýn bu konuda sessiz kalmasý.. Rus ordusunun TSK için tehdit oluþturabilecek bazý milislerle ilgili Ankara’ya bilgi vermesi.. Bunlar sahada Türk-Rus yakýnlaþmasýna ve Rus-Ýran makasýnýn açýlmasýna iþaret ediyor. Macron’un okuyamadýðý bu yeni denge Suriye’deki Ýran varlýðýný ortadan kaldýrmak isteyen ABD’nin dikkatini çekiyor. 

Tüm bunlarý alt alta koyarsak.. ABD, Türkiye ile stratejik konularda iþbirliði yapabileceði bir zemin arýyor. Görüþmelerde Menbiç, PKK, füze savunma sistemi gibi konularýn yaný sýra FETÖ de ele alýnýyor. Pensilvanya ABD için bu müzakere baþlýklarý kadar önemli deðil. Washington’dan elebaþýný gözden çýkarabileceðine iliþkin iþaretler geliyor. 

 

24 Haziran’ýn perde arkasý

Türkiye 24 Haziran’da seçimlere gidiyor. Amaç Cumhurbaþkanlýðý Hükümet Sistemi’ni bir an önce hayata geçirmek. Çünkü Türkiye önümüzdeki süreçte güçlü ve hýzlý yönetim þekline ihtiyaç duyacak. Bu ihtiyaç öngörülemeyen geliþmelerden kaynaklanýyor. Türkiye sýnýr ötesinde uzun süreli, ucu açýk terörle mücadele dönemi baþlattý. Buna sürekli deðiþen Suriye kaynaklý jeopolitik dengeyi de eklemek gerekiyor. Mücahit Küçükyýlmaz’ýn deyimiyle dýþarýda Türkiye’ye yönelik “iktisadi 15 Temmuz” hazýrlýðý yapýlýyor. Tüm bunlar alt alta koyuldu ve yeni sistemin hayata geçirilmesi için düðmeye basýldý. Bu Türk siyasetini dizayn etmeyi planlayan dýþ aktörlerin hareket alanýný daraltacak. Memleket için hayýrlý olsun.