Kovid-19 sonrasý sosyal yardýmlarýn toplumsal anlamda büyük önem taþýdýðý görülmektedir. Tüm dünyanýn etkilendiði pandemi döneminde Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan'ýn özellikle yoksul kesimler baþta olmak üzere toplumun tamamýna yönelik uygulamaya koydurduðu sosyal politika programlarý þu þekildedir:
o Sosyal Destek Programý
o BizBizeYeterizTürkiyem
o Kýsa Çalýþma Ödeneði
o Nakdi Ücret Desteði
o Kolaylaþtýrýlmýþ Ýþsizlik Ödeneði
o Normalleþme Desteði
Türkiye'de hükümetimiz daha salgýnýn ilk baþladýðý günlerde Mart 2020'de 100 milyar TL'lik "Ekonomik Ýstikrar Kalkaný" adlý teþvik paketini açýklamýþtý. Paket kapsamýnda kýsa çalýþma ödeneði ile üretime ara veren iþyerlerinde çalýþanlara kýsa çalýþma ödeneði olarak geçici gelir desteði, ihtiyaç sahibi ailelere 2 milyar TL'lik bir kaynak aktarýmý, ücretsiz izne ayrýlan, kýsa çalýþma ödeneðinden yararlanamayan veya iþten çýkarýldýðýnda iþsizlik ödeneðine hak kazanamayan iþçilere günlük 2020 yýlý için 39,24 TL destek gibi yardýmlar belirlenmiþtir (Halen bu rakam günlük 50 TL'dir).
Sosyal destekler kapsamýnda hanelere Aðustos 2020'den itibaren üç faz halinde 1000'er lira destek verilmiþtir.
2020 yýlýnda yapýlan yasal deðiþiklik ile en düþük emekli aylýðý 1500 liraya yükseltilmiþtir.
Aylýk geliri 5000 liradan az olanlara temel ihtiyaç desteði ve 3 bin TL ile 10 bin TL arasýnda düþük faizli kredi imkâný tanýnmýþtýr.
Esnafýn desteklenmesi amacýyla 2021 baþýnda yüzde 50 kapasite ile çalýþan esnafa 1500 TL nakit destek yapýlacaðýný açýklanmýþtýr.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý ile Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan "Sosyal Koruma Kalkaný" programý dahilinde vatandaþlara aktarýlan destek 2021 Nisan sonu itibariyle 60 milyar lirayý aþmýþtýr.
Son Dönemde Pandemi Dolayýsýyla Yapýlan Sosyal Yardýmlar
o Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan 29.04.2021 tarihinde son destek paketini açýklamýþ bulunmaktadýr.
o Kýsa çalýþma ödeneði Nisan, Mayýs ve Haziran aylarýna uzatýldý,
o Ýþten çýkartma yasaðý ve Nakdi ücret Desteði 30 Haziran'a kadar uzatýldý,
o TESKOMB ve Halkbank aracýlýðýyla esnafa kullandýrdýðýmýz kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz 2021'e kadar erteleniyor, Ayrýca TESKOMB kefaletiyle taksit ödemesi yapamayýn 240 bin kiþinin 1 milyar lira tutarýndaki borcu daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafýndan bankaya ödenmiþtir.
o Memur maaþlarý 10 Mayýs itibarýyla hesaplara yatýrýlýyor,
o Esnafa yapýlan aylýk 1000 lira gelir desteðini bir ay daha uzatýlýyor,
o Esnafa yapýlan 750 lira ve 500 lira arasýndaki kira desteðinin süresini bir ay daha uzatýlýyor,
o Çek ve senetlerle ilgili baþka bir düzenleme yapýlýyor,
o Gelir kaybýna uðramýþ, nakit akýþý bozulmuþ ama istihdamýný koruyan, imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük iþletmelere yönelik bir destek baþlýyor. Mikro iþletmeler 30 bin, küçük iþletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yýl geri ödemesiz tamamý faizsiz þekilde bu destekten faydalanacaklardýr. Mikro ve küçük iþletmeler 3 Mayýs'tan itibaren e-devlet üzerinden KOSGEB aracýlýðýyla baþvurularýný yapabilirler.
o Ýhtiyaç sahibi ailelere hane baþý verilen 1000 liralýk nakdi yardýmý 1100 liraya çýkartarak yeniden baþlatýlýyor, Bu faz Sosyal Destek için 2 milyar 540 milyon liralýk bir kaynak tahsis edildi,
o Sosyal yardýmlaþma ve dayanýþma vakýflarýna da yine ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderildi.