Pandemi döneminde sosyal politika ve yardımlar

Kovid-19 sonrası sosyal yardımların toplumsal anlamda büyük önem taşıdığı görülmektedir. Tüm dünyanın etkilendiği pandemi döneminde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle yoksul kesimler başta olmak üzere toplumun tamamına yönelik uygulamaya koydurduğu sosyal politika programları şu şekildedir:

o Sosyal Destek Programı

o BizBizeYeterizTürkiyem

o Kısa Çalışma Ödeneği

o Nakdi Ücret Desteği

o Kolaylaştırılmış İşsizlik Ödeneği

o Normalleşme Desteği

Türkiye'de hükümetimiz daha salgının ilk başladığı günlerde Mart 2020'de 100 milyar TL'lik "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adlı teşvik paketini açıklamıştı. Paket kapsamında kısa çalışma ödeneği ile üretime ara veren işyerlerinde çalışanlara kısa çalışma ödeneği olarak geçici gelir desteği, ihtiyaç sahibi ailelere 2 milyar TL'lik bir kaynak aktarımı, ücretsiz izne ayrılan, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere günlük 2020 yılı için 39,24 TL destek gibi yardımlar belirlenmiştir (Halen bu rakam günlük 50 TL'dir).

Sosyal destekler kapsamında hanelere Ağustos 2020'den itibaren üç faz halinde 1000'er lira destek verilmiştir.

2020 yılında yapılan yasal değişiklik ile en düşük emekli aylığı 1500 liraya yükseltilmiştir.

Aylık geliri 5000 liradan az olanlara temel ihtiyaç desteği ve 3 bin TL ile 10 bin TL arasında düşük faizli kredi imkânı tanınmıştır.

Esnafın desteklenmesi amacıyla 2021 başında yüzde 50 kapasite ile çalışan esnafa 1500 TL nakit destek yapılacağını açıklanmıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından "Sosyal Koruma Kalkanı" programı dahilinde vatandaşlara aktarılan destek 2021 Nisan sonu itibariyle 60 milyar lirayı aşmıştır.

Son Dönemde Pandemi Dolayısıyla Yapılan Sosyal Yardımlar

o Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan 29.04.2021 tarihinde son destek paketini açıklamış bulunmaktadır.

o Kısa çalışma ödeneği Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına uzatıldı,

o İşten çıkartma yasağı ve Nakdi ücret Desteği 30 Haziran'a kadar uzatıldı,

o TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırdığımız kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz 2021'e kadar erteleniyor, Ayrıca TESKOMB kefaletiyle taksit ödemesi yapamayın 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödenmiştir.

o Memur maaşları 10 Mayıs itibarıyla hesaplara yatırılıyor,

o Esnafa yapılan aylık 1000 lira gelir desteğini bir ay daha uzatılıyor,

o Esnafa yapılan 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteğinin süresini bir ay daha uzatılıyor,

o Çek ve senetlerle ilgili başka bir düzenleme yapılıyor,

o Gelir kaybına uğramış, nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan, imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelere yönelik bir destek başlıyor. Mikro işletmeler 30 bin, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz tamamı faizsiz şekilde bu destekten faydalanacaklardır. Mikro ve küçük işletmeler 3 Mayıs'tan itibaren e-devlet üzerinden KOSGEB aracılığıyla başvurularını yapabilirler.

o İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1000 liralık nakdi yardımı 1100 liraya çıkartarak yeniden başlatılıyor, Bu faz Sosyal Destek için 2 milyar 540 milyon liralık bir kaynak tahsis edildi,

o Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına da yine ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderildi.