Panik bozukluðu olanlar için doðru beslenme ilaç kadar önemli. Hastalar adrenalin salgýsýný kontrol altýnda tutmak için somon, muz, enginar gibi besinleri tüketmeli.
Panik ataðý olanlar beslenmelerine dikkat etmeli. Somon balýðý, ýspanak, pýrasa, muz, brokoli, kereviz, enginar, yeþil mercimek, nohut, bezelye, taze barbunya gibi besinler panik atak hastasýný rahatlatýr. Uzun süre aç kalmak kan þekerini düþürür, düþen þekeri normale çýkarmak için böbreküstü bezlerimizden adrenalin salgýlanýr, ayný zamanda büyüme hormonlarý salgýlanýr. Bu hormonlar depolarýmýzdaki yaðlardan, proteinlerden þeker üretmeye çalýþýr. Bu arada çarpýntý, aðýz kuruluðu, terleme, sinirlilik ortaya çýkar. Panik atak hastasý normal olan bu durumu hemen panik olarak deðerlendirir ve korkuya kapýlýr. Korkuyla beraber adrenalin yükselir ve gerçek atak baþlar diye kendini daha kötü hisseder. Ana öðünlerde aþýrý yenilen miktardaki besinlerin hazmý için midenin daha çok enerjiye gereksinimi vardýr.
Psikolojiyi etkileyen besinler
Bu enerji besin depolarýndan saðlanýr. Kalp, hýzlanmaya ve mideye kan pompalamaya baþlar. Panik ataklý biri kalbine odaklý olduðundan bunu hisseder. Oysa bu normaldir. Dolayýsýyla ne yediðimiz panik ataklarýmýzla iliþkilidir. Kolalý içecekler, tatlý yiyecekler ile aþýrý yemek, yemek sonrasý hemen uyuma ve uzun süre aç kalmak ataklarý tetikler. Buna karþýlýk ýspanak, pýrasa, muz, brokoli, kereviz, enginar yemenin ve kaygý giderici bitki çaylarýný tüketmenin rahatlatýcý etkisi vardýr.
Panik bozukluðunda kaçýnýlmasý gerekenler
-Koyu çay,
-Kahve,
-Gazlý kolalý içecekler,
-Alkol,
-Aþýrý sigara içimi,
-Aþýrý yemek yeme,
-Þerbetli tatlý yiyecekler,
-Yemeklerden sonra hemen uyumak,
-Aþýrý ve hýzlý kilo vermek,
-Düzensiz ve tek yönlü beslenmek,
-Uzun süre aç kalmak,
-Vitaminden yoksun yiyeceklerle beslenmek,
-Kilo vermek amaçlý iþtah kesici ilaçlar, paniðe ve depresyona sebep olabilmektedir.