Para harca karşılığını al...

Bir organizasyon için harcadığın paradan çok aldığın karşılık önemlidir. Mesela 20 milyon dolar bütçeli bir iş,dünya televizyonlarında 100 milyon dolarlık reklam karşılığı kadar süre alıyorsa başarılıdır. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılında, Cumhuriyet Bayramı için hazırladığı görsel şölen hem çok ciddi bir haber süresi aldı hem de etkinliği düzenleyen firmanın National Geographic’te yayınlanan belgeseline tam bir bölüm oldu.

Cuma akşamı Bakü’de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları’nın açılış töreni de tam bu mantıkla hazırlanmış.

Gösterilerde tam 6 bin kişi görev yaptı, Lady Gaga sahneye çıktı. Dün gece uyduda yabancı kanalları dolaşırken gördüm ki harcanan paranın karşılığı daha ilk geceden gelmiş.

***

Bu tür organizasyonlarda açılış törenleri stadyum içindeki seyirci için yapılmaz aslında. Amaç parmak ısırtan bir organizasyon yapıp bunu dünyaya seyrettirmek ve ülkenin gücü hakkında kafalarda bir algı oluşturmaktır.

Sahadaki gösteri, şeref tribünündeki liderler, dolu tribünler birleşince önce sempati başlar sonra merak.

Bu tür dünyaya açık organizasyonlarda risk almamak ve evrensel markalarla çalışmak çok önemlidir.

Açılış gecesi organizasyonunu yapan firma Five Currents,gecenin sanat yönetmeni,2004 Atina Olimpiyatları’nın da sanat yönetmeni olan Dimitris Papaioannou.

Evrensel firma ve isimlerle çalışılmasına rağmen Sarı Gelin türküsünden Azerbaycan halayı Yallı’ya kadar her şey ülke kültürünü anlattı.

Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı da olan, First Lady, Mehriban Aliyeva ve ekibi bu noktaya fazlasıyla özen göstermişler.

***

Bakü’de kapanış töreninin yönetmeni olan isim James Hadley. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti açılış töreninde de sahne alan, Cirque du Soleil gibi evrensel bir markanın da yönetmenliğini yapmış bir isim.

Yaklaşık bin 500 gazeteci ağırlıyor Bakü bu organizasyon sırasında, planlanan yayın sayısı yaklaşık iki bin. Harcanan para var ama kazanılan prestij, diğer ülkelerde uyandırılan merak ve kafalara yerleşen siyasi güç çok daha değerli.

2016’da Formula-1 yarışlarının bir ayağı da Bakü’de yapılacak. Bugün düzenlenen organizasyon turist olarak karşılığını tahminen o organizasyonda verecektir.