Para konuşunca...

Sosyete dünyasından bir hanım ile erkek arkadaşı arasında, bir barda, yaşanan kavga, kimi gazetelerin birinci sayfasında koca koca haber oldu. Sosyetik olmayan kadınlar ancak öldüklerinde ve ancak yüzü gözü şişmiş ya da sırtlarında koca bir bıçak saplıysa birinci sayfadan haber olabiliyor.

Haksızlık etmeyeyim yine de, sosyetik olmayan kadının eğer çok güzel bir fotoğrafı varsa tek sütün da olsa birinci sayfada kendine yer buluyor... Böyle zamanlarda utanıyor insan...

***

İstanbul’da hemen hergün bir kamyon terörü yaşanıyor.

Evlerin birkaç milyon dolar olduğu, çoğu medya yöneticisinin oturduğu, Kemerburgaz yolunda yaşananları biliyoruz da, Davutpaşa civarında ya da Bahçeköy yolundakileri duymuyor, görmüyoruz...

Böyle zamanlarda da utanıyor insan...

***

İnsan her yerde aynı ama değeri her yerde aynı değil maalesef. Mesela Hindistan’da bir tren kazasında ölen 100 kişinin haberi, Amerika’da bir tren kazasında ölen 20 kişi kadar haber değeri taşımaz. Ya da Pakistan’da bir pazar yerinde patlatılan, kadın, çoluk, çocuk demeden yüzlerce kişinin ölümüne neden olan bomba, Londra’daki bir terör saldırısı alarmı kadar bile konuşulmaz.

Böyle zamanlarda daha da çok utanıyor insan...

***

İstanbul’da emniyet şeridine sahte çakar ve sirenle girenlere karşı yürütülen operasyon var ya, emniyet şeridinin açık olmasından çok daha fazla önem taşıyor aslında.

O şeridi en fazla kullananlar lüks araçlardı.

Kimi bilmem ne odası başkanının makam aracıydı kimi bilmem ne holdingin sahibinin aracı. O dokunulmaz sanılanlara dokunulması vatandaşın o yüzden çok hoşuna gitti, uygulama o yüzden bu kadar çok desteklendi.

Yeni Türkiye’de kanun önünde kimsenin ayrıcalığı olmayacağı işte böyle belge

lendi...

***

Bir trafik uygulaması haberi her zaman şehir ya da polisiye bir haber değildir.

Bazen basit bir uygulama üzerinde düşünülmesi gereken sosyolojik veriler sağlar... Yani buzdağının görünen yüzü emniyet şeridinin açık olması görünmeyen yüzüyse “hepimiz eşitiz işte”algısıdır.

Çoğu yerde, durumda,”Para konuşur” derler ya, paraya sus dendiğini gördüğünde insanın utancı azalıyor...