Ýsrail'in Lübnan'a saldýrýlarý doðrudan Hizbullah yöneticilerini hedef aldý. Ýsrail Savunma Bakanlýðý'nýn yayýnladýðý görüntülerde Nasrallah'ý hedef alan 8 tane F15 uçaðý havalanýyor. Uzmanlara göre her bir uçakta (ABD yapýmý) BLU 109 ve JDAM güdüm kitleri bulunduran uçaklar yaklaþýk 15 tona yakýn bombayý bu saldýrýda kullanmýþ.
Hizbullah lideri Nasrallah'ýn ölümü bölgemizde farklý tepkilere sebep oldu. ABD destekli Ýsrail saldýrýlarý bazý Sünnileri sevindiriyor. Gerekçelerinde ise Nasrallah'ýn Suriye'de muhalif Sünnilere yapýlan katliamýn müsebbibi olmasý.
Müslümanlar arasýnda mezhep ayrýþmasý devam ettikçe bölgedeki kaos da bitmeyecek. Müslümanlar Kerbela'da baþlayan ayrýþmayý keskinleþtiren birçok hataya imza atýyor. Kim haklý kim haksýz meselesi bir sonuca ulaþmadan asýrlarca tartýþýlabilir. Üstelik bu ayrýþmada halklarýn tutumundan çok ne yazýk ki siyasi aktörler ve din adamlarýnýn kýþkýrtýcýlýðý ön planda.
Bölgemizde yaþananlar emperyalizmin boyut deðiþtirerek hedeflerine ulaþma arzusunu bize ispatlýyor. Müslümanlar emperyalizme karþý bilinçlenmedikçe ve ortak aklý aramadýkça ülkelerindeki çatýþmalar devam edecek. Bu çatýþmalardan en çok yararlanacak olan da Ýsrail ve arkasýndaki ABD.
Lübnan'da iç savaþ sonrasý kurulan düzeni beðenmeyebilirsiniz ancak iç savaþ sonrasý ortaya çýkan alýþýlmýþ bir düzen/sizlik vardý. Son kertede faturayý Þiiliði araçsallaþtýrdýðý için Ýran'a kesebilirsiniz. Yahut BAE ve Suudi Arabistan'ýn Filistinlileri bir kambur olarak gördükleri için onlarý sorumlu tutabilirsiniz. Her ikisi de çýkmaz sokaktýr.
Orta Doðu'daki CENTCOM'un varlýðýný, 50 bin ABD askerini ve Katar'dan Bahreyn'e, Ürdün'den Irak'a, Suudi Arabistan'dan Kuveyt'e hemen her ülkedeki ABD üslerini merak etmeyebilirsiniz. Ýsrail Nasrallah'ý öldürünce de sevinebilirsiniz. Ancak bunlarýn tüm dünyayý etkileyecek bir kelebek etkisi yarattýðýný görmezden gelemezsiniz.
Vahim tablonun sonunda bugün Hizbullah'tan baþka ordusu olmayan bir Lübnan var. Topraklarý iþgal edilmiþ bir Filistin var. Yüzbinlerce insan evlerini terk edip yollara düþmüþ vaziyette.
Bu durumu gerek Ýran'ýn güdülediði Þiilerin gerekse Sünni Araplarýn oturup dert edinmesi gerekiyor.
21. yüzyýl Müslüman dünyasý baþýný önüne eðmek ve esas sorgulamayý yapmak zorunda.
Orta Doðu'da yerleþik paradigmada uzlaþýnýn mümkün olmadýðýný görüyoruz. Oysa Lübnan, Irak, Suriye, Libya ve daha pek çok Ýslam ülkesinde yaþayan insanlarýn çýkarlarýný gözeten bir düzen kurmak için mevcut paradigmanýn iflas ettiðini kabul etmek gerekiyor.