TBMM Soruþturma Komisyonu, 4 eski bakaný Yüce Divan’a göndermedi. Karardaki 9 imza AK Partili üyelere ait; 9’u da hukukçu. CHP ve MHP’li üyelerin tamamý hukukçu deðil, onlar Yüce Divan yönünde oy kullandý.
AK Partili üyelerin gerekçeleri þöyle özetlenebilir:
- 17-25 Aralýk siyasi operasyondu. Kimlerin nasýl organize ettiðini o tarihten sonra her yönüyle ortaya çýkarýlan ‘paralel örgüt’ yapýlanmasýnda gördük.
- 17-25 Aralýk, 7 Þubat MÝT krizinden, dershane tartýþmasýndan, Suriye Türkmenleri’ne yardým götüren MÝT TIR’larýna operasyondan, beddua seanslarýndan, yargý kumpaslarýndan, yasadýþý dinlemelerden, Baþbakan’ýn ofislerine dinleme cihazý konulmasýndan, Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn dinlenmesinden baðýmsýz deðildir.
- ‘Bahane’ olarak gösterilen suçlamalarla ilgili deliller hukuksuz elde edilmiþtir, geçersizdir. Bunlarla yapýlacak adil bir yargýlamada ceza çýkmaz. Bunu bildikleri için medyaya sýzdýrarak algý operasyonuyla sonuca ulaþmak istediler.
- Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, soruþturmalar hakkýnda ‘takipsizlik’ kararý vermiþtir.
***
Komisyonun hukukçu üyelerinden AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akýþ’a, inceledikleri dosyalar ve karara iliþkin düþüncelerini sordum.
Özetle aktarýyorum:
- Kararý sadece ‘siyasi’ saiklerle vermedik, adli yönden de inceledik.
- Soruþturmanýn kaynaðý, 2007’de bir uyuþturucu operasyonunda elde edilen telefon konuþmalarýnda ortaya çýkan þüpheler, 2008’de isimsiz bir ihbar mektubu ve bir MASAK raporu.
- Ancak 2012’ye kadar 4-5 yýl bu ihbarlarla ilgili hiçbir iþlem yapýlmamýþ!
- 2012’de yeni bir imzasýz ihbar mektubu gelmiþ. Bütün þüpheliler, telefon numaralarýna kadar bu mektupta listelenmiþ!
- 1 Aðustos 2013’te bir baþka imzasýz ihbar mektubu gelmiþ; ayný IP adresinden daha önce de 12 kez ihbar geldiði anlaþýlmýþ, ancak ihbarcýnýn kimliði araþtýrýlmamýþ; diðerleri gibi ‘güvenilir delil’ sayýlmýþ!
- Bu kadar ‘ayrýntýlý’ bilgiler bulunan ihbar mektuplarý, “polisin, yaptýðý istihbari dinlemelerle elde ettiði bilgileri ‘kendine’ ihbar ettiði ve bunun üzerine adli soruþturma baþlatýldýðý”ný gösterir.
- Ýsimsiz ihbarlarda Rýza Sarraf’ýn ‘altýn ihracý’ meselesi uyuþturucu ve PKK ile iliþkilendirilmiþ, ancak bu konular soruþturmada dikkate alýnmamýþ, Sarraf’ýn takibinde kullanýlmýþ.
- Bu da, ihbarlarýn sadece planlanan soruþturmayý baþlatmak amacýyla özel olarak hazýrlandýðýný gösteriyor.
- Polise, 18 Temmuz 2012’de gelen bir isimsiz ihbarýn soruþturmasý iki ay sonra, 13 Eylül 2012’de baþlatýlmýþ; arada neler olmuþ, bilinmiyor.
- Soruþturmada ‘son tedbir’ olarak uygulanmasý gereken ‘dinleme’ en baþtan baþlatýlmýþ.
Dinleme kararlarýný uzatan hakimler de skandallara imza atmýþ:
- 17 Eylül 2012’de verilen ilk dinleme kararýný 14 Mart 2013’te uzatan hakim, “17 Mart tarihinden itibaren” ifadesini kullanmýþ; yani insanüstü bir güçle “kalan üç günde delil elde edilemez” kararýný verebilmiþ!
- Ýstanbul 34. Sulh Ceza Hakimi ise daha ileri gitmiþ ve 9 Temmuz 2013’de verdiði uzatma kararýnda, “4 Temmuz 2013 tarihinden itibaren..” diyerek geçmiþ tarihli dinleme kararý vermiþ!
- Ýki yýl boyunca, tanýklýktan çekinme hakký olduðu için kaydedilmesi yasak olan kiþilerle (karý-koca, baba-oðul vb) konuþmalar dahil, tüm konuþmalar kaydedilmiþ; sonra bunlardan bazýlarý hakkýnda da dinleme kararý alýnmýþ.
- Dinlenenlerden 32’si þüpheli olarak zikredilmiþ, ancak 100’den fazla kiþi ve 300’den fazla numara dinlenmiþ!
- Polis fezlekelerinde birçok eylem ‘suç’ diye sýralanmýþ, ancak bunlara suçüstü yapýlarak müdahale edilmemiþ ve ‘suçun iþlenmesini önlememek suçu iþlendiði itiraf edilmiþ.
Yani ‘þartlarýn olgunlaþmasý’ beklenmiþ!
- Dosyadaki polis raporlarýnda, “Nisan 2013’te tüm þüpheliler tespit edildi” deniliyor. Ancak bu tarihten sonra da teknik takip ve dinleme devam etmiþ!
***
Hukuk fakültelerinin birinci sýnýfýnda, “hukuka aykýrý delil delil sayýlmaz, hukuka aykýrý delil vasýtasýyla elde edilen diðer deliller de adli deðer taþýmaz” kuralý öðretilir.
Soruþturma süreçleri, bu kuralýn yerle bir edildiðini gösteriyor.
‘Hukuk dýþý yolla elde edilmiþ olsa bile...’ diyenler için;
4 eski bakanýn da yargýlanmadan, tüm suçlamalar internete servis edilerek ‘hukuk dýþýnda cezalandýrýldýðýný’ hatýrlatmak yeterli olmalý.
Son olarak;
Soruþturma dosyalarýndaki, zaten kaydedilmesi, saklanmasý yasa dýþý olan ‘tanýklýktan çekilme haklarý bulunanlara iliþkin dinleme kayýtlarý’ imha edildi. Dosyanýn tamamý TBMM arþivinde duracak. Bakalým buna raðmen ‘belgeler imha edildi’ tezviratý yapýlacak mý?