Adana 8. Aðýr Ceza Mahkemesi, Emniyet Ýstihbarat yetkililerinin þüpheli olduðu telekulak soruþturmasýna iliþkin iddianameyi kabul etti. Böylece Emniyet’te yasadýþý yapýlanma ve dinleme iddialarýna yönelik ilk dava açýlmýþ oldu.
Adana’da ayrýca MÝT’in Suriye Türkmenleri’ne yardým götüren TIR’larýna operasyon yapýlmasýna yönelik soruþturma sürüyor. Bu soruþturmanýn da iddianame aþamasýna geldiðini biliyoruz.
Ankara’da ise üç ciddi soruþturma devam ediyor:
- Baþbakan Erdoðan’ýn evinin bulunduðu binadaki ofisi ve resmi konutunda ortaya çýkarýlan dinleme cihazlarýna
iliþkin soruþturma;
- 2010 KPSS’de sorular/cevap anahtarlarýnýn sýzdýrýlmasý iddialarýna iliþkin soruþturma;
- Telekomünikasyon Ýletiþim Baþkanlýðý’nda paralel yapýlanma, dinleme kayýtlarýna müdahale ve yasadýþý dinlemelere iliþkin incelemelerde çýkan bulgular üzerine baþlatýlan soruþturma.
Bu dava ve soruþturmalarýn yaný sýra, ‘yasadýþý dinleme’ yapýldýðý belirlenen çok sayýda ilde ve 17-25 Aralýk operasyonlarýnýn merkezi olan Ýstanbul’da ilgili savcýlar ve Emniyet görevlilerine iliþkin soruþturmalar da devam ediyor.
Diðer yandan, Türkiye’yi sarsan Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn dinlenmesine iliþkin iç inceleme de sona yaklaþýyor.
‘Paralel yapýlanma’yý aydýnlatacak ‘somut’ adýmlar bu soruþturmalarýn iddianameye ve davaya dönüþmesiyle atýlmýþ olacak. Ýþleyen süreçlerin geldiði aþama, bize bir-iki ay içinde olaylarý aydýnlatacak somut geliþmelerle karþýlaþacaðýmýzý gösteriyor.
Ancak bu arada ‘tuhaf’ durumlarla da karþýlaþýyoruz bugünlerde.
Okuyucularýmýz geçen ay STAR’da yayýnlanan haberi hatýrlayacaklardýr: 2011 genel seçimleri öncesi MHP yönetici ve milletvekillerine yönelik ‘kaset komplosu’nun hemen öncesinde, aralarýnda adý geçen milletvekillerinin de bulunduðu bazý MHP’lilerin ‘hakim kararý’ ile dinlendiðini belgesiyle haber yaptýk.
MHP’liler ‘terör örgütü’ þüphesiyle dinlenmiþ, bundan ne kendilerine haber verilmiþ, ne de -bazý dinlemeler uzatýlmasýna raðmen- haklarýnda soruþturma veya dava açýlmýþtý.
Biz bu haberi yaptýðýmýzda aradan 4 yýl geçmiþti. Bir savcýnýn çýkýp, “Bu dinleme neden yapýlmýþ; soruþturma sonucu ne olmuþ; bir suç görülmemiþse dinlenen kiþilere haber verilmiþ mi” diye araþtýrmasý amacýyla yapýlmýþtý haber.
Bir savcý çýktý.
Ama bunlarý araþtýrmak için deðil, “Bu haberi neden yaptýnýz” diye STAR’a soruþturma açmak için!
Hem de re’sen..
Geçen hafta, STAR Ankara bürosu muhabiri Lütfü Kaplan, gidip ifadesini verdi. “Haberi konu dinleme kararý Aralýk 2010 tarihine aittir. Haber karar alýndýktan yaklaþýk 4 yýl sonra yazýlmýþtýr Haberde geçen istihbari dinlemelerine iliþkin soruþturma bitmiþ, takipsizlik veya kovuþturmaya yer olmadýðýna karar verilmiþtir. Olmayan bir soruþturmanýn gizliliðini ihlalden iþlem yapýlýyor” dedi özetle.
Sonucunu merakla bekliyoruz!
Ýkinci ‘tuhaf’ karar Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi hakiminden geldi. Konu, TÝB’le ilgili 8 gazete ve 3 internet sitesindeki toplam 23 habere ‘eriþimin engellenmesi’...
Dönemin TÝB Baþkanvekili Osman Nihat Þen’in “Beni suçluyorlar” mealindeki baþvurusu üzerine alýnmýþ karar.
Haberlerin linklerine baktým. Bir kýsmýnda doðrudan adý geçen kiþi hakkýnda iddialar var. Bunlara yönelik ‘tekzip’ hakkýný kullanmasý doðal.
Ancak, aralarýnda benim imzamla 5 Mart’ta STAR’da yayýnlanan ve TÝB’de yapýlan incelemelerde ortaya çýkarýlan ‘grup’ yapýlanmasý ve yasadýþý uygulamalara iliþkin haber de var. Haberde ne baþvurucunun adý geçiyor, ne de ona yönelik bir suçlama var. Ancak hakim, kurumla ilgili diðer haberler arasýna STAR’ýn haberini de alarak, “Yayýnlanan iddialara iliþkin yargý kararý yok, içerik internetten çýkarýlsýn” kararý vermiþ!
Bu durumda, TÝB’deki hukuksuzluk ve yanlýþlarý tespit eden Cumhurbaþkanlýðý Devlet Denetleme Kurulu raporunun da Cumhurbaþkanlýðý internet sitesinden çýkarýlmasý gerekiyor!
Karar, bundan sonra ancak hakkýnda bir hakimin ‘böyledir’ dediði olaylarý haber yapabileceðimiz, herhangi bir soruþturma, inceleme, rapor, belge haberi yapamayacaðýz anlamýna geliyor!
Oldu!