Bir süre önce Ýzmir ve Manisa’da yapýlan “paralel devlet yapýlanmasý” operasyonlarý aktararak, operasyonlarýn devam edeceðini, bu yapýlanmaya karþý kararlý mücadelenin süreceðini belirtmiþti. Zaten devletin ve hükümetin yetkilileri her fýrsatta, mücadeleden geri adým atýlmayacaðýný söylüyor. Bir kaç hafta önceki o yazýmdan bu yana olan geliþmeler de bunu doðrular nitelikte.
Emniyetteki bu yapýlanma iddialarýna iliþkin en son Ýstanbul merkezli 13 ilde operasyon baþlatýldý. Operasyonda 18 kiþi gözaltýna alýndý. Bu kiþiler arasýnda üst düzey emniyet yetkilileri de var. Eski Emniyet Genel Müdürlüðü Kaçakçýlýk ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Baþkaný Mehmet Yeþilkaya, KOM Daire Baþkan Yardýmcýsý Osman Balcý, KOM Daire Þube Müdürü Alparslan Çalýþkan, eski Ýstanbul Mali Suçlarla Mücadele Þube Müdür Yardýmcýsý Yasin Topçu, Ankara Emniyet Müdürlüðü Asayiþ Þube Müdürlüðü Cinayet Büro Amirliði komiserlerinden Fatih Yardým ile Karabük Emniyet Müdürlüðü Trafik Þube Müdürlüðü’nde görevli baþpolis Hayri Akýn ile Baþkomiser Mehmet Akif Üner gibi isimler gözaltýna alýndý. Eski Ýstanbul Emniyet Müdür Yardýmcýsý Hamza Tosun’un ise operasyondan önce firar ettiði açýklandý. Nevþehir Emniyet Müdürlüðünde görevli bir polis memuru, Bilecik’te de Ýl Emniyet Müdürlüðünde görevli komiser yardýmcýsý, Kocaeli Emniyet Müdürlüðünde görevli þube müdürü, Van’da Ýlçe Emniyet Amirliðinde görevli bir polis, Tokat’ta bir polis memuru, Erzurum’da bir baþkomiser ile polis memuru ile Kars’ta biri komiser yardýmcýsý, diðeri polis memuru 2 emniyet mensubu...
Ýzmir Emniyeti de peþ peþe operasyonlarla bu mücadelede önemli rol oynadý. Ýzmir merkezli 16 ilde yapýlan operasyonda gözaltýna alýnan 18 kiþiden 10’u tutuklanmýþtý. Askeri Gizli Bilgi Belge Bulundurma Davasý sanýklarýndan Narin Korkmaz’ýn evine sözde delil býraktýðý ileri sürülen Komiser Yardýmcýsý Ali B. ve ayný davanýn sanýklarýndan Safiye Köten’in evindeki aramada sözde delilleri bulma görüntüleri dava sürecinde tartýþmalara neden olan Komiser Yardýmcýsý Özcan K. ile 4. sýnýf emniyet müdürleri Hakan A. ve Mehmet Emin Ç, polis memurlarý Seydi Ali D, Ziyattin K, Hanefi A, Suat G, Tayfur Ç. ve Seyit Ahmet S. tutuklanlar arasýnda. Tabi bir de gözaltý kararý olmasýna raðmen firari olduklarý için yakalanamayanlar var. Arananlardan TÜBÝTAK çalýþaný 3 kiþinin Rusya ve Birleþik Arap Emirlikleri’nde olduklarý belirlenmiþti. Bunca kiþi neden gözaltýna alýnmýþtý? Askeri Casusluk Davasý olarak bilinen davaya iliþkin soruþturma sürecinde, ‘’taraflý ve kasýtlý usulsüzlükler yaptýklarý’’, ‘’þüphelilerin kamuoyunda itibarsýzlaþtýrýlarak devlet bürokrasisinden ve TSK’dan tasfiyesini amaçladýklarý’’ iddia ediliyor.
Yine yakýn tarihte Eskiþehir merkezli 6 ilde, Fetullahçý Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapýlanmasý’na yönelik operasyon yapýldý, 4 kiþi tutuklandý. Ayrýca Tekirdað Çorlu Cumhuriyet Baþsavcýlýðýnca 1 yýldýr yürütülen soruþturma çerçevesinde, Tekirdað Emniyet Müdürlüðü Kaçakçýlýk ve Organize Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü ekipleri, Çorlu ve Ýstanbul’da eþ zamanlý operasyon düzenledi ve aralarýnda iþ adamý ve avukatlarýn da bulunduðu 23 þüpheli gözaltýna alýndý. Bu kiþilerin evlerinde yapýlan aramada ele geçirilen bazý dokümanlara el konuldu. Bunlar bir çýrpýda dile gelenler. Peki operasyonlar ne zaman bitecek? Bu yapýyla mücadele nasýl sonlanacak. Sonda söyleyeceðimi baþta söyleyeyim, öyle kýsa sürede bitecek gibi deðil.
Çok geniþ bir alana yayýlmýþ, devletin neredeyse tüm kurumlarýna, sivil toplum kuruluþlarýna, iþ dünyasýnda birçok sektöre “yuvalandýklarý” ifade ediliyor. Böyle bir yapýyla mücadele elbette zaman alacak. Tek kalemde bitirmek mümkün mü?
Ama bu mücadelede yapýlmasý gereken çok önemli bir konu da paralel yapýlanmanýn finans kaynaklarýnýn çökertilmesi. Dünyada para olmadan ayakta kalacak, ilerleyecek sistem var mý? Para akan musluk kesilmeden ilerleme kaydetmek çok mümkün görünmüyor. Hatýrlayacaksýnýz geçtiðimiz hafta baþýnda Ýzmir’le ilgili YÖK’ün bir kararý gündeme geldi. Ýzmir’de “saðlýk eðitimi vermek” amacýyla kurulan saðlýk kuruluþlarýnýn YÖK’ten izin aldýktan sonra birer hastane gibi çalýþýp milyonlarca lira kazandýðý ortaya çýktý. Bu milyonlarca lira nereye gitti? Bu örnek sadece Ýzmir özelinde, sadece bir konu. Usulsüz þekilde, deðerinin çok altýnda alýnan, alýnýrken de kredi limitinin çok üzerinde banka kredileri kullanýlan arsalar...
Paralel yapýlanmaya iliþkin en önemli iddialardan biri de hayýrseverlerin baðýþlarýnýn yapýlanmanýn çýkarlarý için kullanýlmýþ olmasý. Sivas Emniyet Müdürlüðü Kaçakçýlýk ve Organize Suçlarla Mücadele Þube Müdürlüðü kýsa süre önce hayýrseverlerin dini duygularýnýn istismar edilerek arsalarýnýn paralel yapýya kazandýrýlmasý, imam hatiplere tahsis edilmiþ arsa ve okullarýn kumpas yoluyla bu yapýlanmadaki kuruluþlara tahsis edilmesi iddialarý üzerine operasyon düzenledi. “Þüphelilerin, okul arazisi olarak tahsis edilen yerleri yardým derneklerine sýzan ve yönetimi ele geçiren yandaþlarý sayesinde PDY’ye yakýn kuruluþlara aktardýklarý; hayýrseverlerden toplanan baðýþlarla imam hatip, Kur’an kursu ve cami yaptýrmak için kurulan derneklere baðýþlanan para ve arsalarýn, PDY’ye yakýn kuruluþlara aktarýldýðý, arazilerin bedelinin sahte evraklarla ödendiði” iddialarý üzerine baþlatýldýðý kaydedildi. Baðýþlar iyi niyetle, ihtiyaç sahipleri için yapýlýyor. Ya sonra?
Holdingler, dernekler, vakýflar, üniversiteler, hastaneler, okullar... Sadece Ýzmir için milyonlarca liradan bahsedilirken Türkiye genelinde nasýl bir rakam ortaya çýkar düþünün.