Parayla oynayan aktör: Robert Downey Jr.

Forbes Dergisi, Robert Downey Jr.’ın en çok kazanan ve kazandıran oyuncu olduğunu açıkladı. Downey Jr. daha 11 yıl önce uyuşturucu bağımlılığı yüzünden iş verilmeyen bir aktördü!

Robert Downey Jr.’ın dünyanın en çok kazanan ve kazandıran oyuncusu olduğu geçen hafta Forbes Dergisi tarafından ilan edildi. Dünya çapında gişe hasılatı 500 milyon doların üstünde olan altı filmde oynamış, bu filmlerden iki tanesinin hasılatı bir milyar doları geçmiş! Kendisi de 2012 – 2013 Haziran ayları arasında tahminen 75 milyon dolar kazanmış!

48 yaşında Iron Man serisiyle zirveye tırmanan Downey Jr.’ın daha 11 yıl önce uyuşturucu madde bağımlılığı yüzünden setten (Ally McBeal dizisi) kovulduğunu düşününce başarısına hayran oluyor insan… Robert Downey Jr.’ın çocuk yaşta başlayan inişli çıkışlı kariyeri de “film gibi” izlenebilir!

Yıl 1970… Pound adlı filmde rol alan 5 yaşında bir çocuk oyuncu… Bir köpek yavrusunu canlandırıyor! Bütün oyuncuların köpeği canlandırdığı bu filmin yönetmeni özbeöz babası: Robert Downey Sr. Annesi Elsie de yetenekli oğlunu gösteri sanatlarına teşvik eden bir aktris. New York’un entelektüel semti Greenwich Village’daki çocukluğun ardından ebeveynleri boşanıyor. Birçok filminde oynadığı babasıyla Hollywood’a giden Robert Downey Jr. liseyi terk edip annesinin yanına dönüyor. Meğer babası onu uyuşturucuya alıştırmış çok küçük yaşta!

Yıl 1987… Robert Downey Jr. gözde genç aktörlerden biri. Gençlik filmlerinin aranan oyuncularından. ABD’nin en popüler televizyon programlarından Saturday Night Live’da bir yıl süreyle çıkmış. Sıfırın Altı / Less Than Zero adlı filmiyle oyunculukta olgunlaştığının sinyalini vermiş. Ama bu filmde canlandırdığı müptela rolünde kendisinin abartılı bir yansımasını gören Downey Jr. kontrolden çıktığını söylüyor birçok söyleşisinde. Mesai sonrasında ve tatil günlerinde kullandığı uyuşturucunun dozunu arttırmaya başlıyor.

Yıl 1993… Sorunlu bir oyuncu olarak adı çıkmaya başlamış ama o arada evlenmiş, bir oğlu olmuş, biraz durulmuş… Robert Altman ustanın imzasını taşıyan Chaplin’de tarihin en önemli sinemacılardan Charlie Chaplin’i canlandırarak Oscar’a aday gösteriliyor! 19 – 83 yaşları arasındaki Chaplin efsanesini oynamak ona ayrıca BAFTA kazandırıyor… Al Pacino’nun Kadın Kokusu / Scent of a Woman performansı olmasaydı Oscar da onundu…

Yıl 1996… Sosyeteden İnsan Manzaraları / Short Cuts, Katil Doğanlar / Natural Born Killers, Richard III, Restorasyon / Restoration ve daha popüler filmlerde oynamış. Ama bir Haziran gününde Sunset Bulvarı’nda Porsche marka otomobiliyle çırılçıplak hız yaparken  polise yakalanıyor. Otomobilde ne ararsanız var: Eroin, kokain ve bir tabanca! Daha mahkeme hükmünü vermeden bir vaka daha yaşıyor! 12 ay hapis cezasına çarptırılıyor ve uyuşturucu tedavisine gönderiliyor.

Yıl 2001… Robert Downey Jr. kalibresine uymayan rollerle idare ederken 2000 yılında bir kez daha bir otel odasında kokain kullanmaktan ve bulundurmaktan tutuklanmış. Avukatları cezasını erteletebilmiş. O arada Ally McBeal dizisinin kadrosuna girmiş, Altın Küre ve Ekran Oyuncuları Birliği Ödülü kazanmış; buna rağmen yapımcılarının sabrını taşırmış! Diziden kovuluyor. Avukatları onu cezaevinden kurtarıp hakimi rehabilitasyona razı ediyor.

Yıl 2003… Rehabilitasyondan çıkan Downey Jr. The Singing Detective’in başrolünü Air America’dan arkadaşı Mel Gibson sayesinde kapıyor. Kiss Kiss Bang Bang, Hayatınızdaki Azizleri Keşfetme Kılavuzu / A Guide to Recognizing Your Saints, Karanlığı Tarama / A Scanner Darkly, Zodiac gibi ses getiren filmlerde yeniden parlamaya başlıyor.

Yıl 2008… Iron Man filminin başrolünü kapıyor ve kariyerinde yeni bir sayfa daha açıyor. Sanayici Tony Stark’ın suçlularla savaşan süperkahraman Iron Man’a dönüşmesini konu alan bu film gişe rekorları kırıyor ve devam filmlerinde, aynı zamanda Iron Man’in çok sayıdaki süperkahramanından biri olduğu Yenilmezler / The Avengers’da gişe başarısı artarak devam ediyor. Arada Guy Ritchie’nin iki Sherlock Holmes filmiyle oyunculuğunu keskinleştiriyor.

Ve yıl 2013… 48 yaşındaki Robert Downey Jr. “yaşayamadım” dediği çocukluğuna, gelgitli özel hayatına rağmen taze kan Channing Tatum’un (2.), Wolverine Hugh Jackman’ın (3.), çoktan alt sıralara düşen Tom Cruise’un (8.) önünde gişelerin efendisi olarak hüküm sürüyor!