Parçalanmýþ partide ipler koptu

Þu ana dek taraf deðiþtiren en yüksek rütbeli kiþi Suriye Baþbakaný Riyad Hicab, dün Baþkan Beþar Esad’ý terk etti ve ülkedeki isyancýlara en yüksek ücreti ödeyen destekçiye, petrol ülkesi Katar’a yöneldi.

Neredeyse kötümser olduðu kadar kanlý da olan acýmasýz savaþta, Hicab’ýn ayrýlmasý rejime oldukça simgesel bir darbe vurmuþ olsa da Baþkan için ciddi bir yenilgi sayýlmaz. 

Ondan önce sürgüne gitmiþ general ve diplomatlar gibi Baþbakan da Sünni Müslüman’dý ve Beþar Baas partisine ve hükümetteki Alevi azýnlýða güveniyor. Hala sadakatle arkasýndalar.

Hicab “katliamdan ve terörist rejimden kaçtýðýný” duyurmayý Ürdün’deki sözcüsüne býraktý ve “özgürlük ve haysiyet devriminin saflarýna katýldý” ve böylece “bu kutsal devrimin bir mücahiti oldu”.

Oysa devrim ne kadar “kutsal” olursa olsun, heybetlice bir adam olan Hicab’ýn Halep barikatlarý üstünden RPG-7 ile ateþ etmesi muhtemel görünmüyor. Daha çok eski rejimin boþ boþ konuþan “sadýk kullarýna” katýlacak gibi. Þu anda çoðunlukla düþmanca davranan üç farklý muhalif “sürgün hükümeti” etrafýnda toplanýyorlar. Çoðu son derece varlýklý Katar Emirliði’ne müteþekkir. Ayrýca devrimi destekleyen, derinden “demokratik” Suudi Arabistan Krallýðý da cabasý. 

***

Suriye hükümeti vakit geçirmeden,  Hicab’ýn kaçtýðýnda zaten görevinden alýnmýþ olduðunu ve Beþar’ýn onun yerine derhal, yönetimde bakan olan Tartuslu Ömer Galavanji’yi atadýðýný iddia etti. Bu ancak, Noel Baba’ya hala inananlarýn kabul ede-bileceði bir açýklama.

Fakat Hicab’ýn kendi kökenleri son derece ilginç. Dera vilayetine baðlý Khirbet Gazel þehrinden, hükümet polislerinin 11 yaþýndaki bir çocuðu iþkenceyle öldürmesinden sonra devrimin baþladýðý yerden geliyor.

Daha da önemlisi Hicab, Baþkan Yardýmcýsý Faruk el Þara’nýn kuzeni. Þara da Sünni fakat mevcut rejimde, kararlarý veren bakanlardan oluþan grubun en önemli üyelerinden. Beþar’ýn babasý Hafýz’ýn yönetiminde sadýk ve çok etkili bir Dýþiþleri Bakaný’ydý ve çoðu kiþi Þara’nýn da ayrýlabileceðinden þüphe- leniyordu. Son zamanlarda yaptýðý tek açýk- lama bunun aksi yönündeydi ve gerçekleþ-mesi olasý görünmüyor.

Baasçýlar’a 20 yýl hizmet ettikten sonra Þara, Beþar tarafýndan son derece güvenilir  bir adam olarak görülüyor. Yine de kýsa süre önce ayrýlanlara bakýlýrsa bu tip cümleler “þimdilik” diye bitmeli. Hicab’ýn Þam’dan kaçmasý, diðerlerinin arasýnda Hýristiyan Michel Aflak tarafýndan tüm dini gruplarý kapsayacak laik bir yapý olarak kurulan Baas partisinin ebediyen lekelenmiþ itibarýna çok daha ciddi bir darbe indirdi. Sünni figürlerin  gittikçe Suriye rejiminden ve onun ordusundan kaçmalarý, zaten parçalanmýþ olan Baas partisinde iplerin kopmasýna sebep oldu.

Boþ laflarý itibarýna uymayan Hicab’ýn sözcüsüne göre sabýk Baþbakan, iki ay önce Tarým Bakanlýðý’ndan baþbakanlýða yükselmeyi yalnýz idamla tehdit edildiði için kabul etmiþti.

Bu palavraya benziyor. Baþkan Esad’ýn silah  zoruyla Baþbakan atamasý pek olasý deðil çünkü zavallý adam kesinlikle kaçardý; Hicab da bunu yaptý.