Geçtiðimiz hafta Paris’te, 8.’si düzenlenen Dünya Makarna Þampiyonasý için 14 farklý ülkeden katýlan genç þefler “Makarna Sanatý” temasý ile yarýþtý ve benim de favorim olan Japon usulü Penne Gorgonzola tarifiyle þef Keita Yuge bu yýlýn þampiyonu oldu.
Sabahýn ilk ýþýklarýnda uçaðýn tekerleði Paris havaalaný pistine deðdiðinde mis gibi güneþli bir hava beni bekliyordu. Aþýklar þehri Paris, bu kez makarna aþký için ev sahipliði yapýyordu. Ve ben doðru yarýþma alanýnýn yolunu tuttum. Makarna özünde basit bir ürün ancak yaratýcýlýk iþin içine girdiðinde inanýlmaz bir hâl alabiliyor. Þampiyonada her sene “Makarna için bir uç nokta var mýdýr?” sorusunun yanýtý aranýyor. Onlarca ülkeye farklý etkinlikler için ziyaretlerim oldu. Makarna Þampiyonasý 2 gün sürdü. Bu tip organizasyonlar bittiðinde geriye genellikle yorgunluk ve sarf edilmiþ bol bol laf kalýr, gereklileri içinden cýmbýzla seçersin. Bu yarýþmadaysa içimden þu cümleyi geçirdim: Yarýþma dediðin iþte böyle olur!
Neden? Öncelikle organizasyon kusursuzdu. Organizasyon bir duvarda post modern makarna yiyen kadýn tablolarýnýn asýldýðý Pavillon Cambon’un etkinlik alanýnda sanat galerisi konseptinde düzenlenmiþti. Þampiyonada elimize verilen program saati saatine iþledi. Organizasyonlarda bu pek de alýþýk olduðumuz bir durum deðil. Açýlýþta veya daha sonra uzun ve dinlemesi yorucu bilir kiþi konuþmalarý ile enerjimiz sünger gibi çekilmedi. Gereken tüm bilgiler elimizdeki broþürlerde zaten yazýyordu. Yönlendirmeler yabancý dili olmayana bile anlaþýlýr þekilde düzenlenmiþti. Bizlere sadece yarýþmayý izlemek ve yorumlarý dinlemek kalmýþtý. Üzerine sürpriz bir þekilde yarýþma sonunda finale kalan þeflerin makarnalarýný tatma þansýmýz da oldu. E daha ne olsun?
Her bir þefin hazýrlýðýný dikkatle izledim, ilk günkü turda Japon þefin yaptýðý makarna beni bir hayli etkilemiþti. Tabi tadamýyorsun, hazýrladýðý tabaklar sadece jüriye gidiyor ama hazýrladýðý denklemin nasýl bir lezzet oluþturduðundan az çok bir fikrim vardý. Favorim açýk ara Japon þefti. Sonuç olarak da kupayý o kazandý.
Þef olma hayalleri genellikle aðýr iþçilik olan mutfaðýn zorlu yollarýnda sýk sýk yarýþma platformlarý karþýnýza çýkarýr. Yemek dünyasý oldum olasý þefleri ve tarifleri yarýþtýrýr. Zaten tüm yýldýzlý rehberler, restoranlar da lezzet yarýþýnýn bir neticesi. Kimi zaman oyu halk verir, kimi zaman gizli dedektifler, kimi zaman da jüri. Önemli olan kazanmak deðil yarýþmaktýr mutfakta. Çünkü bu rekabet, etkileyici tabaklar hazýrlamak için güç verir þeflere. Makarna Þampiyonasý henüz 8 yaþýnda ve her yýl dünyanýn dört bir yanýndan 14 yetenekli genç þef yarýþýyor. Bu yýl, sýrasýyla ‘Þaheser’, ‘Beyaz Tuval’ ve ‘Büyük Final’ aþamalarýnda gastronomi dünyasýnýn önde gelen isimlerinden oluþan jürinin karþýsýna çýkarak gerçek anlamda makarnada yaratýcýlýðýn sýnýrlarýný zorladý. Ünlü Ýtalyan gastronomi düþünürü ve Barilla marka elçisi Þef Davide Oldani, Le George Restaurant Þefi Simone Zanoni, Rosewood London Hotel Yönetici Þefi Amandine Chaignot, Avusturalyalý yemek fotoðrafçýsý Ashley Alexander ve ünlü Ýtalyan mimar-tasarýmcý Paola Navone jüri koltuðuna oturarak genç þeflerin performansýný görüntü, makarna iyileþtirme, damak tadý, içeriðinin saðladýðý uyum, yaratýcýlýk ve yenilik gibi farklý kriterlerde deðerlendirdi.
Yarýþmanýn ev sahipi Barilla, Fransa’daki 50. yýldönümü sebebiyle Paris’i seçmiþ. Bu yýl yarýþmaya Avustralya, Avusturya, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, Yunanistan, Ýtalya, Japonya, Ýsveç, Norveç, Ýsviçre, Birleþik Arap Emirlikleri, ABD katýldý. Aklýnýzda ‘neye göre katýldýlar?’ sorusunun geçtiðini hissediyorum ki ben de aynýsýný düþündüm. O yüzden cevabýný da aldým: Tüm ülkelere adayýnýz var mý diye soruluyormuþ. Yani, ülkeler þefleri kendileri öneriyor. Daha önceki yýllarda (En azýndan geçtiðimiz yýl) Türkiye’den de bir þef katýlmýþ ama bu yýl yoktu.
35 dakikada hazýrladýðý Japon usülü Penne Gorgonzola tarifiyle jüriyi etkileyen Yuge, Ýtalyan mutfaðýnýn meþhur lezzeti Gorgonzola peyniri ve penne makarnanýn yaný sýra Japon mutfaðýnýn yöresel lezzetleri olan sake, sansho ve yuzu gibi malzemeleri kullandý. Son dokunuþu istiridye ile yapan Yuge, makarnadan adeta bir sanat eseri yarattý. Genç þef tariflerinde farklý kültürleri bir araya getirmeyi sevdiðini ve Ýtalyan mutfaðýna duyduðu büyük ilginin altýný çiziyor. Baþarýlý þef Keita Yuge; Paris, Tokyo, Osaka ve Yokohama þehirlerinde þef olarak çalýþtýðý restoranlarda gastronomi alanýndaki yeteneklerini geliþtirmiþ. Þampiyonanýn galibi olmaktan gurur duyduðunu söyleyen Yuge, “Bilgimi ve yýllar boyunca edindiðim tüm teknik becerileri gelecek nesillere aktarmak en büyük dileðim” dedi.