Parkinson hastalýðý henüz kesin tedavisi bulunmayan, hastalarýn motor iþlevlerinde giderek artan bozukluklarla karakteristik bir nörodejeneratif hastalýktýr. Mevcut tedavi seçenekleri genellikle þikayetlerin hafifletilmesine yönelik olarak levodopa (dopamin sentezini saðlayan) türevi ilaçlarýn uygulanmasý þeklindedir. Ancak 5-6 yýl gibi uzun süreli uygulamalarda ilacýn þikayetlerin kontrolünde etkisiz kaldýðý bildiriliyor.
Araþtýrmalar, parkinson hastalýðý oluþumunda mitokondri iþlevinin bozulmasý, oksidatif hasar ve yangýnýn önemli rolü bulunduðunu ortaya koyuyor. Bu nedenle oksidatif hasar ve yangý-giderici etkileri bilinen bazý bitkisel ürünlerin parkinson hastalarýnda þikayetlerin azaltýlmasý ve hastalýðýn ilerlemesinin önlenmesinde yararlý olabileceði ileri sürülüyor.
Çemen tohumu bir baharat olarak pastýrma, sucuk gibi et ürünlerine verdiði lezzetin ötesinde aslýnda saðlýk bakýmýndan da önemli.
Yeni yayýmlanan bir klinik çalýþmada çemen tohumunun parkinson hastalarýnda yararlý olup olamayacaðý incelenmiþ. Belirli kriterlere göre seçilen ve yaþlarý 18-70 arasýnda olan, 50 parkinson hastasý iki gruba ayrýlmýþ. Altý ay süreyle her iki gruba da standart levodopa (L-Dopa ile karbidopa) tedavisinin yaný sýra bir gruba etkisiz ilaç (dikalsiyum fosfat) kapsülü, diðer gruba ise çemen tohumunun standardize edilmiþ (trigonellin ve hidroksilösin üzerinden) sulu alkollü özütünü içeren (300 miligram) kapsüller verilmiþ. Kapsüllerin sabah kahvaltýdan önce ve akþam çayýndan önce aç karnýna olmak üzere günde iki adet alýnmasý istenmiþ. Gönüllere baþlangýçta ve altý ay boyunca her ay yapýlan standart ölçüm teknikleriyle (Birleþik Parkinson Hastalýðý Dereceleme Skalasý; Hoehn&Yahr; güvenilirlik ) geliþmeler izlenmiþ.
Yapýlan deðerlendirmede çemen tohumu özütünün parkinson hastalarýnda L-Dopa ile birlikte uygulandýðýnda þikayetlerde artýþý engelleyebildiði ve iyi bir güvenlik profili gösterdiði sonucuna varýlmýþ.
Çemen tohumu bir baharat olarak özellikle pastýrma, sucuk gibi iþlenmiþ et ürünlerine verdiði lezzetin ötesinde aslýnda insan saðlýðý bakýmýndan da önemli bir bitkisel ilaç. Halk arasýnda çeþitli amaçlarla kullanýlýyor; þeker hastalarýnda kan þekeri ve lipit deðerlerinin düþürülmesi, yüksek kolesterol, sindirim sorunlarý, erkeklerde cinsel sorunlar gibi çok çeþitli kullaným alanlarý yürütülen bilimsel çalýþmalar ile de destekleniyor. Ayrýca emziren annelerde süt artýrýcý etkisi bulunduðu biliniyor.