Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Parmak ucunda yürümenin kardeşle ne ilgisi var?


Nereden çıktı, nasıl başladı bilmiyorum ama Elvan bir süre önce parmak uçlarında yürümeye başladı. Aslında bunun bale ile ilgisi olduğunu da hemen söylemeliyim. Sanırım geçen yıl gösteri için öğrendiği bir iki bale figürünün ardından parmak uçlarında yürümek onun kolayına geldi. Çünkü küçük kız, aynı anda iki yerde birden bulunabilme yeteneğine ve hızına sahip. Odasında olduğunu düşünüp “Elvaaan!” diye seslenirken ardımdan “Efendim” sesini duyunca hala şaşırıyorum. Oysa İkizler burcunun alamet-i farikasıymış bu. Astroloji ile yakından ilgilenen arkadaşımın verdiği bu ipucu işime yaradı.


İşte bu hız düşkünlüğünden olsa gerek başlangıçta üzerinde durmadığım parmak ucunda yürüme durumu, bir alışkanlık haline gelince epey tedirgin oldum. Zira tam bu dönemde böylesi bir alışkanlık aşil tendonun kısalığına yol açabiliyor. Bu da ilerleyen dönemde ameliyatla tedavi edilebilecek bir soruna neden oluyor. Şunu belirtmeden de geçemeyeceğim: Erken yaşlarda görülen bu durum beyin felci, otizm ya da çeşitli kas hastalıklarının habercisi olduğu için ivedilikle ele alınması gerekiyor.


DOKTORA İTİRAF ETTİM


Ben de aldım soluğu bir çocuk ortopedisi uzmanının yanında. Elvan, çeşitli oyuncakların olduğu muayene odasında, kırlardaki küçük kuzular gibi koşmaya başladı. Doktor bacaklarını şekilden şekile soktu, kas yapısını inceledi. Ayrıntılı olarak hikayemizi dinledi. Çabuk yorulup yorulmadığını sordu, uzun yürüyüşlere çıktığımızı söyledim. Parklarda da koşturup durduğunu anlattım. Sonra durdu, “Kardeşi var mı?” dedi, “Evet, bir abisi var!” diye cevap verdik. “Sık sık, düzgün yürümesi konusunda uyarıda bulunuyor musunuz?” sorusuna, “Şu aralar özellikle çok sık uyarıyorum. Çünkü hep parmak uçlarında yürüyor” diye cevap verdim. Yeterince açıksözlü değildim. İçim rahat etmedi. “Aslında sürekli ‘Düzgün yürür müsün lütfen!’ diyorum çeşitli ses tonlarında. Ohhh be, rahatladım. Doktor baktı, gülümsedi. “Elvan’ın bir şeyi yok. Hızlı hareket ediyor ve belki de dikkatinizi çekmek için yapıyor. Artık uyarmanıza da gerek yok. Ancak oturup kalkarken zorlanırsa çok çabuk yorulursa yeniden getirebilirsiniz” sözlerini duyunca daha da rahatladım.


Bu konuda yazmadan önce bir müddet bekleyip görmek istedim. Gerçekten de benim uyarılarım ortadan kalkınca Elvan’ın da parmak ucunda yürüme süresi azaldı. Artık hiç dikkatimi çekmiyor. Hadi ben takmadığım için fark etmiyorum diyeceğim ama arkadaşlarım da “Elvan artık parmak ucunda süzülmüyor” tespiti gelince çocukların duygularını, bazen kıskançlıklarını ve ilgi çekme isteklerini gösterme davranışlarına bir tanesini daha ekledim kendimce.


Torununuzla eğlence vakti


Teknolojiyle donatılmış oyun alanları, amfi tiyatrosu, atölye çalışmaları... Beykoz AcrLoft AVM’de yer alan FunLoft, 2 yaşından 70’ine kadar herkese hitap ediyor. Ceyda Düvenci ile Benim Drama Atölyem çalışmaları her cumartesi düzenleniyor. İki saatlik aktivitelerde çocuklar yaratıcılıklarını ve kişiliklerini geliştiriyor. Sihirli Elmalar Atölyesi de çocuklara pişirdikleri lezzetleri tatma olanağı sunuyor.  Tel: (0212) 680 71 71


Bu halılar parlıyor


AtlasHalı Çocuk Serisi’ndeki Erdem Akan ve Boğaç Şimşir imzalı özel tasarımlar, doğal, yumuşak dokuya sahip bambu ipliklerle üretildi. Pek çok renk ve desen seçeneği olan halılar, herhangi bir ışık kaynağından aldığı ışığı karanlıkta yansıtıyor. shop.atlashali.com.tr adresinde indirimli satılıyor.


Çocuklar için öylesine bir dinleti


Türkiye’nin birçok şehrinde 200’den fazla temsil gerçekleştiren Öylesine Bir Dinleti adlı müzikalin minik sanatseverler için uyarlanan versiyonu Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti yarın 15.00’te İş Sanat’ta. Çocukları tiyatro, opera, bale gibi farklı sanat dallarıyla tanıştırmayı amaçlayan oyunun biletleri yetişkinler için 20, öğrenciler için 15 TL.