Kimi arkadaþlarýn siyasi parti kurma faaliyetlerini deðerlendirdiðim son yazýmý ‘Hizmet siyasetten ibaret deðil ki!’ diyerek bitirmiþtim.
Evet, illa siyasete odaklanmak gerekmiyor; isteyen deðiþik alanlarda da hizmet edebiliyor.
Ýþte bugün onlardan birine temas edeceðim.
Eski bir bakan arkadaþýmýz görevi bittikten sonra kendisini hayýrlý bir hizmete adamýþ ve gerçekten takdire þayan bir faaliyete öncülük etmektedir.
***
Eski Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný Prof. Dr. Sami Güçlü beyden bahsediyorum.
Büyük küçük herkesin akýllý telefon ve aypetin (iPad) esiri olduðu günümüzde baþlattýðý Anadolu Mektebi ile gençlere kitap okutmak gibi fevkalade faydalý bir hizmet öncülük ediyor Sami bey.
“Anadolu Mektebi; Sami beyin 2012 yýlýnda Sakarya Üniversitesi’nde 12 kiþilik öðrenci grubu ile baþlattýðý gönüllü bir okuma faaliyetidir.
Türk kültür ve medeniyetinin geliþmesine katký sunmuþ yazarlarýn, bir sýra dâhilinde tüm eserleri ve hakkýnda yazýlmýþ seçkin eserlerin okunmasýný, okunan her eserden sonra eser hakkýnda bir deðerlendirme yazýsýnýn yazýlmasýný, eserlerin en az yarýsý okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuþma metninin hazýrlanmasýný, düzenlenen panel programlarýnda hazýrlanan metnin sunulmasýný, konuþma metninin geliþtirilerek yayýnlanmasýný amaçlayan bir okuma faaliyetidir.
Anadolu Mektebi faaliyeti kapsamýnda eserleri okunan yazarlar; Mustafa Kutlu, Tarýk Buðra, Cengiz Aytmatov, Ahmet Hamdi Tanpýnar, Cengiz Daðcý, Sâmiha Ayverdi, Yahya Kemal Beyatlý, Necip Fazýl Kýsakürek, Sezai Karakoç, Mehmet Akif Ersoy, Cemil Meriç ve Nurettin Topçu’dur.”
***
2016 yýlý Mart ayýnda Milli Eðitim Bakaný Nabi Avcý bey, Anadolu Mektebi faaliyetinin tüm illerimizde uygulanmasýný gündeme getirmiþ; Ekim ayýnda bakam Ýsmet Yýlmaz beyin imzasý ile Güçlü baþkanlýðýnda Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu oluþturulmuþ ve Anadolu Mektebi’nin Milli Eðitim bünyesinde çalýþmasýna imkân saðlanmýþtýr.
Böylece deðiþik illerde yüzlerce öðrenci kitap okumaya baþlamýþ, kitaplarýný okuduðu yazarla ilgili programlar yapýlmýþtýr.
***
Mesela 2017 yýlý baþýnda Anadolu Mektebi’ne yeni dâhil olan þehirlerde ilk yazar olarak Mustafa Kutlu okumalarýna baþlanmýþ; Konya’da, Çorum’da ve Sivas’ta gerçekleþen bölgesel programlar ile bu okumalar tamamlanmýþ.
Mustafa Kutlu okumalarýný tamamlayan iller Tarýk Buðra okumalarýna geçmiþ;Nevþehir, Niðde, Aksaray’da ve Düzce’de düzenlenen bölgesel programlar ile Tarýk Buðra üzerine çeþitli etkinlikler gerçekleþmiþtir.
Bu okumalar ve etkinlikler Sami beyin katýlýmýyla aralýksýz devam ediyor.
***
Sami bey böylesine hayýrlý ve yoðun bir uðraþ içindeyken parti kurma gibi faaliyetlerinden habersiz olmasý gerekirdi, öyle de olmuþ.
Kendisine ‘Sen de var mýsýn yeni parti faaliyetlerinde?’ diye sorduðumda, ‘Hakikaten var mý öyle bir faaliyet?’ diyerek taaccüp ettiðini hatýrlýyorum.
Evet, Sami bey parti deðil kitap okuyan gençlerin sayýsýný artýrma peþinde koþuyor!
Anadolu Mektebi programýnda kitap okuyan gençlerin sayýsýiki bin civarýndaymýþ. Sami bey ‘22 milyon öðrencinin içinde iki binin lafý mý olur?’ diyerek tevazu gösteriyor ama ben eminim geleceðin kimi yazarlarý, senaristleri, þairler ve sanatçýlarý bu iki binin içinden çýkacaktýr.
***
Sami bey gibi deðiþik alanlarda hizmet veren deðerli baþka arkadaþlarýmýz da var.
Ben hepsini kutluyorum.
Özellikle de sanal dünyanýn esiri olduðumuz günümüzde gençlere kitap okutmayý baþarabilenAnadolu Mektebi’nin mimarý Sami Güçlü beyi tebrik ediyorum.
Ve Cumhurbaþkanlýðýnýn her yýl verdiði kültür özel ödülünün bu sene Sami Güçlü beye verilmesini teklif ediyorum.