Herkes Ak Parti üzerinde o kadar yoðunlaþtý ki, seçimlerin diðer partilere ne getirdiðine bakan yok.
Oysa en azýndan gündemdeki koalisyon formüllerinin geçerliliði açýsýndan her partinin içine bakmak gerekiyor.
Mesela CHP’nin seçimle gelen parlamento grubu hangi renklerden oluþtu ve bu renklerin Kýlýçdaroðlu’na çizdiði istikamet ne?
Mesela Bahçeli’nin çizdiði liderlik profili içinde MHP hangi rolleri oynayabilir?
Ve mesela “Türkiyelileþme” söylemi ile meydanlara çýkan, ancak seçimlerde Kürt oylarýnýn yoðunlaþmasý ile etnik parti hüviyeti derinleþen, bu arada bir ucu ülkede diðer ucu Kandil’de bulunan silahlý yapý ile iliþkiler içinde olan, artý, tabii lider kabul ettiði Öcalan’ýn Ýmralý’da ömür boyu hapis cezasý çekerken devletle görüþmeler yürüttüðü ve dahi Suriye’deki çatýþmalar içinden, Türkiye’yi de enfekte edecek bir “Kürt devleti” ümidi çýkarmaya teþne, Meclis’e taþýdýðý 80 kiþilik grup içinde “Ýslamcý”sýndan dinsizine her rengi taþýyan HDP’nin, sadece koalisyon pazarlýklarý açýsýndan deðil, Türkiye açýsýndan ifade ettiði anlam ne?
Olayýn bir de Ak Parti’nin bu seçimde kaybettiði “Kürt oylar” boyutu var. Þu an Suriye’de yaþananlar sadece Ak Parti’nin ve Hükümetin meselesi olmadýðý gibi, Ak Parti’nin kaybettiði “Kürt oylar” da sadece Ak Parti’nin meselesi deðil. Nasýl ki HDP “Türkiyelileþmek” adýna Kürtler dýþýndan oy almaya çalýþýyor, bunu da hepimiz önemsiyorsak, Kürtler’in oyunun bir etnik partinin dýþýndaki partilere daðýlmýþ olmasý da son derece hayati önem taþýyordu. Buradan bakýldýðýnda Ak Parti’nin Kürtler’den, hatta etnik Kürt partisinden daha fazla olmak üzere aldýðý oylar da “Bir baþka Türkiyelileþme” misyonunu ifade ediyordu. Alýn iþte, Doðu-Güneydoðu’da bazý illerde Ak Parti oylarý neredeyse “marjinal” hale geldi. Hatta tüm Türkiye’de “Kürt oylarý” etnik partide yoðunlaþtý. N’olacak þimdi? CHP ve MHP’yi hiç ilgilendirmiyor mu bu?
Hatta sorayým, Doðu-Güneydoðu’da “Parmakla iþaretlenmek” pahasýna hala Ak Parti’ye oy veren Kürtlerin yaþadýðý psikolojiyi tahmin etmek zor deðil. Bunun “Endiþe” olduðunu görmek de zor deðil. Peki HDP’nin, belli ki silahlý yapý ile iþbirliði içinde aldýðý bu sonuç, bizatihi HDP’ye oy veren ama mesela PKK ideolojisini benimsemeyen kitleyi hiç ilgilendirmiyor mu?
Türkiye’nin Birinci Meclisini düþünün, Ýkinci Meclisini düþünün. Oradan oraya nasýl gelindi ve Milli Mücadele’yi veren Meclis nasýl ayrýþtý?
Belli ki Kürtlük dünyasý ilginç bir süreç yaþýyor. Belli ki bu süreçte, uluslar arasý odaklarýn bölgeye iliþkin hesaplarý çok etkin rol oynuyor.
Barzani ile PKK’nýn farklýlaþmasý ne anlama geliyor, acaba bu seçimde HDP’de yoðunlaþan Kürtlerin tamamý bunun muhasebesini yaptý mý?
Birinci Meclis’in sarýklý simalarý ikinci Meclis’te neden yok oldu?
Türkiye Milli Mücadele’den sonra nasýl Tek Parti diktasýna düþtü ve Milli Mücadele’nin bazý komutanlarý neden öteki komutanlarýn oluþturduðu Tek Parti diktasýndan kurtulmak için siyasete soyunmak zorunda kaldý?
Türkiye hala, o dönemlerin sistem içinde biriktirdiði semptomlardan kurtulmaya çalýþýyor.
Sizce ya da HDP bünyesinde siyasi rol üstlenenlerce mesela þu baþlýklar üzerinde HDP bünyesinden nasýl politikalar üretilecek?
- Din alaný. Henüz Türkiye Cumhuriyeti bile Ýslam’la iliþkinin saðlýklý çerçevesini bulabilmiþ deðil. Kürt toplumunun dindarlýðý da peþinen kabul edildiðine ve HDP’nin Meclis grubuna dini görünümü belirgin simalar seçildiðine göre bu alan nasýl tanzime edilecek?
- Silahlý yapý ile iliþkiler alaný. Baþlýbaþýna bir vesayet sorunu.
- Ýmralý-Kandil arasýndaki dengenin yönetilmesi alaný.
- Irak Kürdistaný veya Barzani ile iliþkiler alaný.
- Suriye’de olan bitenlerin Türkiye’yi hangi ölçüde ilgilendireceði meselesi.
- Ve bütün Türkiyelileþme iddialarýna raðmen yoðunlaþan “Kürt partisi” görünümünün Türkiye’nin diðer bölgelerinde ortaya çýkaracaðý algýyý yönetme meselesi.
Sizce de önemli deðil mi tüm bu baþlýklar?
Bence önemli. Basiretle hareket edilmediði takdirde bölgedeki herkesin baþýna bela getirecek kadar önemli.