Baþbakan Erdoðan, kongre konuþmasýna büyük usta Sezai Karakoç’un þiiriyle baþladý. Baþlýðý ‘Sürgün ülkeden baþkentler baþkentine’ olan þiiri. Türkiye’nin þair kimliðiyle tanýdýðý Karakoç, ayný zamanda bir partinin genel baþkaný: Yüce Diriliþ Partisi. Temeli Diriliþ Dergisi olan bir parti. 19 Mart 1997’de 2 genel seçime girmediði için kapatýlan partiyi 2007’de bu kez ‘Yüce’ adýný ekleyerek yeniden kurdu Karakoç. Muhalefeti hiç býrakmadý. Zira muhalefet ettiði görünürdeki siyasal iktidar deðil, tarihini 1945 olarak verdiði bir bir ‘iktidar formu’ydu. Bu muhalefetini 2006’da Kültür Bakanlýðý Özel Ödülü’nü kültür sanat iþlerine baðýþlayarak, 2011’de de Cumhurbaþkanlýðý Edebiyat Ödülü’nü almayarak sürdürdü.
Dün Baþbakan Erdoðan’ýn konuþmasýndaki vurgular, deðindiði duygusal temalar Yüce Diriliþ Partisi’nin programýyla, Karakoç’un partinin sitesinden yayýnlanan konuþmalarýyla karþýlaþtýrýldýðýnda, akla o ünlü ifade geliyor: “Kendisi muhalefette, fikirleri iktidarda.” Ancak bu ifade, Karakoç özelinde yetersiz kalýyor. Çünkü onun þiirleri de fiilen iktidarda. Türkiye’yi deðiþtiren on yýllýk iktidarýn lideri sadece konuþmasýna onun þiiriyle baþlamadý, o þiir bütün konuþmayý duygusal bir metin haline getirdi.
Uzun þiirin Erdoðan’ýn okumadýðý mýsralarýnda kiþisel öyküsünün yansýmalarý da vardý:
“Fýsýldarým sana yýllarca içimde biriken
Söyleyemediðim ateþten kelimeleri.”
“Nice yorulduðum ayakkabýlarýmdan deðil
Ayaklarýmdan belli.”
Ve yüreðindeki aslolanýn:
“Bütün þiirlerde söylediðim sensin
Suna dedimse sen Leyla dedimse sensin
Seni saklamak için görüntülerinden
faydalandým Salome’nin Belkýs’ýn
Boþunaydý saklamaya çalýþmam öylesine aþikarsýn bellisin.”
Erdoðan, bir milletle kucaklaþma konuþmasý yaptý. Siyaset dünyasýnýn beklediði ‘2023 Siyaset Vizyonu’ ise 63 maddelik bir manifesto olarak daðýtýldý. Erdoðan’ýn konuþmasýnda ‘yeni bir þey’ bulamayanlar, o maddelerin Erdoðan tarafýndan yüksek sesle açýklandýðýný tahayyül ettikten sonra tekrar düþünmeli...