Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Sevil NURİYEVA İSMAYILOV
Tüm Yazıları

Paşinyan'ın iktidara muktedir olma hamlesi

Paşinyan formal olarak istifa ettiğini açıkladı. Çünkü yeni parlamentoyu toplamak ve iktidara gerçekten muktedir olma niyetinde. Peki, bu şimdi mümkün mü? Paşinyan'ın siyasi kimliği ile devlet adamı kimliği farkına baktığımızda, "siyasi kimliğin hakim olduğu" hamlelere sahipliği ortada. Lakin açık ve net gözüken şu ki, "devlet adamı" kimliğini sahiplenmesi için devletin içindeki güce ulaşması lazım. Hesabı şu ki; parlamentodaki hakimiyeti güçlendirebilir ve hükümete getireceği bakanlarla bürokratları dizayn edebilirse, iktidarı kalıcı olur. Paşinyan; renkli devrimin "yeni etabına" geçtiğini işaret ediyor. Bu, şu demek; Ermenistan'da, Rusya hakimiyetini azaltmak için bu devrimin kalıcı olması ve yeni merhaleye geçmesi lazım. Açıkçası şu ki, halkın iradesini yansıtma konusunda hakim olabildi. Hatta Ermenistan ahalisinin sesi olma yolunda başarı da sağladı. Lakin küresel dengeyi, sadece Batı üzerinden okuma gayretinde. İşte tam da bu nedenle tedirgin! Zaten bu tedirginliği sebep olmalı ki, ikide bir "Rusya'ya zeytin dalı uzatan" cümleler sarf etmekte. 

Rusya'nın, Kafkasya bölgesindeki önemli halkasıdır Ermenistan. Lakin Batı'nın da en önemli odak noktasıdır Ermenistan! Kullanışa açık bu durumunu, avantaja dönüştürmek için, Ermenistan'ın alışık yapısını değiştirme çabasında. Peki, bu tutum "Gürcistan versiyonu" siyasi bir yapı ortaya çıkarabilir mi? Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesini unutmayanlar iyi hatırlar ki; Moskova, Saakaşvili'nin varlığını bitirmek ve batırma istikametinde ciddi hamleler yaptı ve neredeyse başardı. Toprağı paramparça olmuş Gürcistan, karşılığında Rusya'dan bağımsız bir ülke ile razılaşması, söz konusu Ermenistan için de geçerli ise o zaman Kafkasya'da "yeni kriz ortamı" kapıda! 

Paşinyan; tıpkı Saakaşvili gibi, Rusya'dan ayrılmış bir Ermenistan tasarlamakta. Evet, bu iradeyi ortaya koyacak cesaretinin de olduğunu gördük. Lakin bunun sürdürülür olup olmayacağına bakmamız lazım. Paşinyan, devlet adamı kimliğini taşımamakta. Zaten Batı için de böyle birisine ihtiyaç yoktur. Tam tersi, bu aklı olan kişilerin Rusya ile dengeli götürme isteği, Batı’yı rahatsız eden detaydır. Dolayısı ile Ermenistan'daki durumlar bayağı derinleşme sürecine girmiş olacaktır. Paşinyan, demokrat biri. Rusya ile konuşma dili farklı. Batı'ya entegre olunur ise daha zengin ve ekonomik olarak daha fazla para sahibi olacaklarını hesaplamakta. Rusya Paşinyan'ı devirmek istemeyecek. Sadece Paşinyan'a ekleyeceği isimlere odaklanacak! Dedim ya, Paşinyan'ın devlete hakim olması için, Ermenistan "devlet" olarak sil baştan yazılmalı. Rusya eforunu Paşinyan'a harcamayacak. Çünkü hedefte sadece Rusya'nın değil, İran'ın da olduğunu gözlemekte. İran; Ermenistan'a hep destek verdi, bu bir sır değil zaten! Ve ekonomik olarak ayakta durmasına katkı sağladı. İşte tam da bu nedenle Ermenistan'da, Rusya-İran eksenli siyasi rengin değiştirilmesi, Amerika'nın yeni dönem planlamaları için hayatidir. Rusya, bu hamleyi "nasıl etkisiz hale getirecek veya getirebilecek mi" sorusu ise önemli sorudur...