Passolig ve Çarşı

Passolig kartı uygulamasının futbolumuza yeni bir yapı kazandırmakta önemli rol oynayacağı kesin.

Ama birileri, olmadık gerekçelerle buna karşı çıkıyor.

Kimi söylemleri yerli yerinde değerler üreten Çarşı grubunun da bu kart sistemine karşı çıktığını okudum. Çarşı resmi bir kimlik olmadığı için, bunu kim nasıl yapıyor kestirilemiyor. Belki birileri çıkıyor, kendi başına “Çarşı buna da karşı” gibi tutarsız bir bireysel yaklaşımla kulüp çıkarına uymayan sevimsiz bir ortam yaratıyor.

Çarşı’nın eylemsel yanları zayıf, ama düşünsel çıkışları apaçık ki bir anlam taşımakta. Şöhretleri daha çok bu yanları ile pekişiyor.

Sahadaki takımı ayağa kaldırmaya ihtiyaç olduğunda Çarşı’nın tribün katkısını bulmak zordur. Çarşı’nın tribünlerdeki densizlikleri giderici bir etkisini de pek göremeyiz. Bakın Beşiktaş ne kadar ceza almış çirkin tribün sesleri yüzünden ve bakın bunları önlemede etkin bir rol alabilmiş mi Çarşı...

Sadede gelelim... Çarşı kulüp çıkarına davranmaz ise varlığı neye, kime yarar? Kulüp ayakta olmaz ise Çarşı ne anlam taşır?

Beşiktaş olmaz ise, Çarşı’nın yazılı olmayan kimliği uçup gitmez mi?

Beşiktaş olmaz ise Çarşı havagazıdır... Öyle ise Çarşı’nın öncelikle kulüp varlığına gerçekçi katkılar yapması gerekir.

Passolig bu ülkenin koşullarında kaçınılmaz bir gereksinmedir artık. Ve Beşiktaş kulübü de bu karttan bir kazanç sağlayacaktır. Bu kazanç yalnızca parasal olmayacak, kimi sorunların çözülmesi biçiminde de ortaya çıkacaktır.

E peki Çarşı buna neden karşı?

Bir çıkar çatışması mı doğuyor, bir kayıp mı söz konusu?

Böyle dedikodular da var...

Bir ‘fişlenmedir’ tutturulmuş gitmekte... Artık çoğu işlemde, Passolig kartı alırken istenen bilgileri vermekteyiz. Eğer bir vatandaşlık numaramız varsa, ki var, onsuz olmuyor, fişliyiz demektir! Bundan neden kaçılıyor ki?

Yoksa gerçekten gizlice bir nemalanmak söz konusu da bunun kesilmesinden mi endişe edilmekte?

Uçak bileti alırken verdiğimiz bilgileri fişlenmek kabul etmiyor da passolig ile maç bileti almayı böyle varsayıyorsak...

Bu kart uygulaması ile kulüpler, maç sevdalıları, artık tribüne gitmeye çekinenler, tribün çılgınlarının saptanmasında ve cezalandırılmalarında belge sıkıntısı çeken yasal güçler... Özetle ‘iyiler’ oldukça rahat edecek. Magandalar, karaborsacılar, çevresine saygı duymayan görgüden yoksunlar... Özetle kötüler rahatsız olacaklar.

Çarşı bunların hangisinin yanında olur?