Pastırma yazı kapıda

Yaza doyamayanlara müjde! Bu sene erken başlıyor pastırma yazı... Deniz suyu da Ege ve Akdeniz’de hala sıcak. Kışa girmeden son kez denize girmek istiyorsanız program yapabilirsiniz.

Bakmayın yağmurlu bir haftayı geride bıraktığımıza, pastırma yazı önümüzdeki hafta başlıyor. Kasımın ilk haftasına kadar da yağış görünmüyor. Sıcaklık 20 derecenin üzerine çıkacak yurt genelinde.

 

Yalancı bahar gibi, yalancı yaz günleri aslında pastırma sıcakları... Atmosferin berraklığı ve termometrelerin yükseliş eğilimi yazı andırmıyor değil aslında. Ama bu dönem dört mevsim içinde en tehlikeli dönem çünkü sık sık hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bünyeler yazdan kalma rehavetin içinde, sıcağa alışık hala ve kalın kıyafetleri giymeyi reddediyor. Atmosfer ise en sinsi günlerinde. Öğlen parlak bir gökyüzü ve güneşe rağmen, akşam güneş battıktan sonra bir kış serinliği sarıyor ortalığı... Aniden düşen sıcaklık, gündüz güneşin etkisinden kıyafetleri inceltenleri gafil avlıyor ve bağışıklık sistemi çok ciddi bir darbe almış oluyor. Bu darbeyle de kapalı, kalabalık, havasız ortamlardan aldığımız virüslere yenik düşüyoruz. Ve başlasın grip salgınları...  En çok hekimlere başvurulan günler de böylelikle başlamış oluyor. Hele de okuldaki öğrenciler için bu durum çok daha kolay gerçekleşiyor.

Alerjik bünyeler etkileniyor

Pastırma yazının bize hediyesi sadece gribal enfeksiyon salgınları değil kuşkusuz. Hava kirliliği de artıyor bu dönemde... Atmosfer bu dönemde uzun süren yüksek basınç merkezlerinin etkisindeyken hava kalitesi dibe vuruyor. Üzerine bir de bacalardan eklenen duman eklenince -ki pek çok yerde sobalar, kaloriferler yanmaya başladı artık- değmeyin havanın kalitesine... Her sabah is, sis, pus, partiküller kol geziyor atmosferde... Pastırma yazı, astım hastalarının ve alerjik bünyesi olanların kabusu haline gelebiliyor.

En güzel tarafı ne biliyor musunuz? Bu sene erken başlayan pastırma yazıyla pastırmalar yine çok lezzetli olacak gibi görünüyor. Siz siz olun; bu dönemde havaya kulak verin... Gün içinde yaşanacak sert değişimlere karşı tedbirli olun. İçinize ince kıyafetler giymişseniz, mutlaka yanınızda hırka ve mont bulundurun, bol sıvı tüketip tüketilen kalori miktarını artırın ve en önemlisi pastırma yazının tadını çıkarın. Çünkü önümüzdeki üç haftadan sonra sağanak geçişleri, sert rüzgarlar, yoğun yağışlar bizi bekliyor olacak... Şimdiden biraz güneş,   biraz sıcak depolayın bünyelere...