Peki ya dünyayý gençler yönetiyor olsaydý?

Her görüþten 2500 insaný bir salona doldurduðunuzu düþünün. Farklý etnik unsurlardan, yedi coðrafi bölgenin her birinin en ücra köþelerinden ve her biri birbirinden ideolojik olarak, siyasi düþünce olarak uzak olan 2500 insan.

Ve iki gün boyunca o salonda olduklarýný, devlet kurumlarýndan büyük þirketlere, giriþimlerden sivil toplum kuruluþlarýna yine hepsi birbirinden çok farklý görüþlerde insanlarla buluþtuklarýný…

Mecliste, stadlarda, sokaklarda her gün kavga varken bu 2500 kiþi nasýl bir arada durabildi?

Ýþin sýrrý burada iþte, bu 2500 kiþinin her biri birer gençti.

Ýnsan düþünmeden edemiyor. Algýlarý açýk, zihinleri berrak gençler tarafýndan yönetilen bir dünya çok daha güzel olmaz mýydý diye...

***

Genç Türkiye Zirvesi’nin ardýndan...

Haftasonu Türkiye’nin dört bir yanýndan binlerce gencin katýlýmýyla Genç Türkiye Zirvesi yapýldý. YTÜ Rektörü Prof. Dr. Ýsmail Yüksek’in katký ve destekleriyle üniversitenin içinden çýkan pýrýl pýrýl, gencecik insanlar dördüncü kez muazzam bir organizasyona imza attýlar.

Son yýldýr organizasyonun ödül törenini, finalini ve kapanýþýný gerçekleþtirmek üzere sahneyi bana býrakýyorlar.

Toplam 2500 genç katýlýmcý vardý Lütfi Kýrdar’da. Yurtiçinden Mardin’den, Siirt’ten, Bingöl’den, Elazýð’dan, Þanlýurfa’dan kýsacasý Türkiye’nin her yerinden; yurtdýþýndan Hollanda, Almanya, KKTC, Azerbeycan ve Kosava gibi ülkelerden gelen gençlerin oluþturduðu atmosfer gençlerin meclisi gibiydi.

Her görüþten, her ideolojiden gencin bir araya geldiði daha büyük bir organizasyon yok Türkiye’de.

Dört yýl önce bu organizasyon vesilesiyle bir araya gelen gençler önce Ýnfoloji adýyla þirketleþmiþ. Þimdi Ýnfoloji, çok þirketli bir grubun þemsiye markasý. Bu grubun baþýndaki isim Muhammed Atilla Sevim az reklam, çok iþ prensibiyle ekibiyle harýl harýl projeler yapýyor.

Helal olsun diyorum.

***

Yüksek Hoca’ya vefa

Özellikle de bu yýl görev süresi dolacak olan YTÜ Rektörü Prof. Ýsmail Yüksek’e bir anlamda vefa organizasyonu da oldu bu yýlki zirve. Gerçekten de çok þey baþarmýþ, birçok ezberi bozmuþ, fark yaratmýþ bir rektör olarak Yýldýz Teknik Üniversitesi’ne altýn yaldýzlý bir bölüm býrakýyor rektör hoca. Giriþimci, iþ bitirici bir rektörün rektörlükten sonra da ülkemiz için güzel iþler yapacaðýný umuyor ve diliyorum.

***

Yeni adet: Ödüllere video göndermek

Artýk her ödül organizasyonda görünür oldular.

Ödül almaya gelmeyip, video gönderenler.

Gerçekten mücbir sebepleri olanlara, ölüm-kalým meselesi, saðlýk durumunda ani bir deðiþiklik olmasý durumlarýna diyecek hiçbir sözüm yok.

Ama kimse kusura bakmasýn, biz fena bir adet geliþtirdik bilmeden. Ödülü almaya gitmeyen daha “cool” görünüyor.

Hatta bu durum “trend” haline gelince ödül almaya gelenler de içten içe piþman oluyor, “Tüh, keþke biz de gelmeyip video gönderseydik” diye.

Hayýr hayýr, hiç de “cool” olmuyorsunuz. Tam tersi toplum nezdinde güveninizi kaybediyorsunuz.

Gideceðini söylediði halde son dakikada “Son dakikada halamýn amcasýnýn oðlunun teyzesi yirmilik diþ çýkardý, o yüzden gelemiyorum” kabilinden bahanelerle gelmeyenler o organizasyon için gecesini gündüzüne katmýþ, uykusuz kalmýþ insanlara gerçekten ayýp ediyor. Söz verdiysen geleceksin, nokta!

***

Bir özel tebrik, ÝBB Gençlik Meclisi ve Samed Aðýrbaþ

Lise dönemlerinden tanýrým. Hiç sýradan bir iþ yaptýðýna þahit olmadým.

Liselerde Giriþimcilik Kulüpleri kurmayý kafasýna koyduðunda kimse inanmamýþtý. Þuanda o proje kapsamýnda binlerce lisede giriþimcilik kulübü var. Kulüplerin 500 binden fazla üyesi var.

Liseli Giriþimciler Kulübünü kurup liseli gençlerin vizyonlarýný geniþletti.

Sonra da son birkaç yýlda adýný daha az duyduðumuz, etki alaný hayli azalmýþ olan ÝBB Gençlik Meclisi’nin dümenine geçti.

Her yeni görevinde gördüm kendisini. Yýlda bir kez en az denk geldik.

Hiçbir görevi yüzüne ukala bir ifade getiremedi. Hiçbir makam onu þýmartamadý.

Samed Aðýrbaþ’ý gelecekte çok daha fazla duyacaðýz. Tarihe not düþmüþ olalým.

ÝBB Gençlik Meclisi’nin tüm üyelerini, tüm birimlerini tebrik ediyorum. Tüm etkinliklerini takip ediyor ve gerçekten beðeniyorum.

Hele bir Coding Ýstanbul projeleri var ki, hedefleri 40 bin çocuða kod yazdýrmak, 1000 online sýnýf kurmak ve en az 100 mobil uygulama çýkarmak.  ( http://www.codingistanbul.com/ )

Ayakta alkýþlýyorum...